Hell Spawn

 

TENSOR

Hell Spawn » Interviews » TENSOR

Wie geregeld kleinere concertjes bezocht voor deze ganse Corona toestanden, heeft misschien deze band al live aan het werk gezien. De kans bestaat dan ook dat bepaalde gezichten binnen de gelederen enigszins bekend voorkwamen. Voor onszelf was de bekendste de man achter de microfoon: Kenny Molly, die sommigen misschien ook nog kennen van bij Sanity's Rage. We polsten bij deze laatste naar wat meer informatie!

Written by Nico

TENSOR

Door wie, waar en wanneer werd Tensor opgericht? 

Onze gitarist Jeroen (D' Hauwers) schrijft veel in zijn eentje, in verschillende stijlen. Zo had hij ook enkele metal nummers in de maak, maar daarvoor kon hij niet zoals bij zijn andere projecten, solo met zijn gitaar verder. In 2017 heeft hij in zijn kennissen- en vriendenkring gezocht naar mensen die op niveau waren om mee die nummers in te vullen en te spelen zoals hij ze in gedachten had. 

 

Was het eenvoudig de huidige line-up samen te krijgen?

Ruben is al jaren bevriend met Jeroen en heeft als drummer sowieso nood aan een band om zich muzikaal te kunnen uitleven, dus die was zeer snel bereid om eens te jammen. Nicky is een zeer gepassioneerde muzikante die in menig verschillend project heeft gespeeld, en die altijd wel open staat om iets nieuws te proberen, zolang het van een degelijk niveau is. Ze hoorde het potentieel in de muziek van Jeroen en wist ook dat ze samen met Ruben en hem wel iets uniek kon maken. Van mij wist Jeroen dat ik even geen bandleden meer had in mijn andere band, dus dat was ideale timing om rustig weer op gang te komen in een band die nog niet direct moest toeren of opnemen. Als tweede gitarist heeft hij Tim De Bruyne gevraagd, die ik kende van vroeger in Sanity's Rage. Maar die kon helaas na enkele repetities niet meer aansluiten op de repetitie dagen dus stelde hij zelf Pieter voor als vervanger. Zo is de line-up er gekomen en ook tot op vandaag gebleven. 

 

Sommige leden hebben bij andere bands al hun sporen verdiend, dan denken we aan Sanity's Rage en Herfst. Hoe zit het met de rest?

Pieter was tot voor kort bassist bij The Dirty Harries, een punk rock cover band. Nicky is zowel sessie als vaste muzikante geweest in verschillende bands en ensembles in allerhande genres, waaronder enkele zeer hoogstaande klassieke en progressieve projecten. Jeroen had al met verschillende muzikanten gespeeld in de lokale muziek en cultuur scène, maar nog nooit in een echte band, tot de nood zich opdrong om zijn metal nummers vorm te kunnen geven. 

 

Jullie brachten al eerder een eerste digitale 2 track demo uit. Hoe was de reactie en hoe kijken jullie er op terug?

In 2018 alweer, inderdaad. Na onze eerst try-out was de reactie al zeer lovend, maar natuurlijk zegt een optreden voor intieme kring weinig over het algemeen oordeel van de metal liefhebbers. Daarom namen we in de zomer 2 nummers op die we professioneel hebben laten mixen en masteren door respectievelijk Bob Briessinck en Yarne Heylen. Dit vooral om een kwalitatieve weergave te kunnen brengen wanneer we ons voorstelden bij venues en bookers, alsook een beetje online presence te creëren zoals dat tegenwoordig moet. Wij zijn nog altijd zeer tevreden met het resultaat en zeker van de keuze om te beginnen met een demo. Ondertussen zijn de nieuwere nummers alweer een pak anders van inhoud en stijl, dus die momentopname was ideaal. Terwijl wachten op materiaal voor een full cd toen nog niet aan de orde was, gezien we nog aan het zoeken en evolueren waren. 

 

Nu is er een officiële release mits "The suicide connection" ep, die is nu even uit. Hoe waren daar de reacties op in vergelijking met de eerste demo?

Eerlijk gezegd zijn de meningen een beetje uiteenlopender dan bij "The collector" demo. Terwijl sommigen de muziek en inhoud uitermate weten te appreciëren, komt het bij anderen net minder goed binnen. Vooral bij mede muzikanten wordt hij dan wel weer zeer hard gesmaakt. Is het omdat we van het gekende pad afwijken, is het de explicietere inhoud, of heeft het met de productie te maken? In ieder geval komen de nummers live dan wel weer heel goed over bij het publiek. Dus misschien zijn we gewoon minder een luister band, maar eerder een band die je moet beleven.

 

Ik hoorde dat jullie die gaan hermixen. Niet tevreden, te vroeg uitgebracht...? En wat zijn de plannen met de remix?

Te vroeg zeker niet. We hadden op dat moment alweer een jaar evolutie meegemaakt, de nummers waren ook weeral lichtjes aan het variëren van stijl, dus het was een gepast moment om opnieuw enkele nummers uit te kiezen die bij elkaar een mooi overzicht gaven van waar we stonden. Jammer genoeg hadden we niet het budget om het helemaal professioneel te doen. Dus hebben we het zo goed we konden (en vooral betaalbaar) uitgebracht. Helaas kwam niet alles 100% over en speelden we met het idee om misschien later bij een full album misschien enkele nummers opnieuw op te nemen en erbij te zetten. We hadden een ep om rond te sturen en mee te toeren (15 optredens vorig jaar) dus konden we verder. Toevallig kreeg ik van Sven Janssens (Red Left Hand studio) aan het begin van de corona crisis een bericht dat hij terug tijd wilde steken in mixen en masteren, dus hield ik hem al in het achterhoofd voor een volgende release. Zowel Ruben en ik hadden er in het verleden met onze vorige bands al mee samengewerkt. Nu onze plannen voor dit jaar toch drastisch beperkt werden, en we ook een mooie som in kas hadden na de toer, besloten we toch eens te horen wat hij met de ep kon doen. En we zijn niet ontgoocheld. Er zal sowieso een nieuwe videoclip komen om de nieuwe mix te promoten. De digitale versie die te koop is, zal vervangen worden met de remastered versie, en die zullen we gratis aanbieden aan de mensen die al een cd hadden gekocht, of er nu nog een kopen. Misschien doen we nog een pressing ervan, maar dat is nog niet zeker. 

 

Tjah, de Corona toestanden hebben de ganse live scene lam gelegd, dat moet jullie uiteraard ook getroffen hebben. Hoe gaan jullie hier mee om? (thuis apart aan nieuw materiaal werken of...). Hoe zien jullie de toekomst voor dit jaar tegemoet qua concerten?

Het voordeel is dat we eigenlijk van in het begin dezelfde werkwijze hebben gehanteerd. Jeroen schrijft een idee uit voor een nummer en speelt het door aan de rest om ons ding op te doen. Wat dat betreft gaan we gewoon verder zoals altijd. Natuurlijk zijn er enkele grote concerten afgelast en zijn sommige tot nu toe onzeker. Hopelijk lukken de gigs voor het najaar. Normaal staan we op Pluto Fest in november, en we wachten ook op data voor verplaatste optredens die niet konden doorgaan, maar niets is natuurlijk zeker in deze tijd. 

 

Het leuke aan Tensor is dat ik jullie niet direct als een thrash of zelfs geen thrash/ death metal band kan / zou omschrijven, want vooral het solo- en gitaarwerk geeft jullie een aparte sound (althans mijn mening). 

Zo is dat. Het maakt het voor ons ook niet makkelijk om onszelf te gaan beschrijven. Natuurlijk is er mijn stem die zeer nauw aanleunt bij de thrash, en ook de muziek willen we putten uit elke metal stijl die we goed vinden. Inhoudelijk hebben we wel de afspraak gemaakt dat we geen politieke of antireligieuze thema's zouden aanraken, zoals er in bepaalde genres wel typisch mee wordt gespeeld. 

 

De vocalen zijn ten opzichte van de demo iets bruter geworden. Bewuste keuze om iets extremer te gaan? Eerlijk, voor mij had het niet gemoeten, het is al eens een verademing de dag van vandaag om een band te treffen die niet moet grunten!

Ik was 15 toen ik mijn eerste death metal band had, waar ik enkel grunts in gebruikte. Een zestal jaar later ben ik bij Sanity's Rage gegaan waarin ik 15 jaar heb gespeeld zonder andere stijlen of projecten te doen. Nu ik in Tensor de kans heb om wat breder te gaan, zie ik ook wat er mogelijk is en past en kan ik vrij experimenteren. Het is wel nooit de bedoeling dat ik plots helemaal exclusief death of black zal gaan van stijl. Jeroen heeft me ook gevraagd op basis van mijn stemgeluid dat herkenbaar is. Nu wordt het gewoon hier en daar aangevuld met andere accenten. 

 

Kenny, klopt het dat je Sanity's Rage terug opgestart hebt en wat mogen we daar verwachten? En hoe zit het daar qua line-up?

Dat klopt. Met onze eerste drummer, en mede oprichter, Kristof ben ik altijd in contact gebleven. Zijn vrouw doet ook de boekhouding voor mijn bedrijf en zo zie ik hem zelfs als het wat stiller is, toch om de zoveel maanden. Hij had altijd geopperd dat hij wel weer wilde beginnen spelen eens zijn kinderen groter waren en hij tijd en geld had om te investeren in degelijk materiaal. Maar daar was nooit iets concreet uit gekomen. Toen ik Tim De Bruyne weer ontmoette bij Tensor had ik hem enkele maanden voordien voor het eerst in 10 jaar weer gehoord. Hij had gehoord van de omstandigheden rond het vertrek van de muzikanten en de gezondheidstoestand van mijn vrouw, die nog aan het revalideren was na een ernstige hersenbloeding. Het was in de eerste plaats een hand die werd uitgereikt in een voor mij zeer moeilijke tijd, maar hij liet wel verstaan dat als er ooit interesse was, hij wel bereid was om terug bij SR te komen. Toen we vorig jaar dan toevallig samen op het podium stonden met zijn band The Dirty Harries, heb ik hem gezegd dat ik wel zin begon te krijgen om te zien wat de mogelijkheden waren voor een heropstart, maar dat ik eerst Tensor wilde gelanceerd krijgen. Na de release van onze ep kon ik de zaken beter plannen en gaf ik de go om enkele nummers te beginnen schrijven. Met Tim aan boord kon ik makkelijk Kristof overtuigen om de stap te zetten, en met 2 van de originele leden erbij wist Tim ook Kenny Claes, de oorspronkelijke gitarist, te overhalen. Na enkele repetities in december en januari hebben we gepolst voor beschikbare bassisten, maar wilden we toch ook eens checken of Tim De Bisschop interesse had, want hij was lange tijd onze bassist geweest in de tijd van onze eerste ep. Zo zijn we dus toevallig, bijna 20 jaar na het ontstaan weer terug in de oorspronkelijke bezetting waarmee we SR op de kaart hebben gezet. 

 

Wat zijn anders de voornaamste toekomstplannen?

Voor Tensor is dat op korte termijn de remastered release promoten met nieuwe video, hopelijk in het najaar enkele leuke gigs en dan naar volgend jaar toe nieuwe set, nieuwe opname wanneer we tevreden zijn met wat we hebben. Er zijn ook gesprekken met het buitenland geweest voor optredens, maar op dit moment is alles natuurlijk zeer moeilijk te bepalen. 

 

Nog iets te melden?

Hou zeker onze Facebook pagina (facebook.com/tensormetal) in het oog, want er komt binnenkort nog iets leuks wat we in de lockdown periode hebben gedaan. Neem zeker ook een kijkje op onze bandcamp pagina tensormetal.bandcamp.com Bestellingen blijven opgevolgd worden en nu geven we er tijdelijk een Face Your Underground sampler bij. Die was bedoeld om uit te delen op onze gigs, maar dat is nu niet mogelijk, vandaar. 

 

 

 

Related Items

CD of the month

Image Thorium

Extraordinary Journeys Part 1
Freya Records
Cd van de maand november 2023

Previous CD of the month

State Of Emergency
Steamhammer/ SPV
Album van de maand oktober 2023

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2023 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC