Hell Spawn

 

TYRANT KING

Hell Spawn » Interviews » TYRANT KING

Het is geen nieuws als we vertellen dat de Belgische metal scene floreert, veel bands boeren goed en af en toe mogen we zelfs enkele nieuwe namen aan het front verwelkomen. Eentje met zijn roots in onze streek is Tyrant King, welke vorig jaar sterk debuteerde met een eerste ep en heel binnenkort met een opvolger voor de dag komt! We hadden een babbel met drummer Xavier en die mocht om te beginnen zijn band eens voorstellen!

Written by Nico

TYRANT KING

Hallo, Tyrant King is gevestigd in Sleidinge. Jan (gitarist) en Carlos (bas) zijn ook daar ook woonachtig. Danny (zang) is afkomstig van Boekhoute en ikzelf van Melsele (Beveren-Waas). We zijn samen beginnen spelen ergens eind 2018. Jan en ik kenden elkaar al van ervoor, we werkten regelmatig samen (en nog steeds). Vermits muziek een groot onderdeel van ons leven is, werd de smaak voor muziek snel gedeeld. Jan speelt gitaar en ikzelf drums. Van het een kwam het ander en Carlos kwam snel in de picture als bassist. Jan en Carlos zijn al jaren zeer goed bevriend. Eerst was er de fase van elkaar leren kennen en samen spelen. Het ging eigenlijk meteen goed, waardoor er snel ideeën kwamen om eigen nummers te maken. Dit was toen voor ons allen een nieuw gegeven, maar we voelden meteen dat dit ons ding was. Natuurlijk hadden we ook een zanger nodig met een stem die past bij de muziek die we maken. Danny was ook geen onbekende voor ons en zag dit meteen zitten. Los van het feit dat we samen muziek maken, werd er een (h)echte band gevormd tussen ons zodat repetities en dergelijk gelijk gezellig werden. 

 

Jullie zien er allemaal al behoorlijke veteranen uit, maar voor sommigen van jullie is dit jullie eerste band!? Laatbloeiers of nu pas de juiste gelijkgestemde zielen ontmoet? 

Hehe, Jan en Carlos hebben inderdaad al eerder in bands gespeeld. Ze hebben hiervoor 15 jaar samengespeeld in een hard rock cover band. Daarvoor was Carlos 35 jaar vaste bassist bij een rockabilly formatie. Ikzelf had wel wat gespeeld met vrienden uit mijn jeugd, maar dit werd nooit echt iets serieus, dus Tyrant King is voor mij mijn eerste echte band. Danny had al lang ambitie om zanger te worden van een metalband, dus alles bij elkaar was het plots geklonken. Soms moet je de juiste mensen tegenkomen om bepaalde creaties en ideeën te kunnen ontwikkelen. Het samen spelen in een band brengt je meteen verder dan 'gewoon' een instrument bespelen. 

 

Jullie brachten onlangs jullie debuut ep uit. Tevreden met het eindresultaat? Hoe zijn de reacties en hoe loopt ie?

We zijn uiteraard blij en fier op wat we gemaakt hebben. Het is het eerste echt tastbare onderdeel van onze creaties. Toen de cd's werden geleverd en we de doos opendeden, was dat een heerlijk gevoel! Het was ook een ongelofelijk leuke ervaring om dit allemaal te doen. Het maken, het verbeteren, het opnemen in de studio, het masteren en uiteindelijk het persen van de cd's en de muziek plaatsen op streamingdiensten. We hebben elke stap zelf moeten uitzoeken en regelen want we doen alles in eigen beheer, wat ook weer een enorm gevoel van 'satisfaction' geeft. Plots sta je zelf op Spotify, Apple Music... Een ongelofelijk gevoel. Om nadien reviews te lezen over de ep die echt wel veel positieve punten bevatten, is gewoon zalig. We hebben het gevoel dat de muziek echt wel goed ontvangen is door een heel aantal mensen (zien we ook aan de hoeveelheid streams er zijn alsook het aantal cd's die gevraagd worden). Er zijn altijd subjectieve reacties over bepaalde zaken, zowel positief als minder positief, maar hieruit kan je alleen maar leren. Iedereen heeft uiteraard zijn eigen smaak als het op muziek aankomt. Dit wil niet zeggen dat besproken zaken daarom veranderd zullen worden in de toekomst, we hebben uiteindelijk ook onze eigen DNA.

 

Kort na de "Heart of metal" ep brachten jullie al een nieuwe song uit met dezelfde titel. Niet tijdig klaar geraakt of is daar een andere reden voor?

Die vraag werd ons nog gesteld. Neen, het heeft niks te maken met dat we niet tijdig klaar waren met het nummer, maar meer met het feit dat we op die manier af en toe iets nieuws kunnen 'releasen'. Onze bedoeling was om de eerste ep "Heart of metal" uit te brengen, zonder het nummer "Heart of metal" erop. Om dan kort na de zomer (1/09/22) een single, met de naam "Heart of metal" uit te brengen, om dan in 2023 een nieuwe ep te lanceren met de naam "Return of the TYRANT" (dit nummer staat op de eerste ep). Deze 3 releases zouden uiteindelijk 1 geheel moeten worden. We hebben dit gekozen omdat we dan op een termijn van 1 tot 1,5 jaar, 3 keer een release konden aankondigen en dit op zijn beurt kunnen gebruiken voor live optredens. De bedoeling is om op die manier een paar keer opnieuw de aandacht te kunnen trekken in plaats van maar 1 keer met een full album in dezelfde tijd.

 

Naast "HOM" spelen jullie live ook nog een andere nieuwe song "Buried alive". Het songschrijven gaat precies redelijk vlot? 

"Buried alive" is een nummer waar we bijzonder veel werk aan hebben gehad en dat bijzonder veel vormen heeft gekend. Uiteindelijk zijn we gekomen tot de versie die we ook al live speelden bij ELPEE Deinze (voorprogramma Vicious Nature), alsook op PLUTOFEST 2022.We hebben het gevoel dat het nummer zeer goed onthaald wordt. Dit doet ons uiteraard plezier en geeft ons ook de drive om in diezelfde richting verder te werken. Ondertussen zijn de andere nummers voor de nieuwe ep ook helemaal afgewerkt. Opnames werden gestart in januari 2023. De ep zal zowel digitaal als op cd uitkomen. Er is ook wel wat vraag naar vinyl, dit staat uiteraard ter discussie (met de huidige vinyl schaarste en de explosie van albums van grote bands die uiteraard voorrang krijgen bij de perserijen). Wij zijn zelf ook grote fan van vinyl (hebben ook redelijk grote verzamelingen), dus dit zal hoogst waarschijnlijk in de toekomst wel realiteit worden.

 

Wie is de belangrijkste componist of is het een groepsgebeuren? 

Ik denk dat we kunnen zeggen dat de nummers, riffs en patronen gemaakt worden door Jan en mezelf. Vanaf dat we een basisidee hebben, gaat er toch een redelijke tijd over om de structuur helemaal naar onze zin te krijgen en af te lijnen. Vanaf dat de riffs, accenten en tempo's zijn uitgezet, wordt de baslijn gemaakt. Het is dan aan Carlos om dit aan elkaar te breien. Dit is een zeer belangrijk stadium omdat de sound ook zeker valt of staat met een bas die perfect samenvloeit met de riffs van de gitaar en de drums. Daarna wordt de songtekst aangepast naar de uiteindelijke structuur en is het aan Danny om te zoeken en uit te zoeken welke accenten er moeten gelegd worden in de zang. We gebruiken tegenwoordig ook graag backing vocals die ik dan zelf voor mijn rekening neem. Dit is ook iets dat veel tijd en repetitie vereist. We stoppen niet tot het is zoals we willen dat het klinkt.  We zijn blij met het stemgeluid en de 'push' die Danny in de nummers kan brengen om het zo dan 'zoals ons' te laten klinken.

 

Wie of wat zijn de voornaamste invloeden?

Het is nooit ons idee geweest om iets 'nieuw' te brengen, maar om 'old school' nieuw leven in te blazen. Laat ons zeggen dat we houden van de heavy metal scene uit de 80's maar ook van alle nieuwe vormen die het genre tegenwoordig laat zien! Het valt ons echter wel op dat grote bands toch ook een beetje 'back to the roots' gaan als je naar hun nieuwe releases luistert (en het zijn er een pak, wat was me dat zeg vorig jaar). We zijn allemaal beïnvloed door muziek uit ons leven, wat weer invloed heeft op hoe we elk onze eigen stijl van spelen hebben. Kortom, het is niet de bedoeling om iemand na te doen, maar om te doen wat wij zelf vinden dat lekker klinkt.

 

Het artwork en ook jullie logo doen zowat denken aan Accept, Iron Maiden. Heeft dat meegespeeld?

Het is zeker niet de bedoeling geweest om iets te kopiëren. Het artwork is gemaakt door mezelf (met natuurlijk ideeën en overleg met de rest van de band). Als ik naar mezelf kijk ben ik zeker fan van Accept, Iron Maiden, etc. dus het is wel mogelijk dat het hierdoor beïnvloedt is geweest. We vonden dat het eindresultaat echt wel goed gelukt was en waren hierdoor overtuigd dat hetgeen we gemaakt hadden echt past bij de muziek.

 

Het artwork en logo ogen zeer mooi. Dat doen jullie ook allemaal zelf?

Bedankt, dit is een mooi compliment. Ja, het artwork is zelf gemaakt. Dit heeft veel tijd gekost, maar dat maakt niet uit. Het moest mooi zijn om de wereld in te sturen! Nu weten we hoe dit allemaal moet en zijn de voorbereidingen al bezig voor de volgende!

 

Trouwens, vanwaar komt de naam Tyrant King? Of is het zomaar een naam?

Er werd wel gespeculeerd/gediscussieerd over welke naam we onszelf gingen geven, maar hierover was nog geen duidelijkheid. We zochten een sterke naam, die we uiteindelijk vonden op een album van The Rods ("Brotherhood of metal"). Toen we de naam gezamenlijk uitspraken, wisten we meteen, dat is hem! En zo werd Tyrant King geboren.

 

Wat zijn de plannen toekomstgericht (full album, tourneeke)? Of is het momenteel voornamelijk voor de fun?

We hopen om goed wat optredens te scoren, zowel in music clubs als op festivalletjes. Graag maken we hiervan een tourneeke! We hebben gevoeld dat dit iets is dat we echt graag doen. Het geeft ons ook de boost om elke keer beter te doen! Na de release van de tweede ep, hebben we wat tijd en zullen we ons hoogstwaarschijnlijk richten op een full album. Het blijft uiteraard fun, maar nu we gelanceerd zijn, is het meteen ook wat serieuzer geworden.

 

Jullie deelden al het podium met Vicious Nature en deden onlangs Plutofest, het loopt goed. Staan er nog dingen in de steigers?

Het volgende is een optreden in de Crossover op 4 maart. Daarna, op 25 maart, spelen we het voorprogramma van Cult of Scarecrow. Voor het najaar staat alvast Devil's Rock for an Angel gepland. We zijn alvast aan het kijken voor verdere optredens. 2022 was in ieder geval voor ons en vele andere bands een explosie en een fantastisch jaar. We houden jou en iedereen die ons volgt op de hoogte en check gerust af en toe onze website! We zijn zeer dankbaar aan de mensen die ons volgen en supporteren om het zo mogelijk te maken om te doen wat we graag doen. We zijn warm onthaald geweest in de metal scene en hebben veel fantastische mensen leren kennen die gelijkgezind zijn. Ook merci aan jou voor de toffe review van onze ep en de kans om het voorprogramma van Vicious Nature te kunnen doen en uiteraard ook voor dit interview! Together, we keep METAL alive!

 

https://www.facebook.com/TyrantKing.MetalBand

 

Related Items

CD of the month

Image SENTRY

Sentry
High Roller Records
Cd van de maand Maart 2024

Previous CD of the month

The World We Inherited
Sliptrick Records
Cd van de maand februari 2024

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2024 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC