Hell Spawn

 

EVIL INVADERS

Hell Spawn » Interviews » EVIL INVADERS

Ze hoeven al lang geen introductie meer, het gaat de jongens van Evil Invaders voor de wind en het is hen van harte gegund. Zo zie je maar dat hard werk loont, de kerels laten het succes gelukkig niet naar hun hoofd stijgen en blijven dezelfde sympathieke kerels als in het begin! Nu is er na de sublieme ep een langspeler verschenen via Napalm records. Die scoorde hier zelfs cd van de maand, dus een interviewtje met zanger / gitarist Joe was meer dan overdue!

EVIL INVADERS

Vanwaar de naam "Evil Invaders". Heeft dit te maken met Razor? Of heeft dit duiding op de intentie waarmee jullie het muzikaal gezien aanpakken? Een gezonde dosis woede en kwaadheid omzetten in muzikale termen dus...
Hahaha, het is een beetje van de twee. We waren al een lange tijd naar een goede naam voor de band aan het zoeken en plots ontdekte ik het album van Razor. Ik had meteen een klik in mijn hoofd die zei dat dit de ideale naam was voor de band. Het past bij de muziek die we spelen en het klinkt gewoon vet!

De carrière van Evil Invaders tot nu toe is iets om in te kaderen zou ik zeggen. Het is echt wel een droom waar jullie nu in vertoeven als ik zie hoe het er op Europees vlak voor staat... Mooie tournees in het vooruitzicht!
Zeker! We beseffen maar al te goed hoeveel geluk we hebben. Niet iedere band krijgt de kans om zo'n dingen te doen. We werken er natuurlijk ook heel hard voor. De band is onze prioriteit en we leggen de lat echt hoog voor onszelf. We zijn niet snel tevreden en dat zorgt soms ook voor de nodige stress. Maar dat nemen we er met alle plezier bij, want we zien dat het uiteindelijk wel de moeite is. We zijn nu op tour met Majesty. We zullen bijna 20 dagen lang elke dag een show spelen door Europa. Na deze tour hebben we nog een Belgische show gepland in de Muziekodroom in Hasselt voor de fans die de kans niet hadden om ons op de vorige 2 release shows te kunnen zien. Onze releaseparty in Biebob was namelijk uitverkocht en naar het schijnt stonden er mensen voor de deur die niet meer binnen konden... Maar op 16 april is er dus de herkansing in Hasselt en dat volledig GRATIS!! We gaan er een super vette show van maken en alles zal ook volledig opgenomen worden door een cameraploeg. We hebben een heel goede verstandhouding met de Muziekodroom dus daar helpen ze ons wel wat op productioneel vlak en ook de promo uiteraard. Ik denk dat dit de grootste clubshow ooit zal worden voor ons in België, dus iedereen moet gewoon komen. Het zou kunnen dat we dit achteraf op dvd laten uitbrengen via het label, dus het zou cool zijn om al de fans te betrekken bij deze show. Met de ideeën die we hebben die avond, wordt dit echt een knaller! Je mag je dus aan wat speciale dingen verwachten, maar meer kan ik niet verklappen. Ik had nooit verwacht zoiets te bereiken met de band toen we als een bende tieners gewoon wat op die snaren aan het rakken waren in ons repetitiekot. En ons debuut album is nog maar net uit! In mei duiken we voor 5 weken ons busje in met Skull Fist en doen we nog een Europese tour! Vijf weken met bijna geen rustdagen zal een hele uitdaging zijn... Rock-'n-roll!! In de zomer hebben we nog wat festivals gepland zoals Out & Loud, Metal Fest CZ en we zijn onlangs opnieuw gevraagd om op Graspop Metal Meeting te spelen! Deze keer op zondag in de Metaldome. Wel speciaal, want het is het tweede jaar op rij... We spelen deze zomer ook een show in Malta! " DUDE... KHEB MEN ZWEMBROEK AL AAN MAN!"

Jullie zijn vorig jaar naar Japan, geweest! Dat was wellicht een droom die uitkwam! Hoe is dat eigenlijk in zijn werk gegaan?
De organisator van True Thrash Fest in Osaka stapte na onze show op Keep It True meteen op ons af. Hij zei dat hij ons echt naar Japan wilde halen. We hebben onmiddellijk toegehapt en even later hadden we een email met alle info in onze inbox!!Vluchten, hotel en eten werden vergoed, dus waarom niet. Geweldige kerel, die organisator! Onvoorstelbaar dat we dit allemaal hebben kunnen doen met slechts 1 ep'tje. We speelden er 2 dagen op zijn festival en 2 dagen was het uitverkocht. We stonden onder Possessed en At War, de co-headliner. We hebben een hele hoop nieuwe fans ontmoet en mensen waren opvallend enthousiast. Foto's, handtekeningen... Mensen behandelden ons precies alsof we goden waren. We zijn gewoon een stel dudes met een gitaar, dus dan is het redelijk raar om ineens ergens voor de eerste keer te komen en de lucht in geprezen te worden zonder dat je jezelf bewezen hebt. Het was een super vette ervaring en hopelijk kunnen we binnenkort nog een keer terug gaan!

Het contact met Napalm begon een tijdje nadat jullie de ep hadden uitgebracht? Wat bracht dit bij jullie teweeg? Want Napalm is natuurlijk geen kleine speler.
Er is eigenlijk binnen de werkwijze van de band en touren niet zo veel veranderd. Napalm laat ons helemaal vrij in onze creativiteit op elk gebied en dat is iets waar we echt op staan! Het grootste verschil is de promo. Vanaf het moment dat Napalm onze videoclip van "Fast, Loud 'n' Rude" online gooide stroomden de views binnen! In 3 dagen hadden we ongeveer 10.000 views! Zoiets zouden we op eigen houtje nooit voor mekaar krijgen in deze fase. De interviews vallen als een waterval op mijn hoofd. Van over de hele wereld zie je reviews verschijnen en het is echt maf om te zien hoe snel de dingen nu gaan. We zijn heel enthousiast over wat Napalm tot nu toe al voor ons betekend heeft en we zijn benieuwd wat de toekomst zal brengen voor de band. Alles wordt nu wat serieuzer, maar hard werk loont.

Hebben jullie zeggenschap gehad in de opbouw van het contract?
Natuurlijk, we hebben zelfs 7 maanden onderhandeld hierover, hahaha. We zijn nu echt tevreden met de deal die we hebben en ik denk dat Napalm een goed label voor ons is.

Om nog eventjes op de ep terug te komen, hoe heeft die het gedaan als eigen beheer product?                                                                             Die ep werd overal in de underground wereld verrassend goed ontvangen. We hebben ongeveer 5000 exemplaren verkocht en dat lijkt mij de dag van vandaag toch eigenlijk waanzinnig voor iets dat we gewoon in onze eigen kamer hebben opgenomen. Het heeft veel deuren voor ons geopend en het is eigenlijk pas sinds de release van deze ep dat we de band wat serieuzer zijn beginnen nemen. Zowel op muzikaal vlak als op gebied van shows spelen. We hebben met deze ep 4 tours door Europa gedaan waarvan 1 zelfs met thrash legende Destruction! We hebben een hoop verschillende festivals gespeeld in heel Europa vorige zomer en zelfs op Graspop en Pukkelpop kunnen spelen. Het was een goede test voor ons om kennis te maken met DIY studio werk en opnames en we hebben er veel uit geleerd. Zonder de ep zou het nieuwe album nooit zo goed geweest zijn.

Jullie muziek is zowel op cd als op elpee te verkrijgen. Belangrijk voor jullie?
Ja, want we steken veel werk in coole artworks. Op een cd komt het artwork nooit helemaal tot zijn recht. Het is veel vetter om een grote hoes vast te hebben en er naar te kijken terwijl je de plaat aan het beluisteren bent. Met een cd heb je dan natuurlijk weer een mooie kans om een vet boekje te ontwerpen maar toch hou ik meer van lp's. We merken ook dat veel fans beide exemplaren kopen. Zowel op cd als lp, en sommige fanatiekere fans kopen dan ook weer de limited edition gekleurde versies. We verdienen er persoonlijk nog niets aan, maar met de merch inkomsten kunnen we nieuwe dingen doen met lichten en rookmachines en allerlei andere showelementen. Zo geef je de fans ook iets vet terug voor de steun die ze ons geven! We hechten veel belang aan een coole live performance en we zullen er altijd voor de volle 100 procent staan.

Onlangs verkochten jullie nog in je eentje den Biebob uit. Dikke proficiat, ik zie het er jullie niet veel nadoen!
Bedankt man! Het was echt een dik feest! Het publiek ging tekeer alsof het een Exodus show was in de jaren 80! Chaos tot en met aangezien de stagedivers iedere keer weer over mijn gitaarpedalen heen rolden, maar de energie was er! In het publiek ging het er ook heftig aan toe. Tijdens het eerste nummer had er al iemand zijn pink gebroken en even later was er zelfs iemand flauwgevallen. Ik wist niet dat dit nog mogelijk was. Zoiets hadden we nooit durven dromen.

Jullie brachten ook de live video VHS uit! Waarom eigenlijk alleen maar op VHS? Dvd kwaliteit is toch veel beter en langer houdbaar. Zijn er plannen om die ooit nog op dvd uit te brengen?
Het is een soort collecters item voor  de diehard fans! We hebben er al een hoop kritiek op gekregen, hahaha. Er zijn wel mensen die het niet leuk vinden omdat ze het persé op dvd willen hebben, maar voorlopig hebben we nog geen plannen om hem op dvd uit te brengen. De komende show op 16 april in Hasselt is een ander verhaal. Daar zal de show ook gewoon cooler zijn om eventueel op dvd uit te brengen. Maar we zien wel...

Voor de release van "Pulses of pleasure" hebben jullie zoveel mogelijk zelf gedaan. Verliep dat makkelijk en wou het label geen input of kregen jullie carte blanche?
Zoals ik al zei, is het echt vet dat Napalm ons niet probeert te zeggen wat we moeten doen. Dat zouden we ook niet toestaan. We willen onze eigen visie volgen. We weten wat we willen en we vinden altijd wel een manier om onze plannen te realiseren. Het is natuurlijk een hoop meer werk als je de productie, opnames, mixing en mastering allemaal zelf doet, maar op die manier ben je wel zeker dat je exact krijgt wat je uiteindelijk wilt. We hadden zelf geen ervaring met mastering dus hebben we de tracks doorgestuurd naar een bekende professional, maar zelfs na 3 verschillende versies en een hoop geld te betalen waren we toch niet overtuigd. Uiteindelijk hebben we dan zelf wat zitten zoeken en uiteindelijk de sound gevonden die we zochten. Makkelijk was het niet, maar gelukkig hebben we Koen Keijers. Hij is onze live geluidsman en hij heeft zijn eigen home studio Waveshape Audio. Met hem achter de knoppen en onze ideeën hebben we een album kunnen maken waar we zelf echt tevreden mee zijn.

Het gaat hard, heel hard voor jullie, (en verdiend). Hebben jullie tijd om van het succes te genieten en zijn jullie niet bang voor wat de toekomst brengt? Want de lat komt uiteraard steeds hoger te liggen.
Veel tijd hebben we niet buiten de band. We werken  elke dag echt hard hiervoor en het is niet echt te combineren met een job. Je weet nooit wat de toekomst zal brengen, maar je mag niet twijfelen. Gaspedaal induwen en we zien wel waar we terecht komen. Nu hebben we de kansen, dus moeten we ze grijpen en in de muziekwereld kan je niet half je best doen. Het is alles of niets en ik wil mezelf later niets kunnen verwijten moest het misgaan.

Jullie touren heel veel. Houden jullie van life on the road? Is er iets wat jullie bij is gebleven of waarvan je zegt: kijk, dit alleen al was de max? Al veel helden ontmoet on the road en wie was zowat het leukst om mee te touren?
Touren is echt heerlijk. De tour die we deden met Destruction en Lost Society stak met kop en schouders boven de rest uit. Crew en 3 bands in 1 grote tourbus. En echt allemaal coole dudes! Dat is een unieke ervaring en ik hoop dat we zo nog veel tours kunnen doen in de toekomst. Het is gewoon super vet om heel de wereld te zien en dan nog eens je muziek te kunnen spelen met de kerels waar je altijd mee optrekt. En als het publiek dan nog eens enthousiast is en je bent zelf tevreden van de show die je speelde, is het helemaal af. Er gebeuren steeds een hoop grappige of vreemde dingen op tour. Op de Destruction tour was het gewoon elke dag een feest! Die veteranen namen elke keer al hun drank uit de backstage mee naar de bus om die met ons te delen. We zaten altijd allemaal samen pinten te drinken en te praten of muziek te luisteren en dat is iets dat niet iedereen kan zeggen. Het was bijv. erg grappig om te zien hoe onze drummer en die van Destruction samen vrij beschonken Iron Maiden zaten te zingen vanachter in de bus. Waanzin als je er bij stilstaat...

Kun je wat info geven rond de songteksten en de super mooie hoes?
We hebben bij deze hoes echt de tijd genomen om een cool concept te bedenken met referenties naar de teksten. Er gebeuren veel vreemde dingen op de hoes en dat maakt het net interessant, want we hebben op die manier toch de meeste teksten aan elkaar kunnen linken. Ik laat mijn teksten liefst open voor interpretatie dus het beste lijkt me om ze gewoon te beluisteren/lezen maar tegelijkertijd toch de hoes in 't oog te houden en links te zoeken. Sommige afbeeldingen kunnen ook naar verschillende delen in teksten verwijzen. Als ik teksten schrijf haal ik meestal inspiratie uit mijn directe omgeving en uit dingen die ik persoonlijk mee heb gemaakt. Dat is een goede manier voor mij om met frustraties om te gaan. Het doet deugd om alle woede die ik in mij heb neer te schrijven en er uit te laten tijdens de optredens. Live voel ik echt de adrenaline en zit ik vaak helemaal in mijn tekst.

Wie is verantwoordelijk voor de nummers of is dat een groepsgebeuren?
Instrumentaal dragen we allemaal ons steentje bij, op die manier blijft de muziek ook interessanter denk ik. Maar wat teksten betreft heb ik tot nu toe alles geschreven. Ik vind het moeilijk om iemand anders tekst op een overtuigende manier te brengen. Ik leg de lat voor mezelf redelijk hoog en ik moet zelf geloven wat ik zing, anders lijdt mijn performance er onder.

Nog iets te melden?
We zullen veel shows in het buitenland spelen dit jaar en voor degenen die nog niet de kans hadden om ons live bezig te zien hebben we 16 april dus een gratis show gepland in de Muziekodroom in Hasselt samen met Ostrogoth!! Als je van de goeie oude heavy / thrash / speed metal houdt zoals Iron Maiden, Exciter, Judas Priest, Black Sabbath of Exodus en Overkill, dan moet je zeker afkomen! We zullen er samen een avond van maken om nooit te vergeten! Hou onze Facebook in de gaten want er gaan dit jaar nog mooie dingen gebeuren! Bedankt voor het interview en de interessante vragen!
https://www.facebook.com/evilinvaders

Nico & Guy

Related Items

CD of the month

Image CRASHDÏET

Automaton
Crusader Records
Cd van de maand Mei 2022

Previous CD of the month

Road To Perdition
NoCut Entertainment
Cd van de maand april 2022

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2022 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC