Hell Spawn

 

ALCATRAZ 2012

Hell Spawn » Interviews » ALCATRAZ 2012

Ons landje kent vele festivals, het ene al wat beter dan de ander, maar er is er eentje dat ons hier bij Hell Spawn nauw aan het hart ligt: Alcatraz Fest, dat binnenkort voor de vijfde keer plaats vindt in Deinze! Er zijn enkele wijzigingen in vergelijking met vorig jaar: het gebeuren is wat vervroegd en vindt, zoals de eerste editie, plaats op een zondag. Ook kozen ze voor een 'back to basics' formule, namelijk één podium en 7 bands en niet van de minste! We voelden Filip Nollet, een van de masterminds achter Alcatraz, aan de tand!

Written by Nico

ALCATRAZ 2012

Hoi Filip, laat ons beginnen met een terugblik naar vorig jaar! Een top affiche en toch niet het nodige aantal volk! Bizar. Aan wat zou dat kunnen liggen, denk je?
Hi Nico, de line-up zat echt goed vorig jaar, maar de opkomst kon inderdaad beter. Ik denk dat er veel te veel te doen is en dat de mensen keuzes moeten gaan maken. Dan komt het er natuurlijk op aan om zoveel mogelijk volk te overtuigen. Maar we zitten waarschijnlijk aan ons plafond met de headliners die we boeken. Die trekken een bepaald publiek dat dan tegelijkertijd ook komt voor de andere bands. Het is niet zo dat wij extra volk zullen overtuigen door nog meer groepen te programmeren.


Maar anderzijds was het muzikaal gezien wel een topdag met alleen maar goeie bands!  Wat ons betreft was het all killer and no filler :) en zelfs met enkele leuke verrassingen!
De verrassing, voor mezelf dan, was ontegensprekelijk WHERE ANGELS SUFFER. We hadden die band geboekt zonder verwachtingen, maar ze hebben ze meer dan ingelost. W.A.S. waren zelf ook zeer enthousiast en zouden dit jaar al terug willen komen. Ik houd ze zeker in gedachten voor een volgende keer.


Gelukkig hebben jullie er het bijltje niet bij neegelegd. Maar er zijn enkele zaken anders... Zo is het twee weken vroeger dan normaal en terug op een zondag zoals de eerste editie. Vanwaar deze keuze?
De keuze om dit jaar op zondag te organiseren ligt simpelweg aan het tourschema van de bands. Zowel TESTAMENT, ICED EARTH en IMMORTAL spelen de vrijdag en zaterdag op andere festivals in Europa. Ook de periode heeft daar alles mee te maken. Vorig jaar hebben we verschillende bands ingevlogen, maar financieel is dat niet interessant. Vandaar ook onze beslissing om de datum te verschuiven.


Ook hebben jullie er terug voor gekozen om 'back to basics' te gaan, één podium! Best wel eens leuk om niet alsmaar weg en weer te moeten lopen. Waarom deze keuze?
Ja, dat klopt. Vorig jaar was een testcase met de grote tent, maar de 'meer programmatie' heeft geen extra publiek overtuigd en de kosten wegen niet op. Een tweede reden is dat we dit jaar geen toestemming gekregen hebben i.v.m. geluidsoverlast. Ook op het balkon in de zaal mogen we voor de brandveiligheid geen podium meer plaatsen. Nu, voor mij allemaal niet gelaten daar ik voorstander ben van eendagsfestival met 1 podium. De bands krijgen een iets ruimere stageshow en tussenin is er wat meer tijd voor een hapje en een drankje.


Nu dat tweede podium van vorig jaar in die tent wegvalt, is dat natuurlijk ook wat centjes gespaard nietwaar!? Maar die werden deze keer geïnvesteerd in bands van een ietwat serieuzer kaliber! Want met Immortal en Iced Earth heb je als het ware twee headliners op je affiche staan.
Haha, was het maar waar dat we wat centjes konden sparen... Nee het is zoals je zegt, we hebben dat budget in de bands geïnvesteerd. Bij IMMORTAL en ICED EARTH komt al heel wat kijken, om van de rest nog maar te zwijgen. Maar we hebben het er graag voor over. Elke band op de affiche heeft intussen een sterk repertoire en live staan ze allen hun mannetje. IMMORTAL brengt zelfs hun volledige pyro show mee en ik kan je garanderen dat het vonken zal geven.


Immortal was een band die ik niet direct verwachtte voor Alcatraz, maar die er uiteraard ook past! Waarom viel de keuze dit jaar op een extremere band als headliner?
Wel, we hebben het eigenlijk een beetje gehad met de HELLOWEENS en de KREATORS van deze wereld, en dit met alle respect naar die bands toe hoor. Maar met IMMORTAL willen we graag een statement maken dat extreem ook best toegankelijk kan zijn. IMMORTAL is toch een beetje de MOTÖRHEAD van de black metal. En we geloven er keihard in!


Dit zal de eerste editie zijn zonder Belgische band! Toeval?
Daar hebben we intussen al de nodige commentaren over gekregen, maar je moet het zo zien: we hebben 1 podium en kunnen 7 bands programmeren. Dat betekent dat we er echt moeten opzitten met die 7 bands. En als je de kans krijgt om dergelijke groepen te boeken, dan doe je dat gewoon. Elke band die er nu nog zou bijkomen gaat ten koste van de speeltijd van de anderen, en dat kunnen we niet maken, vind ik. Daarom staan er dit jaar uitzonderlijk geen bands van eigen bodem op ons podium.


De thrashers van Warbringer hebben dit jaar de eer het festival te openen. Vanwaar de keuze om deze heren te laten beginnen?
Die keuze was snel gemaakt omdat ze op 12 augustus het dichtst in de buurt zijn. De andere bands moeten binnen Europa nog naar België vliegen en halen we op aan de luchthaven. Bij WARBRINGER zijn we zeker dat ze hier tijdig zullen geraken om het festival te openen. En zelf had de band daar alvast geen probleem mee.


Tof dat jullie ook HELL hebben weten strikken, jullie zijn wel wat afgestapt van die typische jaren 80 thrash bands! Persoonlijk vind ik het een mooie gevarieerde affiche!
Ja toen we het aanbod kregen van HELL, was dat in no time afgehandeld. Ik heb HELL eerder dit jaar nog live gezien en ze hebben me overtuigd. Dat theatrale, de podiumpresence en uiteraard het muzikale aspect daarbij; alvast een band om naar uit te kijken! Verder hebben we er nooit naar gestreefd om enkel 80's thrash bands te programmeren, al vinden we dat natuurlijk wel plezant. Maar ik denk ook dat we deze keer met een beperkt aantal bands vrij gevarieerd zitten, en wat mij betreft zullen we dat naar de toekomst toe nog verder uitwerken.


Voor mij is de persoonlijke favoriet naast HELL en ICED EARTH uiteraard Crimson Glory waar zo te horen wel heel wat personen naar uitkijken! Nadat die vorig jaar helaas naast de boot vielen, is het deze keer toch gelukt! Ik veronderstel dat zoiets ook niet altijd zeer eenvoudig is en of verloopt!
Vorig jaar lukte het inderdaad net niet, maar deze keer hadden we meer geluk. Makkelijk is dat wel allemaal niet hé. Het hangt van zoveel factoren af en het moet vooral mogelijk zijn in de tourschema's. Trouwens, ook voor mij is CRIMSON GLORY een van de favorieten, ik ben alvast zeer benieuwd!


Een aangename verrassing was de keuze voor Primordial, misschien niet zo bekend bij iedereen, maar wel een band die er live meer dan staat!
PRIMORDIAL is er eigenlijk als laatste bijgekomen. We waren nog op zoek naar een band die een beetje in de richting van IMMORTAL zat, en die de black metal sfeer ietwat kon weergeven. Maar ik ben er van overtuigd dat we met PRIMORDIAL een hele goede keus gemaakt hebben. Live staan ze als een paal boven water en de zanger heeft een ongelooflijk charisma. Een aanrader!


De voorverkoop loopt dit jaar zo te horen beter dan vorig jaar? Dat moet uiteraard deugd doen en goeie moed geven!
We klagen niet en zien het als een teken van appreciatie dat de mensen tickets blijven kopen. Hopelijk komen er nog een pak bij, want de capaciteit van de zaal werd opgedreven tot 3000 personen. Maar we voelen dat het goed komt.


Als alles goed loopt en er komt volgend jaar terug een editie, opteren jullie dan terug voor deze back to basics formule?
Ik kan hier enkel antwoorden dat we nu al volop bezig zijn met volgend jaar en alles zal afhangen van het aanbod.


Hoe bepalen jullie, als grote muziekliefhebbers, de bands voor jullie affiche? Laten jullie je deels leiden door jullie persoonlijke smaak of...??? Staan er nog altijd enkele favorieten op het lijstje die je ooit nog eens hoopt te strikken?
Het is natuurlijk meegenomen als je een band kunt boeken waar je zelf toch ook een beetje fan van bent, maar dat is niet de doelstelling. Eerst en vooral kijken we goed uit welke bands op tour zijn en dan gaan we luisteren of er interesse is, en of dat voor beide partijen haalbaar wordt. De groepen moeten natuurlijk ook wel een beetje in het Alcatraz concept passen. Mijn grote favoriet is TWISTED 'FUCKING' SISTER, maar dat is een publiek geheim. Die band is live zo overtuigend en kan een hele wei doen springen met een vingerknip. Fantastisch toch?!


Jullie zijn uiteraard gans de dag druk in de weer. Lukt het om zelf af en toe toch iets mee te pikken? Van wie hoop je dit jaar iets te kunnen zien?
Ja, dat klopt. Je moet over alles nadenken, bent met zoveel dingen tegelijkertijd bezig, etc. Maar toch lukt het af en toe om hier en daar een song mee te pikken. Ik hoop dit jaar vooral een stukje van CRIMSON GLORY, PRIMORDIAL en TESTAMENT te kunnen zien.


Dat was het voor deze keer van onze kant! Nog iets te melden?

Eerst en vooral wil ik HELL SPAWN graag bedanken voor dit interview. En verder hoop ik op een massale opkomst zodat we een goede basis kunnen leggen voor Alcatraz 2013. Tot 12 augustus & horns up to all headbangers!
Cheers


http://www.alcatrazmusic.be
Nico

 

 

Tijdschema bands Alcatraz Metal Festival V

WARBRINGER: 12.00h – 12.45h
HELL: 13.15h – 14.15h
CRIMSON GLORY: 14.45h – 15.45h
PRIMORDIAL: 16.15h – 17.15h
TESTAMENT: 17.45h – 19.00h
ICED EARTH: 19.30h – 20.45h
IMMORTAL: 21.30h – 23.00h

Deuren: 11.00h
Aanvang: 12.00h
Einde: 23.00h

CD of the month

Image MY DILIGENCE

Death.Horses.Black
Listenable
Cd van de maand mei 2024

Previous CD of the month

The Road To Oblivion
Dutch Music Works
Cd van de maand april 2024

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2024 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC