Hell Spawn

http://www.bftpfestival.com/tickets/

7 MILES TO PITTSBURGH

Hell Spawn » Interviews » 7 MILES TO PITTSBURGH

Onlangs kwam er heel onverwacht een leuk schijfje voorbij de reviewtafel, zo goed dat we die met veel plezier tot onze cd van de maand bombardeerden. De eerste luisterbeurt was hier en daar wel wat wennen, maar het riep om meer en meer en... Verslavend goed zouden we zelfs durven zeggen, dagelijks speelde het album meerdere malen zijn rondjes... De zanger van dienst: ene zeker Andrew Elt, jawel, die van het vroegere Sleeze Beez (RIP), mogelijks een van de beste Nederlandse rockzangers ooit. We polsten even de man zelf over deze band!

7 MILES TO PITTSBURGH

Hey Andrew, blij terug van je te horen. Hoe gaat het met je?

Met mij prima... Voel me goed!

Kun je ons een beetje achtergrondinfo geven omtrent hoe 7 Miles To Pittsburg tot ontstaan is gekomen?

Vier jaar geleden hadden Martin en Joris samen wat demo's ogenomen zonder zang en ze vroegen mij of ik er iets mee kon. In eerste instantie was ik er niet voor te spannen, maar na een paar aandachtige luistersessies hebben we er een begin aan gemaakt. Gewoon voor de lol, geen bedoelingen om er verder iets mee te doen. We kwamen een keer per maand bij elkaar en knutselden aan de ideeën, in het repetitiehok van Joris, en na een jaar hadden we de blauwdruk voor wat uiteindelijk de cd is geworden. De demo's waren al zo sterk dat we toen iets hadden van; misschien toch een cd'tje uitbrengen!?

Hoe zijn jullie eigenlijk aan jullie bandnaam gekomen?

Dat was het moeilijkste van alles. We hebben honderden namen de revue laten passeren - allemaal al gebruikt. De wanhoop nabij, hebben we naar onze eigen teksten gekeken... het werd de openingsregel van de song Pittsburgh. 

Ik moet eerlijk toegeven dat het enorm deugd deed je stem terug te horen, ondanks het feit dat het toch andere muziek is die je brengt. Toch zullen vele oude SB fans hier ook hun gading in vinden!

Ik hoop van wel! De Beez ligt ver in het verleden voor mij. Een gave band en een waanzinnige tijd! Maar, ik wil graag vooruit kijken als ik schrijf. Iets anders brengen dan wat er al gedaan is. Anders gaat alles op elkaar lijken. Daar heeft niemand wat aan. Het gebeurt al teveel in de muziek...

Naast deze band ben je ook actief in een paar coverbands. Wat verkies je? (ik gok op eigen werk!) ;-)

Het leven deelt zo z'n eigen lot uit. Vaak heb je geen keuze. Als je geen eigen band hebt, ga je toch je heil ergens anders in de muziek zoeken. Ik werkte al 17 jaar als tourmanager en gitaar tech. Ik wilde toch weer op de planken. Dan is een tribute band de perfecte manier. Eigen werk en een eigen band vragen heel veel tijd en geluk. Het moet ook muzikaal klikken. De juiste mensen vinden. De juiste songs schrijven. Vaak als het een noodzaak is, als het moet en er druk achter zit lukt het niet. In het geval Pittsburgh gebeurde het wel; misschien juist omdat we er niet naar op zoek waren; het ontstond gewoon. Zonder plan. Zonder we gaan dit of dat of zus of zo....

Een paar jaar terug is er getracht om Sleeze Beez terug leven in te blazen. Dat is blijkbaar op een sisser afgelopen of hen ik het verkeerd voor? Is Sleeze Beez nu echt volledig over en done? (had to ask ;-) grote fan)

Dat zou altijd een eenmalige reünie zijn geweest. We wisten dat we een show of twee zouden doen. 1x met Aerosmith en zelf nog een keer in Paradiso, meer niet. We hadden geen zin om daarna maar wat in de marge te rommelen. Dat zou alleen afbreuk doen aan wat we allemaal bereikt hadden in de 90's. Behaalde resultaten uit het verleden bieden immers geen garantie voor de toekomst!!!

Ik hoop en veronderstel dat er optredens in het verschiet liggen voor 7MTP? Hoe gaan jullie dat aanpakken, want de band bestaat momenteel maar uit drie leden?

We kijken eerst wat de reacties zijn. Als er vraag naar is, gaan we spelen. Een drummer en toetsenist hebben we al klaar staan... komt goed!

Jullie titelloze debuut klinkt enorm fris en verder luistert het album ook enorm gezellig weg, ook de toevoeging van die Hammond orgel past perfect!

Zeker. Ben altijd een grote fan van dat instrument geweest in combinatie met heavy, melodische songs, zoals bij Boston, Grand Funk, James Gang, focus, Stephen Stills et al... en niet te vergeten Deep Purple.

Hoe zouden jullie jezelf omschrijven?

7 Miles to Pittsburgh? Ik weet het niet, dat laten we aan de wijze heren critici over! Roept u maar!

Vanwaar het idee om een bizon op de hoes te zetten? Oogt wel mooi!

Toeval. Ik zag' m voorbij komen in een portefeuille van een goeie fotograaf die ik ken, Dirk van den Heuvel. Zijn vrouw had 'm geknipt in de States. Ik dacht, da's gaaf. Ik wilde ook een hoes die niet zo voor de hand lag. (Hard)Rockbands hebben vaak de neiging om in hetzelfde vaarwater te liggen qua hoes ontwerp. Altijd somber, mysterieus of zwaar beladen. Prima! Wij wilden wat anders. En ook 3 buffels die op weg zijn naar ergens... dat waren wij ook toen we aan dit project begonnen.

Geen idee of jullie de drukke en overvolle hard rock en metal scene zelf volgen. Waar zien jullie jezelf daar ergens in terug? Of zou je jezelf daar niet in categoriseren?

Ik heb geen idee!! De laatste plaat die ik kocht was Bill Withers Live at Carnegie Hall!! De laatste beetje nieuwe rock plaat was "Sonic highways" van Foo Fighters. Ik ben eigenlijk niet zo op de hoogte van de recente hard rock scene. Tja...

Komt er een videoclip ter promotie en voor welke song? Het album is behoorlijk variërend, dus dat is volgens mij geen al te gemakkelijke keuze?

Misschien... Ik heb in de aanloop naar de release wat teasers op onze webpage (www.7mtp.nl) ge-upload, met bijbehorende clipjes. Effe snel in elkaar gedraaid, niet te lang over nadenken, iPhone, knippen en plakken... was wel een leuk proces. Wie weet, breiden we er eentje uit! Bedankt voor je aandacht... en tot de volgende! Spread the word!

Nico

Related Items

CD of the month

Image LEGIONS OF THE NIGHT

Sorrow Is The Cure
Pride & Joy
Cd van de maand september 2021

Previous CD of the month

Tales Of Sacrosanct Men
WormHole Death
Cd van de maand augustus 2021

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2021 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC