Hell Spawn

 

RAWDRIGUEZ

Hell Spawn » Interviews » RAWDRIGUEZ

Een coole bandnaam, vier veteranen uit de Belgische scene en een debuut dat alvast een ferme uppercut uitdeelt, het kan tellen. Wie graag groovende metal met een rauw randje hoort, zit hier alvast aan het juiste adres. We hadden een babbel met Christophe Depree, de snarenplukker die je mogelijks van een paar andere bands kent, maar hier in deze line-up achter de drumkit te vinden is!

Written by Nico

RAWDRIGUEZ

Rawdriguez is een nieuwe naam in het metalwereldje, de leden zijn dat niet. Kan je ons eens uit de doeken doen hoe Rawdriguez ontstaan is!? 

Het begon eigenlijk allemaal met Stef (bassist) die mij contacteerde.Bij zijn band Locus Control had de toenmalige drummer net de handdoek in de ring gegooid. Hij vroeg me of ik niet wist van een band/project die een bassist zocht. Bij After All waren we net op zoek naar een nieuwe zanger en die zoektocht verliep een beetje moeizaam. Ik opperde het idee om tijdens onze zoektocht naar nieuwe krachten een project te starten. Ik lanceerde het idee bij John (gitarist, Cowboys and Aliens) en later Gunther (zanger, ex-Damn Your Idols).

 

De naam Rawdriguez bekt lekker, wie kwam daarmee op de proppen?

De bandnaam komt van John. Het is tegelijk een verwijzing naar de rauwheid van onze muziek, maar klonk ook cool en een beetje exotisch.

 

X-tof, we kennen je uiteraard als gitarist bij After All en Channel Zero, maar hier ben je aan de slag als drummer. Vanwaar deze ommezwaai? 

In de ondertussen 35 jaar dat ik gitaar speel, was ik altijd al bezig met bas, drums en later ook opnames. Ik wou altijd al eens drummen in een band en zag hier de kans om dat waar te maken. Ik speel al gitaar in twee coole bands en zag een ander instrument (in bandverband) wel zitten. Het was gewoon een kwestie van de juiste timing en de juiste mensen.

 

Enne, hoe ben jij uiteindelijk gitarist geworden bij CZ?

Ik ben ook roadie bij La Muerte, gitarist Dee-J was tientallen jaren de vaste geluidsman van After All en dus een zeer goede vriend. Ik zei hem bij de terugkeer van La Muerte:' als je iemand nodig hebt, roep je maar'. Vanaf hun tweede comeback show tot op heden ben ik van de partij. Bij La Muerte speelt Tino (eveneens Channel Zero) bas, daar leerde ik hem kennen en er was een super goede klik, net zoals bij de rest van de band. Toen ze bij Channel Zero een nieuwe gitaar tech zochten stelde Tino mij voor, ik kende ook al Jurgen Vandewalle (Channel Zero geluidsman) dus dat was bijzonder vlug in kannen en kruiken. Na anderhalf jaar gitaar tech bij CZ, leerde ik de crew en bandleden heel goed kennen en ook daar klikte het zeer goed. In 2017 releasten ze hun "Exit humanity" album. Daar staan veel gitaarpartijen op, dus ontstond het idee om voor de clubtour in december van dat jaar, ter promotie van die plaat, een extra live gitarist toe te voegen. Ik was de eerste en enige persoon aan wie ze het vroegen en stapte vol enthousiasme mee in het verhaal. Initieel was het alleen de bedoeling dat ik hen ging bijstaan voor die clubtour (10 shows), maar het klikte zo goed, ook op het podium en de reacties waren unaniem positief zowel van fans, band als management. Al vlug zagen ze een terugkeer naar een four piece eigenlijk niet meer als optie. Vandaar dat ze me vroegen vast toe te treden.

 

Is Rawdriguez een zijproject naast jullie overige bands, of zien jullie het toch als een volwaardige band?

Het ontstond zeker als studioproject, maar gaandeweg hadden we het zo naar onze zin en waren we ook overtuigd van het materiaal dat de ambitie toch ontstond om een heus full album op te nemen en te releasen. Ook live hiermee gaan spelen kwam op de to do list. Het is dus zeker uitgegroeid tot een volwaardige band.

 

Jullie zijn behoorlijk snel na een digitale (only) demo aan het werk gegaan aan een full length debuut, ook werd er tot nogtoe nog maar één show gegeven. Het getuigt van lef en geloof in Rawdriguez...

We spelen alle vier al jaren in bands en hebben geen zin om dingen half te doen. Ofwel geloof je er in en ga je voluit, ofwel hou je er beter mee op. Dat is een beetje onze ingesteldheid. 

 

"Asylum of the Arcane" is er. Tevreden met het eindresultaat? Want ik zag dat je ook mee geproduceerd en gemixt hebt, iets waar je ook graag bij betrokken bent?

Ja, zeker tevreden, als je weet dat we dit hebben aangevat als een studioproject en we na een eerste demo eigenlijk vrij vlot tot een full cd zijn gekomen. Het is ook allemaal zeer 'do it yourself' zonder aan kwaliteit in te boeten. Ook het artwork is mijns inziens zeer geslaagd. Mixen en masteren deed ik inderdaad samen met Charles Degolla, een zeer goede vriend die ik ken van in het Channel Zero kamp. Hij is daar namelijk drum roadie, is zelf drummer maar ook zeer veel bezig met muziekproductie. Bij de demo deed ik alles nog zelf, maar ik vond het ditmaal belangrijk om een externe kijk op de zaak te hebben, Charles is dan ook nog eens een twintiger, dus een jongere mening vond ik ook een bonus. Ook bij After All worden de laatste 10 jaar alle gitaren en bas opgenomen bij mij thuis in mijn 'Silent Survive Sound' home studio en ben ik van bij het begin altijd al nauw betrokken geweest en geassisteerd bij al onze opnames. Dus ja, ik ben ook graag bezig met de technische kant van de zaak. Zo werd bijvoorbeeld bij "Leap of faith", de debuut cd van Guilty As Charged ook alle muziek door mij opgenomen. 

 

Jullie brengen heavy groovende stoner, maar met een rauw (Raw) randje. Vooral door Gunters zang vind ik jullie er een beetje uitspringen (positief )! 

Er positief uitspringen, daar kunnen we uiteraard bezwaarlijk tegen zijn. Gunther heeft wel een aparte, eigen (goede) stem ja, daarom dacht ik ook meteen aan hem bij de opstart. Er zit niet echte een groter plan achter Rawdriguez, gewoon ouderwets rocken en plezier maken, maar wel met een hoge kwaliteit voor ogen.

 

We kennen John uiteraard allemaal van bij Cowboys & Aliens, ongelooflijk hoe hij steeds weer die riffs uit zijn mouw weet te schudden. Dus mijn vraag: hoe ontstaan jullie songs? Uit jamsessie's of werken jullie vanuit Johns monsterlijke riffs?

Songs ontstaan als we met z'n drieën (John, Stef, ik) instrumentaal jammen. John schudt inderdaad de ene riff na de andere uit zijn mouw, Stef en ik kiezen er de beste uit en daarmee gaan we aan de slag. Meestal hebben we na één repetitie de ruwe (of rauwe zo je wilt:)) structuur van een nummer. De repetitie opnames daarvan gaan dan naar Gunther die er thuis in zijn home studio zijn ding mee doet. 

 

Door die ganse Corona toestanden zijn jullie release show en een ander mooi concert in Middelkerke in't water gevallen. Ferm balen, niet? Het is momenteel nog koffiedik kijken, maar staat er voor later eventueel een release show gepland?

Ja, inderdaad zwaar balen! We keken er naar uit om onze cd live voor te stellen in Brugge en Middelkerke en werkten hier ook naar toe. Als dit dan om bekende redenen niet kan doorgaan, is dat wel even slikken natuurlijk. Weinig aan te doen. Ik kan alleen maar keihard hopen dat Alcatraz (waar we de zaterdag in La Morgue geboekt staan) plaats kan vinden en we binnenkort weer een iets normaler leven kunnen leiden. Ook het repeteren met de band(s) mis ik bijvoorbeeld enorm.

 

Het album is ondertussen uit en is via jullie en/of jullie label Polder records te verkrijgen? 

Het album komt officieel uit op 10 april, maar is alvast te pre-orderen op www.polderrecords.be/pr024-rawdriguez-asylum-of-the-arcane/

Je kunt ons ook altijd direct mailen op [email protected]

 

Het album verschijnt digitaal en op cd. Raar voor Polder Records om het niet op elpee uit te brengen. Geen interesse of wachten jullie nog voorzichtig wat af?

Interesse zeker, van zowel band als label, maar we zijn natuurlijk een nieuwe band. De hoge investering die vinyl met zich meebrengt stellen we liever even uit en we zien eerst hoe de cd verkoop loopt. Uitstel is echter geen afstel. Bovendien staan we ook met één nummer op een exclusieve vinyl-only verzamelplaat, Polderriffs Vol 1, samen met de vijf andere bands die de zaterdag de line-up van de PolderRecords stage in La Morgue vormen op Alcatraz fest.

 

Eenmaal het groene licht opnieuw is gegeven voor concerten en zo, wat zijn dan de voornaamste plannen voor Rawdriguez?

Alcatraz zoals daarnet aangehaald. Verder hebben we nog 14 november gepland in Elpee, Deinze met Carneia en de Stoner Night in Middelkerke is verplaatst naar 21 november. Eenmaal er terug shows kunnen gespeeld worden, willen we wel nog een release show geven in Brugge. We zijn nog met een aantal gigs bezig, maar alles staat wegens Covid-19 even on hold.

 

We zagen een tijdje terug een rehearsalvideo passeren waar jullie "Albatross" van COC coveren. Eentje die kans maakt om ook in de live set te passeren?

Er staan een drie-tal covers op onze setlist en Albatross is daar inderdaad één van Nico.

 

Nu we je toch hebben, het is al een behoorlijke tijd stil in het After All kamp, maar ik vermoed dat jullie ondertussen wel bezig zijn aan een nieuwe langspeler? Kun je ons eens wat meer toelichten?

Je vermoeden klopt helemaal Nico. Vorig jaar blikten we al drie nieuwe nummers in die helemaal gemixt en gemasterd klaar liggen. Terwijl ik dit schrijf komen de finale mixen binnen van Dan Swanö van nog vier nieuwe nummers. De teller staat kortom op zeven volledig afgewerkte nummers. We schrijven ondertussen rustig verder, wanneer we nog drie a vier nummers klaar en ingeblikt hebben, zal dat het nieuwe, ondertussen tiende, After All album vormen. We mikken op een release eerste helft 2021. De kwaliteit primeert boven alles en ik kan je alvast zeggen dat we ongeloofelijk tevreden zijn met wat we nu al hebben. Het is onmiskenbaar After All, maar door toevoeging van drummer Bert Guillemont en zanger Mike Slembrouck is het toch weer met een frisse, iets gevarieerdere aanpak.

 

Nog iets te melden?

Bedankt Nico, voor je tijd, interesse en jarenlange support. Hopelijk kunnen we binnenkort dit vuile virus snel achter ons laten en ons weer muzikaal gaan uitleven op een podium. Eventueel gevolgd door het nuttigen van wat frissen pinten. Check ondertussen onze site en of bandcamp pagina en als het je aanstaat wat je hoort, schaf een exemplaartje van "Asylum of the Arcane" aan. Alvast bedankt en blijf veilig iedereen!

https://rawdriguez.bandcamp.com

 

Related Items

CD of the month

Image COWBOYS & ALIENS

Burn!
Polderrecords
Cd van de maand december 2022

Previous CD of the month

Unorthodox
No Remorse Records
Cd van de maand november 2022

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2022 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC