Hell Spawn

https://www.facebook.com/events/oc-de-coorenaar/belgian-blast-festival/430376577765241/

BLAST FROM THE PAST III

Hell Spawn » Interviews » BLAST FROM THE PAST III

Op 9 december begaven we ons onderweg naar Kuurne waar de derde editie van het Blast From The Past festival doorging. De Kubox was alvast een veel betere zaal dan de locatie in Harelbeke die de vorige editie (2 jaar terug) veel te klein bleek.

Written by Nico

BLAST FROM THE PAST III

De venue was alvast zeer mooi aangekleed met enkele cd standjes plus zelf een coole juwelenstand in de gang waar ook de bands en (de zeer mooie) festival merch aanwezig was. Het was voor de organisator wellicht een niet zo makkelijke beslissing om de eerste band te kiezen die het startschot ging moeten geven. 

Opener van de dag is uiteindelijk  Spartan Warrior (7,5)  geworden. Een beetje jammer dat er toen nog niet zoveel volk aanwezig was, uiteraard waren er wel al enkele diehards! Wie Spartan Warrior kent weet dat de band 3 albums op zijn actief staan heeft. En er zit voor volgend jaar (februari) een nieuw album ("Hell to pay") in de pijplijn! Van de oorspronkelijke bezetting schieten helaas alleen nog gitarist Neil en zanger David Wilkinson over. De heren lieten het niet aan hun hart komen dat ze het gebeuren moesten opwarmen voor wat een heugelijk NWOBHM dagje ging worden. De band smeet zich en het leverde een best gedreven set op. Het geluid werd ook gaandeweg het optreden steeds beter. Prima opwarmer! 

Volgende band  Salem (8)  kende ik tot mijn grote schaamte eigenlijk niet zo goed, maar een beetje opzoekwerk leert ons dat de band die ontstond rond 1980 succesvoller was na hun herstart in 2010. Hun twee albums, die we ondertussen al gecheckt hebben, "Dark days" en "Forgotten dreams" mogen er zeer zeker zijn. Vooral "Forgotten dreams" dan, als we even onze voorkeur mogen vermelden. De band was zeer energiek en zocht ook iets meer toenadering tot het publiek. Hun zanger Simon Waxby is een geboren frontman en beschikt over een ferm koppel stembanden! Leuk, zeer leuk en zeker voor herhaling vatbaar. Volgend jaar brengt de band zelfs een nieuw album uit, dus wie weet komen ze nog wel eens over! 

En dan The Deep (8,5), wat waren ze terug dik in orde! We hadden de band al 2 keer eerder aan het werk gezien in het Verenigd Koninkrijk en dat was ons zeer goed bevallen. En er waren ook enkele The Deep shirts te spotten in de zaal, dit tot grote vreugde van zanger Tony. Er passeerden heel wat songs uit hun spetterende debuut "Premonition" ("The Rider", "All I want", "You take my breath away" om er maar een paar te noemen). Maar er werden ook enkele nieuwe songs gebracht uit hun spoedig te verschijnen nieuwe ep en cd, waarvan vooral het schitterende "When the rain came" me weer omver blies! Ook leuk om te zien dat heren zich zo reuze amuseren op het podium. Zanger Tony schitterde weeral met zijn fantastische stem, alhoewel ik wel de indruk kreeg dat die rookmachine op het podium hem toch wel wat stoorde! Nadien hoorden we alleen maar positieve dingen over de band, dus die zien we zeker nog terug, Enkel jammer dat er geen merch te bespeuren was... 

Tysondog (8) was zonder meer de hardste band van de dag, ze deden het vandaag met een invaller achter de microfoon! Aangezien hun zanger Clutch zwaar ziek is (en ondertussen zelfs aangegeven heeft zich volledig terug te trekken uit de muziekwereld) deden ze een beroep op Bill van de Franse metalband GANG. Het was Bills derde optreden als invaller als we ons niet vergissen. Ondanks het feit dat Bill met een bronchitis zat, deed hij een uitstekende job. Muzikaal gezien was er ook weer niks op de 'dogs' aan te merken, dat is nu eenmaal een ongelooflijke goed geoliede machine! Tal van knallers zoals "Taste the heat", "Into the void", "Shadow of the beast" en "Dead meat" passeerden de revue! Kort na de show mocht Bill trouwens al vertrekken naar de Uk waar hij een show had met zijn eigen band Gang, waar hij kort na die set trouwens zijn stem kwijtspeelde door zijn verkoudheid, respect sir! 

Stampede, hebben we geskipt omdat het eerlijk gezegd niet zo direct ons ding was (het klonk in de verte zo'n beetje als een UFO meets Thin Lizzy) en we de cd kraampjes nog eens wilden uitpluizen. Hierna was het tijd voor Tytan (9), zonder meer mijn favoriet op de affiche en de eerste keer dat ik de band zag en hoorde met Tony Coldham (The Deep) op zang. Vorige zanger Tom Barna was kort na de release van de bands tweede langspeler "Justice served" opgestapt. Ongelooflijk hoe Tony's stem bij de muziek van Tytan past, hier en daar was het misschien een klein beetje wennen, maar het voelde en klonk echt goed! Gitarist Dave Strange die nu enige gitarist is, schittert nog meer en mocht zelf het door hem ingezongen: "Spitfire" brengen, het klinkt weliswaar iets anders dan de rest van de songs, maar qua variatie kan het wel tellen Verder passeerden oude krakers afwisselend met nieuwere songs de revue. "Money for love", Fight the fight", "One last detail", "Love you to death" en uiteraard ook het machtige "The watcher". 

Dan eindelijk nog eens Demon (8). Het was alweer veel te lang geleden dat we deze band hier nog eens live aan het werk zagen. Alle registers werden meteen open getrokken en er werd sterk geopend met "Night of the demon" en "Into the nightmare". Beetje riskant, direct met twee van je grootste knallers openen, waardoor ik het na enkele songs beetje vond inzakken om zich dan gelukkig naar het einde toe te herpakken. Er werd heel veel materiaal uit hun eerste twee albums gebracht. Ook kwam er nog de mededeling dat de band volgend jaar op tournee hun "The unexpected guest" integraal live zal brengen. Afsluiter van de set was het fantastische "Don't break the circle" maar het volk wilde meer en kreeg meer! Dus kwam er mits "The plague" nog een toegift. We vonden het goed tot zeer goed, maar we hebben Demon toch nog beter gezien! 

Diamond Head (7) was ook alweer eventjes geleden. Hun laatste album met hun nieuwe zanger vinden we nog steeds een uitstekend album dus onze verwachtingen lagen hoog... maar die werden helaas niet ingelost. De band bracht heel veel oud materiaal, ergens begrijpelijk, maar persoonlijk vinden we nieuwe zanger Rasmus beter overkomen op het nieuwe materiaal. En daar kregen we er helaas maar een stuk of twee van ("Bones" en "Shout at the devil" ) en jammer genoeg niet het fantastische "All the reasons". Uit de resem knaller uiteraard wel "It's electric", "Lightning to the nations" en natuurlijk mocht "Am I evil" niet ontbreken. Leuk maar zeker niet wow, spijtig zeer spijtig, hier hadden we heel wat meer van verwacht! 

Tenslotte nog de headliner en afsluiter van dit zeer leuke feestje, de dames van Girlschool (7). Zeer bekend ben ik niet met de muziek en het repertoire van de band. Dus zeer veel info hebben we hier niet! Het was best oké tot aangenaam, maar veel meer viel er volgens ons niet echt te melden en je zag ook het publiek voorzichtig beetje bij beetje minderen naarmate hun set vorderde. Aan wat het lag: de band, alcohol, lange dag (moe) of beetje uitkijken voor het weer? Geen idee.Wij gingen ook een tiental minuten voor het einde door, moe maar zeker voldaan! 

Eindconclusie, dit was misschien wel het beste en plezantste festival dat we dit jaar in eigen land mochten beleven. Heel leuk om te horen dat bijna iedereen op het einde van de avond een andere favoriet opsomde, maar toch ook wel opmerkte dat er eigenlijk wel niks slechts de revue was gepasseerd! Nog een dikke pluim voor de uitstekende organisatie en ook het PA-team verdient een eervolle vermelding voor het puike geluid! Tot binnen 2 jaar hopelijk :-)

Nico

CD of the month

Image LEGIONS OF THE NIGHT

Sorrow Is The Cure
Pride & Joy
Cd van de maand september 2021

Previous CD of the month

Tales Of Sacrosanct Men
WormHole Death
Cd van de maand augustus 2021

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2021 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC