Hell Spawn

 

GALLIA

Hell Spawn » Interviews » GALLIA

Af en toe doet een mens een ontdekking op muzikaal vlak. Gallia behoort tot de categorie 'aangename kennismaking'. Hun debuut "Obscura" kwam door de grote poort. Hoog tijd om deze band wat beter te leren kennen...

Written by Bart C.

GALLIA

De klassieker natuurlijk om mee te openen... Vertel eens wat meer over de band en over de leden. Waar halen jullie de ervaring bijvoorbeeld?

De band werd opgericht door Yannick en Laurens, destijds vrienden op de unief. De intentie was oorspronkelijk een muzikaal project: een powermetal album met verhalen over België gedurende WOI. Vandaar ook de naam "Gallia", wat een oude term is voor het gebied dat we nu kennen als België. Yannick speelde al gitaar en had een academische opleiding muziek achter de rug. Laurens pikte de bas op om de band aan te vullen. In 2015 gingen ze op zoek naar een nieuwe zangeres en vonden zo Elyn. Zij had ook een academische achtergrond in muziek en speelde regelmatig mee in semi-professionele musicals. Met haar stemgeluid en Yannicks groeiende interesse in orkestratie, evolueerde de band naar symfonische metal. In 2019 verscheen de eerste ep, "Everflame", waarna Yannick aan het schrijven ging aan het nieuwe album, "Obscura". Drie jaar, een nieuwe drummer - Ties -, en een succesvolle Kickstarter later, hebben we eindelijk dit album de wereld kunnen insturen. Ties studeerde destijds drum aan LUCA in Gent en maakt deel uit van verschillende bands. 

 

Jullie zijn eigenlijk al een tijdje bezig maar bleven toch onder de radar. Het grote publiek kende de bandnaam niet echt.

We hebben lang zitten zoeken en sleutelen aan onze sound. Bij de release van de ep Everflame hebben we wat stof doen opwaaien en verscheen er best wel wat pers, maar helaas door de komst van COVID, moesten we inboeten aan optredens. Dit gaf ons wel de tijd en ruimte om lang te werken aan "Obscura", een album waar we nu echt achter staan. 

 

Al veel reacties gehad op dit album hoop ik. Volgens mij moet dit visitekaartje deuren openen...

We hopen inderdaad dat dit album een weg baant naar grotere optredens en festivals. Onze Release Tour was alvast een succes, de reacties bij live shows zijn zeer lovend. Hopelijk vertaalt dat ook naar veel optredens in 2023!

 

Zonder crowdfunding hadden jullie nog niet zover gestaan? Hoe verliep dat proces?

We wisten dat we dit album aan de hoogste kwaliteit wilden afleveren, maar een recording studio is niet goedkoop natuurlijk. Vandaar dat we besloten een Kickstarter te runnen. Het was erg spannend, maar we hebben het gelukkig wel gehaald, mits een kleine eigen inbreng. Dat gaf ons wat ruimte om dit album goed aan te pakken, zowel het recorden ervan als het ontwerpen van artwork, merch en muziekvideo's. 

 

We kunnen er niet omheen, Corona had een invloed op ieder van ons. Hebben jullie de indruk dat de pandemie jullie groei vertraagd heeft of zien jullie eerder positieve zaken?

Optredens zijn een belangrijke bron van inkomsten voor kleinere bands, en dat viel weg natuurlijk. Maar het gaf ons ook veel tijd om te schrijven aan dit album - daardoor hebben we nu iets kunnen afleveren waar we echt trots op zijn. We zijn nu helemaal klaar om onze muziek de wereld in te sturen. 

 

Het album verscheen in eigen beheer. Een bewuste keuze of zouden jullie in de toekomst uitkijken naar een label?

Een label is zeer welkom in de toekomst, en zeker iets waarvoor we openstaan. De release in eigen beheer geeft ons veel creatieve vrijheid, maar de ondersteuning van een label zou ons wel eens naar het volgende niveau kunnen tillen. 

 

Al wat optredens kunnen versieren na de release?

We hadden een Release Tour in Vlaanderen en Nederland, waarvan we op 13.11 (de FemME Battles in Helmond) alweer de laatste show speelden. We zijn gestart met een spetterende Release Show in Koersel begin oktober, waar we onszelf van onze best kant hebben laten zien. De andere shows zijn ook bijzonder goed verlopen en de reacties zijn fantastisch. Nu gaan we beginnen werken aan nieuw materiaal. 

 

Hoe komen de arrangementen en de nummers tot stand? Want dit is echt wel topklasse. Je merkt bijzonder veel invloeden op, van diverse pluimage.

Yannick schrijft het orkest en de band tegelijkertijd. Op deze manier werken alle elementen veel beter met elkaar en is er een sterkere cohesie dan wanneer bijvoorbeeld het orkest er achteraf pas opgezet wordt. Invloeden komen vooral van artiesten zoals Two Steps From Hell en Danny Elfman.

 

Naar welke muziek luisteren jullie zelf?

Dat zit best gevarieerd, we kunnen allemaal symfonische en power metal appreciëren. Yannick luistert ook veel filmmuziek, Elyn leunt meer richting indie en Ties heeft ook een brede smaak in popmuziek. 

 

Ik vermoed dat films ook een grote invloed hebben op jullie realisaties?

Absoluut, het is niet voor niets dat we onze muziek 'cinematische metal' noemen. We worden heel erg geïnspireerd door filmmuziek en epische composities, en zijn die dan ook gaan verwerken in onze eigen muziek. Vooral fantasy-invloeden ga je terugvinden in "Obscura". 

 

Hoe zit het met de toekomst? Ongetwijfeld komt er een vervolg op dit album?

Ongetwijfeld! Voor ons eindigt "Obscura" in een cliffhanger - dus we kunnen het hier niet bij laten. We zijn momenteel aan het werken aan een boek dat het fantasy-verhaal achter "Obscura" vertelt. Lezers gaan het album dus kunnen beleven in een wereld die we zelf gecreëerd hebben, elk hoofdstuk stemt overeen met een nummer van het album. Het boek eindigt op het moment dat er iets groots staat te gebeuren, dus we gaan met het volgende album een vervolgverhaal breien aan "Obscura". We hebben al vele toffe ideeën!  Dit boek "Obscura: The Dark Age of Terra Nova" verschijnt waarschijnlijk in december.

 

En tenslotte.... Welke zielenroerselen willen jullie nog delen met onze lezers?

We hopen dat het album nog ver verspreid raakt en mensen veel luistergenot kan bezorgen! En we willen ook iedereen bedanken die ons steunt in het maken van deze muziek: van het steunen van de Kickstarter tot iedereen die naar de shows komt of de nummers beluistert op Spotify... We appreciëren dit enorm en zouden dit nooit zonder jullie kunnen doen! Dikke merci!

https://www.facebook.com/GalliaOfficial/

 

Related Items

CD of the month

Image HOLY MOTHER

Rise
Massacre
Cd van de maand Juni 2024

Previous CD of the month

Death.Horses.Black
Listenable
Cd van de maand mei 2024

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2024 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC