Hell Spawn

 

CARRION

Hell Spawn » Interviews » CARRION

Carrion bestaat ondertussen een jaar of tien. Het tweede album van deze Oost-Vlamingen verscheen recent. Hoog tijd dus voor enkele vraagjes Gitarist Jan zorgde voor de meeste antwoorden en ook Mathieu leverde een bijdrage.

Written by Bart C.

CARRION

Vertel eens over de beginperiode. Jullie begonnen als coverband? En dan de natuurlijke evolutie naar eigen nummers?

Jan: Inderdaad. We waren toen nog heel jonge snaken die op een veel te kleine slaapkamer muziek wilden maken. En vaak begint dat met het spelen van covers. Er volgen dan een paar optredens waar we enkel covers spelen. Toen nog onder een andere naam. Gradueel kwamen de eerste eigen nummers, en uiteindelijk namen we dan een nieuwe doorstart onder de naam Carrion. Vanaf dan een echte (beginnende) band met enkel eigen nummers.

 

Zien jullie grote verschillen met de hedendaagse manier van werken?

Jan: Tuurlijk. We zijn natuurlijk ook al een pak ouder. We zijn niet meer de puberende jongens, maar volwassen mannen. We zijn veel professioneler en meer matuur dan vroeger. Dat zie je ook op het podium. We zien er dan misschien nog jong uit, maar er schuilt veel meer achter dan vroeger. We zijn een echte machine die eenmaal goed op dreef, alles weet af te breken. Enkel in het songwriten volgen we nog een beetje hetzelfde stramien. Mathieu & ik (gitaren) schrijven het gros van de muziek terwijl de rest van de band de details invult. Al begint deze manier van werken ook al wat te veranderen.

 

Een label vinden is allicht niet evident. Meer en meer bands brengen hun muziek uit in eigen beheer. Hoe kwamen jullie bij dit Target terecht?

Jan: Heel organisch. Via onze manager (Ilse Bosch, Grimm Gent) hebben we verschillende labels gecontacteerd. Mighty Music (Target) zag iets in ons en kwam met een interessant voorstel. Na wat wikken en wegen zijn we er voluit voor gegaan. 

 

Werken in eigen beheer heeft natuurlijk voordelen. Maar de kracht van een goed draaiend label is natuurlijk ook niet te onderschatten.

Inderdaad. We hebben ook nog even gedacht om alles weer in eigen beheer uit te brengen, maar gelukkig zijn we daar van afgestapt. Mighty Music heeft een zeer goede promo campagne opgezet, en ons album is wereldwijd en op bijna alle media te verkrijgen. En in de BeNeLux trekt Hard Life Promotion de perskar voor ons. Zelf zouden we dit niet kunnen bewerkstelligen, daar hebben wij het netwerk én de tijd niet voor. Deze mensen doen dagelijks niets anders. DIY en eigen beheer heeft zeker zijn voordelen en eigen stijl. Maar als je als band echt wilt groeien, helpt een goed label altijd. We hebben ook gewoon niet de tijd en kennis om alles zelf te doen. Nu kunnen we ons focussen op de shows en het creatieve aspect. Alle andere aspecten kunnen we met een gerust hart uit handen geven.

 

Wat doen jullie nog in het dagelijkse leven? Rond komen van de muziek is dezer dagen voor weinigen meer weggelegd!

Jan: Hoe langer we met Carrion bezig zijn, hoe duidelijker dat is geworden. Tot nu toe hebben we zelf al een pak meer middelen in de band gestoken dan dat we eruit hebben gehaald. Niet dat het niet goed draait, maar dat is helaas de realiteit. Tenzij je ergens een droomcontract kan versieren. We hebben allemaal vrij diverse jobs en levensstijlen. Vrachtwagenchauffeur, schrijnwerker, bankbediende, etc. Sommigen hebben al kinderen, anderen niet. Het is niet altijd makkelijk om alles en iedereen te combineren, maar we geven elkaar voldoende ruimte daarin. Dat het dan soms even rustiger gaat met de band moeten we er bijnemen. Het is en blijft een hobby voor ons. Dan wel op een semi professioneel niveau, maar plezier is en blijft een van de belangrijkste factoren in deze band. Kunnen leven van de muziek vraagt niet alleen veel talent maar ook veel opofferingen.

 

De Belgische metal scene bloeit als nooit te voren. Veel contacten met de collega's?

Jan: Zeker! We kennen veel bands en omgekeerd. En als we elkaar tegenkomen volgen er altijd goede gesprekken. Jammer genoeg blijft dat vaak beperkt tot de taalgrens. We willen graag wat meer contacten over de taalgrens heen, maar dat is niet gemakkelijk. Er is zoveel talent in België. Jammer genoeg krijgen die niet altijd genoeg kansen om te spelen, en onderlinge concurrentie is er altijd. Hoedje af aan Antwerp Metal Fest om zoveel Belgische bands te boeken! Een voorbeeld voor andere festivals!

 

Wat zijn jullie grote invloeden? Want op jullie nummers hoor ik wel een behoorlijk breed spectrum.

Jan: Dat gaat heel breed. Misery Index, Aborted, Lamb Of God zijn maar een paar voorbeelden. Er is zoveel muziek binnen het genre. En dan is er nog alle muziek buiten het metalgenre. Invloeden in overvloed ??. Maar gelukkig slagen we er wel in om al die invloeden tot onze eigen stijl en een samenhangend geheel te verwerken. Het hangt ook wat af van moment tot moment. Soms vind je een bepaalde band heel goed, dan hoor je weer vanuit een andere hoek iets interessant. We zijn niet enorm origineel, maar we willen zeker niet gaan kopiëren of klinken zoals bepaalde andere bands. Ik denk dat dat met "Time to suffer" wel gelukt is.

 

Hoe zien jullie de toekomst? Wat zijn de plannen? Veel optredens in het vooruitzicht?

Jan: Er volgen nog een aantal mooie optredens deze zomer en het najaar. Hopelijk komen er nog veel dankzij de nieuwe plaat. Verder willen we vooral het succes van de plaat consolideren en er verder opbouwen. We willen een gevestigde waarde worden binnen het genre en op die manier in het buitenland een voet aan de grond zien te krijgen. We gaan ook nog geregeld wat nieuwe content op de sociale media loslaten zodat onze fans zeker niet op hun honger moeten blijven zitten. En dan hopelijk een gepaste opvolger. Deze keer iets sneller.

 

Jullie schopten het zelfs al tot op gerenommeerde podia. Vertel daar eens iets meer over?

Jan: Wacken Open Air 2016, Metal Days 2017 & 2018, etc. Allemaal heel toffe en interessante ervaringen. Dat is allemaal nog een stapje hoger dan we gewend zijn. Niet alleen de grootte van het podium, maar ook het professionalisme en de zorg voor de bands is echt van een totaal ander niveau. Je krijgt een enorme boost als je voor zoveel mensen mag spelen. Het geeft je dat extra duwtje om verder te gaan. En dat smaakt natuurlijk naar meer! Maar het is ook een beloning voor al het harde werk dat we de voorbije jaren hebben gedaan. Elke band wil op zo een festival en podium spelen! Daarvoor doe je het! Deze zomer staan we terug op Metal Days, maar dan op het hoofdpodium. Dat zal echt een enorme ervaring zijn. En dat op een van de leukste festivals van Europa. Hopelijk lopen we niet verloren op dat enorme podium. We kijken er geweldig naar uit. 

 

Al wat positieve reacties gekregen uit het buitenland ook?

Jan: Zeker! Al merken we dat de buitenlandse pers kritischer uit de hoek durft te komen dan de Nederlandstalige pers. Maar dat is niet erg. Op die manier leer je wat er beter moet, en zo groei je. Op wereldniveau is er uiteraard veel meer concurrentie en talent, dus dan is het logisch dat men al wat kritischer is. Maar de belangstelling is er, en we zijn toch ook al tot author's pick van een Frans magazine verkozen. Dat is mooi meegenomen. We hopen in de eerste plaats vooral in de Benelux en Duitsland goed te scoren. Langzaamaan onze naambekendheid als een olievlek doen verspreiden!

 

Naast de muziek was ik ook gecharmeerd door het artwork. Knap. Wie is deze artiest?

Jan: Threadbare Artwork. Hebben we leren kennen via de mannen van Fractured Insanity en we zijn er zeer tevreden over. 

 

Heb je nog zaken die je wil delen met de lezers...??

Mathieu: Alvast een dikke merci aan iedereen die ons volgt, merch koopt, naar de shows komen, etc. Hiervoor doen we het. En dankzij jullie kunnen we ook blijven doorgaan! De vele steunbetuigingen die we kregen met het tijdelijk wegvallen van Jan van den Berghe toonde niet alleen aan dat er veel mensen ons goed kenden, maar dat ze ook echt actief meevolgen met het reilen en zeilen van de band. Dat doet echt deugd om dat te zien. Merci!

Bart C.


http://vi.be/Carrion

 

Related Items

CD of the month

Image CRASHDÏET

Automaton
Crusader Records
Cd van de maand Mei 2022

Previous CD of the month

Road To Perdition
NoCut Entertainment
Cd van de maand april 2022

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2022 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC