Hell Spawn

 

THIS CAN HURT

Hell Spawn » Interviews » THIS CAN HURT

Een tijdje terug waren we aanwezig op de release party van The Difference die daar hun nieuwste cd "inSignificant" voorstelden, het voorprogramma was die avond This Can Hurt. Wat we hoorden stond ons enorm aan en intrigeerde ons enorm! We waren benieuwd naar meer, dus bij deze laten we gitarist JP en drummer Jack hier het een en het ander toelichten!

THIS CAN HURT

Hoe, wat, waar en wanneer is This Can Hurt tot leven gekomen? 

We hebben beiden al in verschillende bands gespeeld. We zijn ook collega's op het werk. Buiten drummen, maakt Jack ongeloofelijke intersante soundscapes. Ik (JP) ben daarmee aan de slag gegaan. We spraken niet over een nieuwe band, we hadden het na onze vorige bands wel een beetje gehad. Dit was in 2014. Verder heb ik ook een homestudio waar we kunnen prutsen& experimenteren... Wreed leutig en het maakte ook dat we eigenlijk geen 'band' nodig hadden, om die nummers in elkaar te boksen. We waren dus een duo en hadden geen zin om een band te worden. De eerste 6 songs tellende ep is dus als duo opgenomen en afgewerkt. Enige tijd later is Dirk De Kesel erbij gekomen. Dirk kennen we al heel lang. Toen we hem de nummers lieten horen was zijn reactie: 'als ge nen bassist nodig hebt, moogde mij bellen'... We hebben daar even moeten over nadenken en dan beslist om hem er bij te nemen. De band This can Hurt was geboren. Dit moet ergens in 2015 geweest zijn.

 

Hebben jullie sedert de start een ietwat stabiele line-up? Ik las dat jullie vroeger twee gitaristen hadden!

Er is iets veranderd in de line-up, maar ik denk dat we nu wel met de juiste mensen werken. We hebben inderdaad nog met een tweede gitarist gewerkt. Peter de Zutter is, buiten een fantastische muzikant, ook een heel goede vriend. Hij heeft een groot jaar bij TCH gespeeld, maar zijn drukke agenda (Charcoal City, Oakwood Guitars, etc) lieten het op den duur niet meer toe. We hebben dan in alle vriendschap beslist ons eigen weg te gaan.

 

Sven is erbij gekomen als zanger, wat de muziek uiteraard ook ietsjes anders inkleurt, maar een drastische verandering is het zeker niet! Heeft Sven nog enige inbreng gehad in de nieuwe, komende cd of was die al grotendeels geschreven?

Sven had al een paar keer laten vallen: 'als ge het mij vraagt, dan sta ik er direct'... wat voor mij eigenlijk de perfecte oplossing was! Hij is een beestige zanger, performer en het bleek dat hij graag teksten schreef... wat ik met 'lange tanden' deed. I.v.m. met nummers schrijven is er niet zoveel veranderd, maar 1 ding drastisch: de lyrics. Werkwijze: Jack geeft me een soundscape, ik begin met bas, gitaar, synth etc een nummer op te maken en werk een zanglijn uit (melodie en improtekst die iets tussen Zweeds & Engels is). Sven begint daar aan te werken en maakt daar dan een verstaanbare zanglijn van.

 

JP, waarom heb je besloten een stapje terug te nemen (stoppen met zingen)?

Ik had dit in het verleden ook bij Looplizard gedaan en na een optreden of 8 met TCH wist ik terug waarom ik daarmee gestopt was. Ik zing niet graag voor een publiek! Ik had er dus geen probleem mee een stap terug te zetten. Verder, als het goed uitviel, ging de band zelf er 10 stappen mee vooruit, hetgeen ook gebeurd is.

 

Jullie muziek laat zich niet zo eenvoudig omschrijven, wat we uiteraard leuk en een uitdaging vinden. Zelf hou ik het op een kruisbestuiving van new wave meets industrial met hier en daar metal invloeden, maar het heeft echt wel iets eigens! Persoonlijk hoor ik hier en daar Nine Inch Nails en zelfs Placebo terug tijdens het luisteren. Maar er is zoveel meer te ontdekken. Hoe omschrijven jullie het zelf? 

We zijn allemaal fan van NIN, maar ook Monster Magnet en Type O Negative. Die invloeden hoor je wel maar het gaat inderdaad breed. Het gaat meer om de sfeer van de song, het donkere is wel altijd terug te vinden.

 

Wie is de voornaamste componist binnen de band of is het eerder een bandgebeuren? Is er een limiet op wat kan of  is the sky the limit?

Wij werken of denken niet op de klassieke manier. Ieder werkt zijn deel uit of heeft een beetje zijn eigen terein. Zoals we juist vertelden begint alles met Jack zijn soundscapes en werk ik die uit tot een song waar Sven dan de zang en teksten afwerkt. Dirk is vooral bezig met livevisuals. Op plaat luister je naar de muziek. Live mag het iets meer zijn. Elke song heeft zijn eigen beeld die de muziek life versterkt. Maar hij heeft zich sinds kort ook gesmeten op het monteren van videoclips. Onze eerst singel "The fall of Mark E. Smith" van onze tweede plaat hebben we zelf gemaakt. Ook een zorg minder, Sven heeft dit jaar 'The Last Rebel' boekingskantoor opgericht, een band is zoveel meer dan enkel muziek. Is the sky the limit? I don't  know... maar op gebied van songs schrijven, opnemen etc. zie ik echt geen beperking! We zitten voor het moment in een erg comfortabele situatie waarbij we zelf bepalen wat en hoe we het opnemen, uitwerken en wanneer we het uitbrengen.

 

Jullie debuut "When nothing matters" is nu al eventjes uit. Hoe kijken jullie er op terug?

We zijn als band heel tevreden met de 1ste plaat. We kwamen allemaal van heel ver, wisten allen dat het niet evident is om tegenwoordig nog een plaat te maken, maar ook dat we bijzonder veel plezier hebben beleefd aan het maken van "When nothing matters".

 

Heeft de titel "When nothing matters" een speciale betekenis? Of moet ik het in de trant zien van: het doet er niet toe, we doen toch onze eigen goesting?

Het is zoals de titel het zegt: Het kan ons echt geen reet schelen, we doen gewoon ons goesting!

 

In februari komt jullie nieuwe cd uit. Wat zijn de verwachtingen en staan er concerten en of een cd release gepland?

Wij zijn nu bezig met de het opnemen van het album. Er komen cd releases, daar is Sven volop mee bezig. Concrete data zullen we bekend maken via onze FB pagina.

 

Jullie opereren onafhankelijk. Is dat een bewuste keuze of staan jullie open voor een mogelijke deal mocht die zich aanbieden?

In de situatie dat we nu zitten werken we inderdaad onafhankelijk. We genieten er echt wel van om zelf onze songs te kunnen opnemen, livebeelden maken, zelf beslissen met wat we naar buiten komen, wanneer, boekingen, etc. Er is Lacienda Studio & Records, ons eigen label. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we niet open staan voor andere labels, maar er moet natuurlijk een meerwaarde zijn. Als je zelf je opnames, video's, boekingen, etc doet en waar je ook nog eens veel plezier aan beleeft, dan moet het al serieus zijn voor we daarop ingaan ;) 

 

Eventjes iets anders, vertel eens iets over jullie internet radio Wit Konijn? Wie is daarmee gestart en wat kunnen de mensen verwachten? Shoot....

Het is begonnen met Peter Cousaert en ik die samen aan het babbelen waren dat er alleen nog troep op de radio's zit of oude nostalgische prut, die vroeger ook al niet goed was :) Nu, ge kunt blijven zagen of ge kunt er ook iets aan doen! Optie 2 dus, we zijn dan beginnen uitzoeken wat het beste systeem zou zijn om zoiets op poten te zetten, zonder dat je continue reclame aan je been hebt of zwaar moet betalen. We hebben enkele vrienden waarvan we wisten dat ook zij muziekfreaks waren en met hetzelfde gevoel zaten, gecontacteerd. Het was echt verbazend hoe enthousiast daarop werd gereageerd! Dus we zijn nu 7 maand verder, en er lopen 14 programma's,"De Pankraker" voor de metal liefhebbers, ik heb een programma samen met Dirk "The Whip!" dit is  stoner, rock, doom, sludge, punk-rock, post-rock, industrial tot shoegaze. "The Holy Hour" ligt in het genre van new wave, gothic rock, maar er zijn ook jazz, house en soul programma's. Voor ieder wat wils. Zeer fijn om te doen. Er zijn zeker dingen die in de lucht hangen met Wit Konijn, tegen 1 april bestaan we een jaar, en daar komt natuurlijk een feestje van!! En aangezien er bij de presentatoren 2 drummers, 3 bassisten, 2 zangers en 1 gitarist zitten, zie je zo het idee 'wit konijn-band'... :)

 

Verder nog iets te melden?

Volg ons via facebook en hopelijk tot op onze live concerten volgend jaar. Super bedankt voor het interview! 

Nico

(foto credit : Brian Dietens)

 

https://www.facebook.com/thiscanhurt/

Related Items

CD of the month

Image CRASHDÏET

Automaton
Crusader Records
Cd van de maand Mei 2022

Previous CD of the month

Road To Perdition
NoCut Entertainment
Cd van de maand april 2022

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2022 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC