Hell Spawn

 

DEAR MOTHER

Hell Spawn » Interviews » DEAR MOTHER

In 2019 verliet gitariste Merel de band Delain om haar eigen ding te gaan doen. Al snel kwam haar vroegere bandmaatje Joey (ex Delain) haar bijstaan op drums en eenmaal de geschikte zanger werd gevonden, kwam alles in een stroomversnelling.

Written by Nico

DEAR MOTHER

Hun kersverse debuut "Bulletproof" is een tijdje terug op de wereld losgelaten in eigen beheer, daarop krijg je mix van Linkin Park met Slipknot met hier en daar wat (lichte) metalcore invloeden voorzien van een moddervette groove! Merel voorzag ons maar al te graag te woord omtrent haar nieuwe band.

 

Dear Mother is een trio, wie is de oprichter en hoe makkelijk was het om eensgezinde leden te vinden? 

Dear Mother is inderdaad een trio. Ook al is het bij Joey en mij begonnen, wij zien onszelf allemaal als de oprichters van de band, wij zijn Dear Mother. Het was een no-brainer om Joey te bellen. Ten eerste is hij een geweldige drummer, wij vinden dezelfde muziek leuk, maar voornamelijk is hij toch ook het jonge lieve broertje dat ik nooit gehad heb. De geschikte zanger vinden was een enorme zoektocht, maar toen David ons eenmaal vond na een berichtje op Facebook was het gelijk raak, een "match made in heaven"! Live hebben we Ferry Duijsens op gitaar. Ik heb met hem in The Gentle Storm gespeeld en hij is echt een geweldige gitarist. Op bas hebben we zover nog niemand in het vizier, maar uiteraard gaat die er wel komen.

 

Vanwaar de naam Dear Mother?

Iedereen heeft een moeder. Of de band die je met haar hebt nou goed of slecht is, of misschien ken je haar helemaal niet, iedereen heeft zijn eigen verhaal. Mijn verhaal is dat ik een paar jaar geleden niet de juiste headspace had. Ik was depressief en heb toen in het Engels een brief aan mijn moeder geschreven dat begon met Dear Mother. In die brief stond hoeveel zij voor mij betekent, hoe dankbaar ik ben voor haar liefde en zorgen en dat zij gewoon echt een heel mooi mens is. Het is een naam die voor iedereen wat anders betekent en ik hoop ook dat men zich er op die manier mee verbindt. 

 

Jullie debuut, verschijnt in eigen beheer, bewuste keuze? Blijft dat zo, of hopen jullie met dit album ergens bij een label binnen te geraken? 

Wij zijn inderdaad independent. Vorig jaar hebben wij een succesvolle crowdfunding gedaan waarbij we ontzettend veel steun kregen. Vroeger was het zo dat een label een voorschot gaf, maar dat stelt nu niet meer zoveel voor tenzij je al mega groot bent. We hebben overigens wel een beetje "gebrowsed" voor een label, maar op een gegeven moment hebben we de knoop doorgehakt en gedacht "fuck it" we gaan het gewoon zelf doen. Het is erg veel werk, maar ook ontzettend leuk en een enorm voordeel is dat we gewoon alle vrijheid hebben om zelf te bepalen wat wij willen gaan doen. We zeggen niet dat we nooit een album bij een label gaan uitbrengen, maar voor nu waren er niet zoveel voordelen om het wel te doen. Muziek is in principe gratis en de hele industrie struikelt hier over sinds het internet bestaat. Anderzijds biedt internet ook zoveel mogelijkheden en kan je als independent artiest of band echt hele toffe dingen doen. De connectie die je dan hebt met de luisteraars is heel intens en ontzettend leuk. 


Het album klinkt als een bel, waar hebben jullie het opgenomen?

Thanks! De drums zijn opgenomen in Mantis Audio, zij hebben ook het album gemixt. De overige opnames hebben David en ik zelf thuis gedaan en de master engineer is Niels Nielsen. 

Het album noemt 'Bulletproof' maar daar zit meer achter, niet?

Klopt! Het album is geheel geïsoleerd geschreven, opgenomen en uitgebracht. David woont in London en toen wij met zijn allen in lockdown gingen konden wij niet meer afspreken. Wij hebben elkaar dan ook echt maar negen keer in levende lijve gezien. Het schrijven ging zo goed via het internet, dat het ook niet echt nodig was om elkaar elke keer te bezoeken. Maar voor andere dingen zoals een videoclips opnemen of de studio bezoeken, ja dat ging gewoon allemaal niet. Dus dat was nog best wel een ding om voor elkaar te boksen. Uiteindelijk zijn wij zo'n sterk team geworden en hebben wij dit album dus 'Bulletproof' genoemd. 

 

Wat zijn de plannen na de release, live optreden van zodra het allemaal (en overal) terug kan en mag?

Het plan is dat wij vanaf 2022 gaan optreden, zodra het allemaal idd weer gewoon kan. Wij gaan sowieso een release show in Nederland en België doen. En het grappige is, is dat wij gewoon eerder zijn benaderd door een Belgische zaal dan een Nederlandse. Verder zijn wij aan het kijken voor een support tour en willen wij dit jaar weer nieuwe muziek gaan schrijven en produceren.

 

Wie is de main songschrijver bij jullie en wie is er verantwoordelijk voor de teksten en hoe diep gaan die?

Wij zijn alle drie betrokken bij de songwriting, maar uiteindelijk komt het erop neer dat ik instrumentaal een nummer schrijf en die dan naar David stuur en hij ermee aan de slag gaat. Meestal is 1 keer op en neer sturen genoeg om een nummer te kunnen afronden. Vervolgens kwamen wij toen bij elke vier nummers bij elkaar om die te beoordelen, aan te passen en dan af te ronden. Nou dat zijn dus drie sessies met elkaar geweest non-pixelated. David schrijft alle teksten en die gaan best wel diep. Sociale taboe onderwerpen zoals verslaving, zelfmoord en burn-outs worden openlijk besproken. Hedendaagse problemen waar helaas de meeste van ons mee te maken krijgen. Deze verhalen zijn persoonlijk en hebben in onze directe omgeving afgespeeld. Verder is onze grondregel dat we muziek brengen die we zelf graag horen zonder onszelf daar beperkingen op te leggen qua creativiteit!! We leggen onszelf dan ook niet vast aan een specifiek genre, maar willen gewoon muziek maken waar we blij van worden en trots op zijn. Mocht men het album willen beluisteren, deze is uiteraard te horen op alle streaming platformen. Mocht je een steentje willen bijdragen het album is verkrijgbaar via onze website: www.dearmotherofficial.com waar ook het een en ander gratis te verkrijgen is zoals tabs en meer.

Fotocredit : Lidewij Bouter

 

Related Items

CD of the month

Image MY DILIGENCE

Death.Horses.Black
Listenable
Cd van de maand mei 2024

Previous CD of the month

The Road To Oblivion
Dutch Music Works
Cd van de maand april 2024

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2024 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC