Hell Spawn

http://www.bftpfestival.com/tickets/

EVIL OR DIE Festival

Hell Spawn » Interviews » EVIL OR DIE Festival

Het Roeselaarse Evil Or Die fest viert dit jaar zijn tiende editie. De affiche ziet er zeer leuk en gevarieerd uit. We hadden een korte babbel met twee van de mensen (Eve & Dieter) achter dit sympathieke fest!

EVIL OR DIE Festival

Wanneer zijn jullie begonnen met Evil Or Die fest?  En vertel misschien ook eens waarom!?

We zijn begonnen in 2010 door Eveline Debaeke en Dieter Willem en ondersteund door vele vrijwilligers alsook het metal café de Verlichte geest te Roeselare. Oorsprong en waarom: Ikzelf (Eveline) deed in 2001 de organisatie van het festival Roeselare Live samen met een vriend. Gedurende 6 jaar organiseerden we een tiental edities waar Dieter, nu mijn man, ook in zat. Helaas zijn we door omstandigheden met dit festival moeten stoppen, o.a. door mijn studies die te veel tijd vergden. We hadden in die tijd bands gezet zoals: Destruction, I Against I, Red Zebra, Morda, Setle The Score, Arkangel, The Dirty Scums, Doncker, Spoil Engine, The Dying... En dan de zoveel beginnende bands, te veel om op te noemen. In de loop der jaren na de stopzetting van Roeselare Live spraken veel mensen Dieter en mij aan dat ze dit misten. We wisten dat het ging komen, want de drang om er mee bezig te zijn, is voor ons ook gewoon te sterk. Zo ben ik opnieuw begonnen met het organiseren van festivals samen met Dieter onder de naam "Evil or Die fest" die afgeleid is van onze namen. We wilden het onder een VZW oprichten en zo is Geraldine Antierens erbij gekomen. Onze VZW Evil or Die Fest heeft ongeveer hetzelfde concept als Roeselare Live, namelijk een ganse dag live optredens met de beste lokale metalbands en hardcore bands samen met enkele bekendere namen die iedereen welkan appreciëren in dit muziekgenre.Enne waarom? Je moet een beetje gek zijn en een drang hebben omdit dag in dag uit te willen regelen, maar het is net of je een kindje laat opgroeien, maar dan met bands. Enfin, zo kan je het toch een beetje vergelijken volgens ons!

Als ik mij niet vergis was het festival in het begin puur hard core? 

Alle genres hebben al altijd het podium mogen bezweten! Of het nu metal, hardcore, death metal, black of stoner is... Voor ons is iedereen welkom!

De laatste jaren zijn jullie wat breder gegaan qua programmering, iets wat we enkel kunnen toejuichen. Vanwaar dat idee?  

Hahaha, ja, de drang naar grenzen verleggen misschien, ik weet het niet echt hoe dit zo gegaan is... Kan ik misschien op terug komen dat het net ons kindje is dat groeit, of enkel een drang naar beter en meer verantwoordelijkheidsgevoel... Een moeilijke vraag. Het zal wel zoiets zijn :-)

Jullie kozen dit jaar voor een toch iets grotere headliner, een berekend risico? 

Het was de juiste tijd vonden we, en we hadden al enkele jaren ervoor van die stap durven dromen, maar we wilden nog net dat tikkeltje wachten. Maar laat duidelijk zijn dat we al elk jaar zeer trots en content waren over onze headliners, alsook de line-ups!

De editie 2016 is jullie tiende editie. Ooit gedacht dat jullie zo ver gingen geraken? 

We staan er ook niet bij stil dat we al zover stonden met Evil or Die Fest. Er zijn zoveel shows die we al hebben georganiseerd in samenwerking bijv. met EOD, en voordat Evil or Die Fest ontstond. Maar we zijn natuurlijk zeer blij dat we dit als een tiende editie kunnen benoemen.

Hoe ga je te werk bij het programmeren of het samenstellen van je affiche? Moet je een band zelf goedvinden of...? 

Volgens mij (Dieter) is het niet enkel de headliner die je affiche doet knallen, het zijn alle bands in totaal die de sfeer brengen op een optreden/concert/festival/cafe show... Hoe ik te werk ga? hahaha,my secret dear Hell Spawn :-)

Als jullie andere festivals bezoeken, let je dan op organisatorische zaken waarvan je denkt:hmm moeten we ook doen of moeten we op letten etc... 

Tuurlijk. De dag dat we niet kunnen streven naar beterschap of zelfs feedback van mensen met kritiek en met verbeteringen naar ons toe, is de dag dat we achteruit gaan... En dit is iets wat je in alles mag stellen over ieder onderwerp.

Zijn er festivals waar je zelf naar opkijkt en die eventueel grote voorbeelden zijn? 

Naar opkijken zeer zeker! Zoals alle grote zomer festivals: GMM, WERCHTER, DOUR, ALCATRAZ, PUKKELPOP, IEPER FEST. Maar zo groot willen we dan ook niet worden.Laat ons Headbangers Balls Fest en Strike VZW als grote voorbeelden nemen. En De Verlichte Geest dankbaar omwille dat ze Roeselare terug leven in blazen uit het ruige en winderig gebied waar wij van houden. Thanks Jerome, Emmely, Lucas, John, Pieter en Sarah.

Staan er persoonlijke favorieten op de affiche? 

Eve: Mijn favorietenzijn: Fallbrawl, Stab, Headshot, Legion Of The Damned, Spoil Engine, After All, Dyscordia, Guilty As Charged en Psychogeneration.

Dieter: die van mij zijn eveneens Fallbrawl, Surge Of Fury, Headshot, Balboa, In Clover, Legion Of The Damned, Spoil Engine, Dyscordia, The Curse Of Milhaven, TWOS en Lethal Injury.

We horen sommige bands samen graag, maar naargelang de affiche moeten we beiden evenveel inzeg hebben over de bands die we graag horen.

Zelf iets organiseren en alles meepikken is onmogelijk weten we uit ervaring. Zijn er bands waarvan je zegt, deze MOET ik zien? 

Zonder twijfel zouden we samen graag Legion Of The Damned aan het werk willen zien en als de tijd het toelaat uiteraard ook de andere bands!

De prijs is ook behoorlijk democratisch gehouden. Een bewuste keuze? 

Dankzij de sponsors, dit doen we om ook de jongeren een kans te geven op een leuk festival en voor weinig geld. We hoeven geen winst bejag, we zijn een VZW en onder het motto voor het volk door het volk.

Hoe zit het qua Catering? Want vaak hoor je veel mensen klagen dat het niet uitgebreid genoeg is... 

We hebben daarvoor een zeer ruim aanbod ook voor weinig geld! Van frieten + frituurvlees tot wok en pasta (ook vegetarisch) tot hamburger en braadworsten, en niet te min: een koffie camper voor de mensen die  na een volle buik met biernog die ene lekkere koffie lusten om zich dan richting huis te begeven.

Zijn er bands die je ooit nog graag op je fest wilt programmeren? 

Nog een heleboel namen, maar te veel om op te noemen. Als we natuurlijk kunnen doorgaan in de juiste richting.

Welke editie(s) is of zijn je favoriete uit het verleden? 

Ze zijn voor ons iedere keer een ware herbeleving geweest en we deden het ook telkens weer met dezelfde moed en passie.

 

https://www.facebook.com/Evil-Or-Die-Fest

Nico

Related Items

CD of the month

Image Unto Others

Strength
Roadrunner
Cd van de maand oktober 2021

Previous CD of the month

Sorrow Is The Cure
Pride & Joy
Cd van de maand september 2021

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2021 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC