Hell Spawn

http://www.bftpfestival.com/tickets/

RELICSEED, XAON, UNLEASH THE ARCHERS, TYR, SIRENIA

Hell Spawn » Interviews » RELICSEED, XAON, UNLEASH THE ARCHERS, TYR, SIRENIA

De Verlichte Geest - Roeselare

Een mooie affiche met een mooie mix van zeer gekend tot minder bekend tot zelfs helemaal ongekend! Zo hebben we het graag, want het is en blijft altijd leuk om iets nieuws te ontdekken.

Written by Nico

RELICSEED, XAON, UNLEASH THE ARCHERS, TYR, SIRENIA

Maar liefst 5 bands op een avond, een fikse boterham! Er werd dan ook stipt op tijd afgetrapt door het uit Letland afkomstige trio Relicseed. De band brengt een lekker potje stevig metal met hier en daar een fikse knipoog richting oude Metallica. De eerste songs voelden nog ietwat onwennig, maar hoe verder de set hoe beter het ons beviel en dat merkte je ook aan de reacties. Helaas, als opener heb je maar beperkte tijd en tegen dat het ijs gebroken was, zat de set er zo goed als op! Maar toch een band die we graag nog eens willen terugzien en zeker die fantastische showstelende bassist! Het geluid was oké maar kon heel wat beter en het bleek trouwens een euvel dat ons de ganse avond zou achtervolgen. Je zou nochtans iets anders verwachten van een vaste tourmixer! 

Vervolgens was het de beurt aan het Zwitserse Xaon, gewapend met een ep die trouwens uitverkocht tijdens deze tournee. We verschieten daar eerlijk gezegd ook niet van, want Xaon weet live enorm te overtuigen. De leden smijten zich volledig en hebben met hun zanger Rob een goeie en overtuigende frontman in de rangen. Qua stijl was het alvast ietsjes steviger dan de opener Relicseed. Hun stijl omschrijven ze zelf als dark metal. Ik denk dat ze behoorlijk wat centjes mislopen hebben door die uitverkochte ep's want de band kreeg zeer lovende reacties, en terecht! Enkel spijtig dat de zanger wel een kemel van jewelste schoot door ons land aan te bevelen als land van het bier met een Jupiler in de hand en dan te zeggen: 'we need to drink this shit'... ooops. Oh, het weze hem vergeven! 

Derde band van de avond was het Canadese Unleash The Archers. Met hun laatste album in de collectie waren we zeer benieuwd naar wat Britney Slayes en haar boys ons gingen voorschotelen! Nu, laat het alvast duidelijk zijn; ze kwamen, zagen en overwonnen, en zo te zien waren ze later op de avond de band die het meeste shirts wist te verkopen! De dame en heren gingen immers voluit en smeten zich zonder genade! Veel materiaal uit hun laatste album "Time stands still" en uiteraard ook enkele oudjes uit hun minder bekende en eigen beheer albums, maar alles ging erin als zoete koek! Britney wist zich tussen alle geweld goed staande te houden en deelde haar melodieuze en gillende vocalen met de gitaristen die de grunts en screams voor hun rekening namen! Het geluid viel vooraan het podium al bij al goed mee, aan de linkerkant (het podium staat in een hoek in De Verlichte Geest) was het een en al drums wat de klok sloeg! 

Britney verkondigde het al: Tyr slays! En zeker weten, dat deden ze zonder ook maar enige moeite! Je zag duidelijk voor wie de meeste fans gekomen waren, want na Tyr werd het toch iets aangenamer staan in de zaal. Zonder enige moeite zongen de fans massaal mee. Frontman/ gitarist Heri Joensen bleef er breed glimlachend behoorlijk nuchter onder en dankte meerdere keren het publiek met, 'Roeselare you are too kind'! Uiteraard liet hij de kans niet onbenut om de groeperingen es te vermelden die alle Tyr concerten probeerden te boycotten omdat hij meedeed met het versnijden van walvissen waar in de Faroer eilanden op gejaagd wordt voor voedsel en dergelijke. Een traditie en totaal niet verboden aldaar. "Hold the heathen hammer high", "By the sword in my hand", "Mare of my night" en alle andere vertolkte songs - in de trouwens veel te korte set - werden enorm gesmaakt. De zang kon en mocht wat ons betreft een heus stukje luider. Enfin, we hoorden het nog om ons heen: 'Sirenia zal hun tenen mogen uitkuisen'. Met andere woorden: hun best mogen doen om erboven te geraken! 

Eerlijk gezegd ben ik nooit echt een grote Sirenia fan geweest, maar broerlief is er wel fan van en wist me toch te vertellen dat de nieuwe zangeres Emmanuelle (een knappe dame trouwens) toch niet kon tippen aan haar voorgangster! We vinden haar stem persoonlijk bij de gewone zang zeer goed, maar zodra ze zich van haar opera stem bediende was voor ons de pret eraf. We besloten van op afstand verder te kijken, maar daar viel nog es op hoe erbarmelijk het geluid wel klonk als je je plaats vooraan het podium afstond. Gitarist en bandleider Morten eiste ook meerdere keren de hoofdrol op en bleek wel een soft spot voor ons landje te hebben! Plezante en geslaagde avond die enkel wat verpest werd door het slechte geluid waar we dus vooral de tourgeluidsman de schuld mogen van geven en later vernamen we nog dat het op andere data ook meermaals van dattem was... Spijtig, maar helaas. De winnaars van de avond waren met verve Tyr en Unleash The Archers, gevolgd door Xaon!

Nico

CD of the month

Image Unto Others

Strength
Roadrunner
Cd van de maand oktober 2021

Previous CD of the month

Sorrow Is The Cure
Pride & Joy
Cd van de maand september 2021

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2021 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC