Hell Spawn

 

BELGIAN QUO BAND

Hell Spawn » Interviews » BELGIAN QUO BAND

TREEDT OP VOOR HET GOEDE DOEL.

De meeste metalheads hebben het hart op de juiste plaats, dat is algemeen geweten. In onze wereld is solidariteit geen loos woord. Waarschijnlijk kennen de meeste muziekliefhebbers Status Quo, de Britse rockband die de wereld wist te verblijden met een massa hits of meezingers.

Written by Bart C.

BELGIAN QUO BAND

De heren maken al muziek sinds mensenheugenis. Ze zijn natuurlijk ook niet meer van de jongsten. Helaas waren er ook twee overlijdens te betreuren. Maar niet getreurd, één van de beste tribute-bands komt uit ons Belgenland, namelijk de Belgian Quo Band. Elk jaar spelen zij ergens voor het goede doel, nu richten ze zelf iets in. Wij polsten naar hun motivatie.

 

Heren, het is geen understatement dat jullie tot de top van de Quo tributebands behoren. Vanwaar komt de fascinatie voor deze Britten?

Uiteraard bedankt voor de mooie intro en lovende woorden, zelf proberen we bescheiden te blijven, maar we hebben inderdaad al een heleboel mooie dingen mogen doen. De keuze om een Status Quo tribute te beginnen is ontstaan tijdens het Schwung-Festival in Roeselare in 2004. De sfeer die daar heerste was echt uniek: luchtgitaren, de ene hit na de andere, de samenhorigheid onder de fans, de vele meezingers.... Die sfeer is er intussen ook bijna altijd wanneer wij optreden, we hebben een vaste schare fans die ons bijna overal volgt en steeds als eerste het vuur aan de lont steken en de luchtgitaren bovenhalen vanaf de eerste noten. 

 

 Is Status Quo dan ook jullie alltime favoriete band? Ik vermoed dat jullie ook naar andere bands luisteren?

We zijn allemaal al vele jaren fan: Rik Michels kocht ooit zijn eerste plaatje/single als jonge gast en dat was "Down Down" van Status Quo. Bij Geert Callens stond bij zijn ouders vaak Status Quo op.  Lieven & Wes zijn ook al sinds hun jonge jaren gebeten door de muziek van Quo. Lieven & Rik spelen trouwens samen ook nog in Nightlife, dat is bluesrock. Wes is dan weer hevige fan van bands als Dream Theater, Rammstein... Alles begon bij ons met Status Quo, maar uiteraard luisteren we zeker nog graag naar andere bands.

 

Jullie treden niet enkel in België op, maar ook in de buurlanden. Zijn de mensen daar even enthousiast?

Absoluut, we merken zelfs dat men in de buurlanden nog veel makkelijker begint te dansen dan hier in Vlaanderen. Hier kijkt men vaak naar elkaar, de ene durft niet omdat de ander ook niet durft.... Gelukkig hebben we dus altijd wel wat fans mee die het ijs breken. Het leuke is ook dat we door de jaren heen ook fans hebben gemaakt in het buitenland en er dus altijd wel iemand is die ons al eens eerder aan het werk heeft gezien. Voor het benefiet dat we zelf organiseren op 27 mei komen er mensen uit Duitsland, Nederland, Engeland, Frankrijk en zelfs iemand uit Israël!

 

Elk jaar treden jullie ergens op voor het goede doel. Vanwaar deze nobele motivatie?

Ik denk dat vooral is omdat we zelf beseffen hoe goed we het eigenlijk hebben. Onze drummer is slechtziend en kroop al een paar keer door het oog van de naald toen hij een ingreep moest ondergaan om niet blind te worden. Hierdoor staat iedereen ook wel eens vaker stil bij het feit dat gezondheid een kostbaar goed is. Iedereen heeft immers ook wel al eens iemand verloren aan één of andere aandoening. We doen het ook een beetje uit idealisme: we zijn ervan overtuigd dat de wereld er heel misschien wel iets beter zou uitzien, indien iedereen elk jaar iets zou doen voor een goed doel, belangeloos en vrijwillig. Misschien een beetje melig, maar ons motto is dan ook 'goed doen, voelt goed!'. De opbrengst gaat naar Stichting Me To You, die het onderzoek naar Leukemie helpt financieren.  

 

 Deze keer pakken jullie het groter aan. Er komt een echt festivalletje, waarvoor oprecht respect.

Dankjewel, het is de eerste keer dat we zelf iets organiseren. Het stond trouwens al van in het begin vast dat we dit ook maar éénmalig zullen doen. Er komt heel veel kijken bij een dergelijke organisatie en eigenlijk hebben we hier niet echt de tijd voor. Status Quo treedt dit jaar niet op, want Francis Rossi is bezig aan een theater-solo-tour in Engeland. Daarom leek het ons leuk om zelf een soort van 'Quo-party' te organiseren in eigen land. Eénmalig...

 

Jullie wisten zelfs volk van Status Quo te strikken?

Inderdaad, het overtreft eigenlijk onze stoutste dromen. We hadden eerst de bassist gevraagd met zijn soloproject Rhino's Revenge. Hij was direct bereid om mee te stappen in onze benefiet, dat was op zich al een hele eer.  Status Quo was net op tour en tijdens hun optreden in Tilburg maakte hij zelfs even tijd om een video-aankondiging op te nemen. Later contacteerde ik ook de huidige drummer en gitarist en eigenlijk sprongen ze direct mee op de trein. Ze kennen ons natuurlijk wel al een beetje. Toen we in september 2022 optraden tijdens de grootste Status Quo fan-meeting in Engeland was de drummer van Status Quo immers onze special guest. Maar toch, we zijn er zeer fier op dat we kunnen zeggen: 'nergens zal je in 2023 meer Quo krijgen dan bij ons'. Status Quo treedt immers niet op in 2023 en je zal de heren dus nergens samen aan het werk zien dit jaar.

 

Ook de andere bands hebben een gedegen live-reputatie. Ik vermoed dat de keuze op hen viel omdat er steeds veel sfeer is op hun optredens?

Beuk en Koyle hoeven inderdaad al lang geen introductie meer, we hebben ook al meermaals samen opgetreden. We zijn wel zeer vereerd dat ze het zagen zitten om ook belangeloos op te treden bij ons. Beuk heeft het al ver geschopt: een Brugse band die in het Vlaams rockt als de beesten, al meermaals naar Engeland ging om er op te treden, te horen is op Radio Willy, het Alcatraz-festival mocht op gang trekken, prijzen won in Nederland en als klap op de vuurpijl: zelfs door Ben Crabbé eervol wordt vernoemd in Blokken!!! Straffe mannen. Dan heb je ook nog Koyle: de band die speelt als een denderende trein die niet te stoppen is en de ene rock-metal hit na de andere speelt, show verkoopt alsof de wereld morgen zal vergaan, die kerels zijn echt ongezien en FE-NO-ME-NAAL!!!!     

 

En vanwaar de keuze voor de locatie, de wereldstad Aarsele?

We krijgen eigenlijk heel veel steun van het Patersdreef Festival. Dat is een bleusfestival uit Tielt wat tot voor kort elk jaar plaats vond in de Europhal in Tielt. Die zaal heeft een capaciteit van meer dan 1.000 man en dat leek ons te hoog gegrepen. Toen we de zaal vastlegden wisten we nog niet dat we zo'n straffe bands zouden kunnen strikken en dat er maar liefst 3 leden van Quo zouden aanwezig zijn die avond. Hadden we dat geweten zouden we waarschijnlijk toch een iets grotere zaal hebben gekozen. Alle kaarten zijn intussen uitverkocht en op die manier zijn we natuurlijk ook zeker van een gezellig drukke sfeer die avond. Dat belooft dus zeker een vette party te worden, met een mooie opbrengst voor het goede doel!

https://www.belgianquoband.be/nl/

 

 

CD of the month

Image CATEGORY 7

Category 7
Metal Blade
Cd van de maand Juli 2024

Previous CD of the month

Rise
Massacre
Cd van de maand Juni 2024

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2024 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC