Hell Spawn

 

MARTYR

Hell Spawn » Interviews » MARTYR

Het Nederlandse Martyr bracht eventjes terug hun nieuwste release op de markt. Een coole digipack die hun klassieker "For the universe" combineerde met hun nieuwste werk "Fear". Een echt hebbedingetje! De band deed eind vorig jaar ook een tournee doorheen Europa met Lizzy Borden. We vonden het bij deze hoog tijd om de band eens aan het woord te laten. Gitarist Rick Bouwman was de spraakwaterval van dienst.

MARTYR
Er was al eens een reünie zo'n goeie 15 jaar terug en dan in 2005 terug eens voor KEEP IT TRUE. Wie van jullie werd daarvoor gecontacteerd en hoe ging de bal terug aan het rollen?
De eerste MARTYR reünie nadat we zo rond 1987 waren gestopt was met de bezetting van de 2 albums voor de Heavy Metal Maniacs in Hoorn - Manifesto in 2001. Stefan van Zijl heeft ons destijds daarvoor gevraagd en aangezien geen van ons in de tussentijd werkelijk gestopt was met muziek maken voor andere bands leek het ons wel te gek daar op in te gaan. Na de eerste keer oefenen bleek direct dat het vuur niet was verdwenen. De classics van de jaren 80 werden gewoonweg weer ouderwets uit de kast gehaald alsof het gisteren was. Het optreden voor de HMManiacs was te gek, en ik kan je vertellen, ook nu in 2009 spelen we nog vaak voor hen, ze komen naar bijna elke MARTYR show. Dat is iedere keer weer een groot feest !! De Keep It True show IV is onze eigenlijke comeback geweest.  Oli en Tarek van de organisatie hebben ons gevraagd omdat we in Duitsland als een werkelijke cult HM band gezien worden. De scene daar is nog geweldig voor ons soort bands!!! Zo'n beetje tegelijkertijd verschenen onze albums op een reissue bij het Duitse High Vaultage, dus betere promo was er niet.

Was het eenvoudig terug een line-up samen te stellen voor die KIT show?
Ja, hoewel Elias Papadopoulos aangaf er geen zin in te hebben. Toen zijn we direct met Wilfried Broekman (MARTYR drummer 1985-1987) in contact getreden om deze show te doen. Voor de rest was het de MARTYR line-up van de 2 albums. Het samenstellen van een setlist was ook niet al te moeilijk. Door de vele live shows en de respons uit de jaren 80 weten we onze klassiekers wel. En die speelden we dus ook!!

Hoe kwam de beslissing om verder de gaan? Begon het terug te jeuken?
KIT IV was onze eigenlijke comeback. Die show was zo goed en zo te gek. We deden de warm-up show en er waren zo'n 700 man denk ik die echt ALLEMAAL uit hun dak gingen, de songteksten kenden, mee stonden te bangen, te schreeuwen en te juichen. Maar het leukste is dat er vele fans bij stonden die ons nooit uit die tijd hebben gekend. Het was een mix van jong en oud. De reacties na afloop waren zo overweldigend en ons gevoel zo goed. Fans uit de 80's kwamen met de originele vinyl elpees voor handtekeningen, oude door Marcel en mij ooit weggegooide plectrums, drumstokken van Elias, live pictures van optredens uit de jaren 80 van MARTYR in Duitsland om te signeren etc... Collectors items dus, echt te gek! Al die jaren bewaard, waanzinnig! Een van de mooiste opmerkingen was van een fan die na ons optreden zijn vriend belde: 'Forgessen sie Metallica, Queensrÿche... ik habe jetz eine ganz neue band entdeckt MARTYR...' hahaha. Blijkbaar hebben we destijds in de 80's iets goeds neergezet en deze show gaf ons dat zelfde gevoeld. Dat smaakte dusdanig naar meer dat we besloten dit soort aanbiedingen vaker aan te pakken. Sinds die tijd hebben we nog tig MARTYR reünies gedaan, haha.

Vorig jaar deden jullie een show in het voorprogramma van LIZZY BORDEN. Dat was waarschijnlijk te gek!? Hoe zijn jullie daarop terecht gekomen?
We hebben in de tussentijd, zoals bekend, getekend bij Rusty Cage Records. Zij hebben veel contact met BajVan, ons huidige agency. Onze tourmanager heeft Lizzy naar Europa gehaald en aangezien Lizzy net als MARTYR een ware 80's metal band is paste de combinatie erg goed. Vanaf dag 1 tot aan het einde van de tour was er een directe klik met Lizzy Borden. Dat moest ook wel, want ze speelden over onze backline, haha. Nee, zonder dollen: het zijn coole gasten. We kregen alle ruimte van hen, deelden de kleedkamer, alle licht op het podium en deden de soundcheck. Dat beviel Lizzy zo goed dat ze zelf niet eens meer soundcheckten... Gunstig voor ons... we hadden overal een goeie sound !

Hoe kijken jullie daarop terug? Wat waren zowat de hoogtepunten van die tournee?
De tour was helemaal te gek, mede door de goede sfeer natuurlijk. Het bracht ons naar landen in een killing schema qua kilometers waar we nog niet eerder hadden gespeeld.  NL, BE, Duitsland, Polen, Zweden, Denemarken, terug naar Zweden, Duitsland en weer NL in 14 dagen, 11 shows en bijna 6000 km snelweg... Hoogtepunten qua optreden waren Polen, Glogow... wat een waanzinnige fans zeg. Die krijg je niet van je af en ze willen 1000x met je op de foto, wat je ook aan het doen bent, maakt niet uit. Dat was ook een kicken zaal, groot podium en een van de avonden dat de respons zo goed was dat Lizzy zich afvroeg hoe het kwam dat MARTYR meer T-shirts verkocht dan zij, haha. Ander hoogtepunt was Sticky Fingers, Goteborg. Dit was de mooiste zaal, mega lichtshow echt super en een lekker optreden. Dan zie je fans terug van de eerdere Zweden show en weet je ook dat je daar wat goeds hebt neergezet.
En dan de terugkeer in NL in Hengelo. Top sfeer en een geweldige afsluiting waar Rop i.p.v. danseres Steffi het podium opging bij Lizzy's "There will be blood tonight" om de strot te worden doorgebeten in een kort schots rokje. Lizzy schrok zich kapot natuurlijk... Overigens kun je een uitgebreid tourverslag lezen op:
http://www.musicfrom.nl/magazine/interviews/

Jullie hebben nu via RUSTY CAGE de coole digipack "Fear The universe" uitgebracht! Waarop de klassieker "For the universe" en de nieuweling "Fear" prijkt. Kwam het idee van die gemengde release van jullie of het label?
RCR wilde al in 2004 "For the universe" re-releasen. Maar we hadden deze toen net uit bij High Vaultage. Na 3 jaar leuren en zeuren hebben we ingestemd en wel gezegd: dan moet er voor de fans wel iets extra's en dus iets nieuws bij om het interessant te maken, zowel voor hen als voor ons! Zo besloten we een paar nieuwe songs op te nemen. Echter, dat werden er uiteindelijk 5 waarover wijzelf maar ook RCR zo tevreden waren dat het geresulteerd heeft in deze dubbel digipack. "Fear" en "For the universe" bij elkaar op 2 aparte cd's met extra attentie voor het nieuwe werk van "Fear"! Dit was een gezamenlijk besluit, ook omdat de productie wel wat uit elkaar ligt natuurlijk. "F.T.U"  is tevens opnieuw geremastered en klinkt nu iets zwaarder. Maar blijft een productie uit 1984. Dat is wel merkbaar natuurlijk, de songs echter, die we gedeeltelijk nog wel live spelen blijven toch goed staan, ook in deze tijd. En voor ons is het een mooie brug naar nieuwe werk en een doorstart na dik 20 jaar!!

Wat zijn de volgende plannen? Losse shows om de release verder te promoten of werken aan nieuw materiaal?
Inderdaad, beide... maar ook 2 tournees in augustus en november. Augustus wordt een Europese tour. Meer info volgt nog. November wordt een NL. BE en Duitse tour zoals het er nu naar uitziet. Er zijn hiervan al wat datums bevestigd als support van Vicious Rumors. In augustus zijn al wat dates bevestigd waaronder Elsrock met Flotsam & Jetsam. Direct na onze cd presentatie zijn we begonnen met schrijven van nieuw materiaal. We willen in 2010 eigenlijk een geheel nieuw album uit brengen!!

Hoe bekijken jullie de metal scene van tegenwoordig? Zijn jullie gedurende de jaren actief met metal bezig gebleven? Of stond dat op een laag pitje?
De meesten van ons zijn in de metal scene actie gebleven en hebben bij een of meer bands cd's uitgebracht. Denk aan Mindscape, Medallion, Syrenade, My Brother Jake, Picture, e.v.a. Kijkend naar de huidige metal scene is het niveau goed, maar er is ook zo godsgruwelijk veel qua releases. Het is zo moeilijk je te onderscheiden daardoor. En veel bands nemen niet eens de moeite zich te onderscheiden. Zoveel lijkt op elkaar. Er is 1 ding wat we in ieder geval altijd proberen, of het nu lukt of niet, en dat is om toch net anders te klinken. Met name in de jaren 80 heeft ons dat juist succes gebracht. Toen waren er nog niet zoveel bands met releases uit, toen was er nog geen internet etc... Dus, je moest hard aan de bak om je muziek te laten horen aan iedereen. Tegenwoordig is dat makkelijker, maar dat maakt muzikanten ook luier. Speel live.... daar wordt je pas beter van als muzikant.

De dag van vandaag is een MySpace voor een band zeer belangrijk. Wat vinden jullie van dit medium?
Zoals gezegd heb je dit alles nodig voor promotie. En het is ook een goed middel om direct contact te hebben met je publiek uiteraard. Maar het gaat in de eerste plaats wel om 1 ding: het maken van goede songs en goede muziek. Uiteraard heeft MARTYR ook een MySpace. Het is - daar doe ik zelf ook aan - een ideaal middel om ook nieuwe bands te leren kennen door de sites te bezoeken en te luisteren naar hun tracks bijvoorbeeld. Maar het bijhouden is zo fucking tijdrovend, haha.

Nog iets te melden of iets dat jullie kwijt willen?
Uiteraard, allereerst thanx voor dit interview. En alle fans in België: bedankt voor jullie support toen en nu. En hopelijk in de nabije toekomst. MARTYR heeft altijd goede respons van jullie en we komen daarom snel weer naar België (3 Juni - de Rots - Antwerpen), en ook zullen we waarschijnlijk met de tournees wel België aandoen. Fear has never been this pleasant... after 20 years the clan is back!
Tot ergens on the road!

Thanx, Rick

http://www.myspace.com/martyronline

Nico

Related Items

CD of the month

Image CRASHDÏET

Automaton
Crusader Records
Cd van de maand Mei 2022

Previous CD of the month

Road To Perdition
NoCut Entertainment
Cd van de maand april 2022

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2022 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC