Hell Spawn

 

PATRICK CORNELIS

Hell Spawn » Interviews » PATRICK CORNELIS

Wat, een interview met een striptekenaar hoor ik sommigen nu denken!? Nu, Patrick is niet zomaar een striptekenaar, hij is ook een metalhead in hart en nieren en heeft bijvoorbeeld "Exit Humanity" van schitterend artwork voorzien! Hij heeft zopas iets leuks ontworpen voor Hell Spawn, maar dat is voor later dit jaar! We dachten de sympathieke man es wat extra in de kijker te zetten en wie weet is er ergens nog wel een bandje dat op zijn kunnen een beroep kan doen qua artwork of dergelijke, een introductie...

Written by Nico

PATRICK CORNELIS

Dag Patrick, sommigen zullen je wellicht wel kennen als de man achter de stripreeks "Virus" waarvan het eerste deel vorig jaar nog als extraatje voor de abonnees bij Rock Tribune zat en uiteraard is er ook nog het artwork voor de Channel Zero release "Exit Humanity"! Dus stel je misschien eerst eens voor.

Ik ben een grafisch ontwerper die al 20 jaar zelfstandig is en heb mezelf omgevormd tot striptekenaar/illustrator sinds een jaar of 5. "Virus" was mijn eerste reeks, maar ondertussen heb ik al drie andere reeksen waar ik aan bezig ben. Allemaal zelf opgestart via mijn eigen label Pangolin Comics.

 

Wat sommigen misschien niet weten is dat je ook een metalhead bent. Vertel eens, op welke leeftijd ontdekte je metal? Wie waren je eerste favoriete bands en welke zijn dat nu??

Ik ben met metal in contact gekomen via een maat op school. Dat was dan Metallica, maar ook het grovere werk van bijvoorbeeld een Morbid Angel enzo. Ik wist al snel dat dit mijn favoriete genre van muziek ging zijn. Niet uit stoerdoenderij als rebellerende tiener maar omdat ik het gewoon heel goeie muziek vond. Tegenwoordig spreken bands zoals Five Finger Death Punch, Disturbed... me het sterkste aan. Mijn smaak in metal is zeer gevarieerd, dus ik denk niet dat er een genre is dat ik absoluut verban uit mijn bibliotheek, maar als ik er dan toch dingen zou uithalen is het glamormetal (wij gokken op glam rock - nvdr). Weet niet of dat een echte term eigenlijk :-)

 

Op welke leeftijd werd je gebeten door strips en welke reeksen genieten je voorkeur, favoriete tekenaars? Wanneer ben jij ermee begonnen?

Ik ben opgegroeid met de strips van Jommeke, Suske en Wiske en later De Rode Ridder ten tijde van Biddeloo. Ik tekende al strips van toen ik een jaar of 8 was. Stel je daar vooral niet te veel bij voor hoor. Dat waren zo van die kortverhaaltjes van 4 pagina's. Als ik bv. een Bruce Lee film gezien had dan moest ik daar mijn eigen verhaaltje over tekenen. Hilarisch om die nu terug te zien... Op mijn elfde gaf de culturele vereniging Spirit in Temse mijn eerste "Lionman" uit. Het jaar daarop mijn tweede. Daarna kregen school en vooral basketbal de bovenhand en kreeg ik voor wat het lezen betreft vooral interesse in de Junior Press uitgaven van de Amerikaanse striphelden. Ik ben die een paar jaar fanatiek gaan volgen tot ik ging studeren in Gent. Daar volgde ik een keuzeatelier striptekenen met Ferry van Vosselen. Daarna duurde het toch nog jaren eer ik die liefde voor stripverhalen terug kon opnemen.

 

Ondertussen passeerden al verschillende werken van jou de revue, waaronder een mooi eerbetoon aan de Rode Ridder, mits "De Toverspiegel". Wellicht een trots moment. Hoe is dat in zijn werk gegaan? 

Ik had met Marc Legendre een project ingediend bij de Standaard Uitgeverij maar dat werd afgekeurd. Toen heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en zélf een mail gestuurd naar hen en toen werd ik uitgenodigd. Na een kleine brainstorm bleek het juist het jubileumjaar van De Rode Ridder te zijn en algauw werd er dus beslist om een hommage album te maken in de vorm van een remake van "De Toverspiegel" klassieker. Die heeft het zeker niet slecht gedaan, maar sindsdien is het muisstil rond mij bij Standaard Uitgeverij. Covid heeft daar natuurlijk ook geen goed aan gedaan. Grappig is wel dat ik nu met Marc het verhaal aan het maken ben dat ik toen mee heb voorgesteld, maar dan via mijn eigen label Pangolin comics. 

 

Dat gaat hier dan over "Wardane" dat we binnenkort mogen verwachten, een sci-fi serie die zeer succesvol gefund is. En we moeten eerlijk bekennen; met de eerste beelden die we daarvan mochten aanschouwen: wow! Vertel ons eens wat meer over "Wardane", hoeveel delen, de verwachtingen?

"Wardane" is een science fiction verhaal dat in principe een trilogie zal worden. We volgen een voormalig MMA fighter die op een desolate aarde zonder water en zeeën een paar ongelukkigen doorheen de Mariana trog loodst op zoek naar een beter leven. De high society, die het leven op aarde mee hebben verkloot leven nu op de maan waar hun verderfelijke maatschappij wordt verdergezet. Het idee komt van mij en Marc Legendre heeft het uitgewerkt als verhaal. Ik ben heel tevreden met het eerste deel, dat eind augustus in de winkels ligt. Wanneer het tweede deel komt hangt een beetje af van de workflow van Marc.

 

Hoe kijk je terug op het ganse "Virus" verhaal?

Ik heb daar met geweldig veel plezier aan gewerkt en het was een mijlpaal in mijn leven omdat die strip me heeft gebracht waar ik nu sta. Maar tegelijk was dit ook een hele zware financieel periode voor mijn gezin omdat we jaren zelf geïnvesteerd hebben in die strips. Ik heb de conversie gemaakt van zelfstandig grafisch vormgever naar stripmaker. En die transitie was heel moeilijk om alles rendabel te krijgen. Nu ook nog eigenlijk...

 

Bijna al je projecten worden gesponsord via Kickstarter, is het zo moeilijk om bij uitgeverijen binnen te geraken? Dat moet hopen extra werk voor jou zijn naast het tekenen van de strips...

Kickstarters organiseren vraagt heel veel werk en energie en de weken dat zo'n kickstarter loopt zijn heel slopend. Maar tot hiertoe is het altijd al gelukt en het is ook de enige manier om op een deftige manier strips te kunnen maken. Alle uitgeverijen behalve Standaard Uitgeverij (waar geen kansen zijn) bereiken hetzelfde publiek als mijn eigen uitgeverij dus de omzet van een strip is te weinig om zelfs nog maar de druk te recupereren.

 

Ik heb mij het al meerdere keren afgevraagd: als je een verhaal tekent, weet je dan al direct op voorhand hoeveel plaatjes je moet hebben of werkt dat eerst met klad, enfin hoe begin je aan zoiets? ??

Ik lees eerst het script een paar keer aandachtig en dan begin ik de scenes uit te schetsen op papier. Dat zijn echt grote kribbels waar niemand aan uitgeraakt. Nadien maak ik daar dan beter uitgewerkte schetsen van vooraleer ik aan het serieuze werk begin.

 

Zijn er buiten Channel Zero nog bands die je al benaderd hebben voor artwork? En zie je dat ook zitten of teken je liever je eigen dingen dan in opdracht?

Er zijn er wel geweest, maar het budget is hier veelal een issue. De meeste bands zijn ook maar amateurs of beginnelingen die hun eigen band sponsoren en meestal is die kost van artwork er soms teveel aan. Zelfs Channel Zero wil/kan daar geen deftig budget voor vrijmaken...

 

Zijn er dingen of projecten die je graag in de nabije toekomst nog zou willen doen? Of eventuele samenwerkingen? Zie je zo'n tributes zoals de Rode Ridder voor een andere reeks ook zitten? Mocht je mogen kiezen, iets waar je bijvoorbeeld van droomt?

Tributes zijn altijd leuk, maar een reeks is leuker. Mijn grote droom is ooit een verhaal uitwerken (dat al in mijn hoofd zit) voor Masters Of The Universe. Maar dat wil zeggen dat ik dan bij DC comics binnengeraakt ben :-) Maar goed, je weet nooit...

 

Ben je als muziekliefhebber ook een concertbezoeker of ben je iemand die liever thuis op zijn gemakske luistert?

Vroeger ging ik wel eens met mijn vrouw naar concerten en Graspop enzo... Nu met corona is dat teruggebracht tot luisteren naar metal in de auto :-)

 

Zou het niet leuk zijn om eens een volledig muziekalbum gepaard te zien gaan met een stripverhaal?

Dat zou inderdaad heel cool zijn. Maar dat zie ik nog niet direct gebeuren omwille van het budget dat daar dan moet bijhoren... Een strip uitwerken kost heel veel tijd.

 

Mochten er mensen of bands interesse hebben in jouw werk of een tekening, waar en hoe kunnen ze je contacteren?

Via [email protected]   Referenties vinden ze op www.patrickcornelis.be , bedankt en keep up the good work!!

 

 

 

 

 

 

CD of the month

Image Thorium

Extraordinary Journeys Part 1
Freya Records
Cd van de maand november 2023

Previous CD of the month

State Of Emergency
Steamhammer/ SPV
Album van de maand oktober 2023

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2023 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC