Hell Spawn

 

WOLF

Het Zweedse Wolf is na al die jaren nog steeds hongerig naar pure heavy fucking metal zoals ze het zelf noemen. Getuige daarvan hun straffe vijfde album "Ravenous" en de niet te stillen ambitie van frontman Niklas Stalvind!

WOLF
"Ravenous" is jullie vijfde plaat en iedere keer zijn jullie erin geslaagd om het nieuwe album beter te maken dan het vorige. Het doel van iedere band, maar weinigen die erin slagen. Wat vind je zelf dat verbeterd is deze plaat?
We proberen altijd een betere plaat te maken, zelfs al zouden we de voorgaande tien op tien geven. We gaan altijd voor elf! Maar het ligt aan de smaak van de luisteraar. Ik weet bijvoorbeeld dat er mensen zijn die de eerste plaat nog steeds de allerbeste vinden. Elke Wolf plaat heeft zijn eigen inkleuring. Deze keer wilden we meer hooks, simpele en krachtige nummers die ook in een arena zouden passen, niet enkel in een club. En gaan voor dat simpele was eigenlijk het moeilijkste van al. Maar we willen het onszelf niet al te gemakkelijk maken.

Productiegewijs ging het er zeker ieder album op vooruit. Roy Z heeft "Ravenous" aangepakt en een traditioneel maar tegelijk krachtig geluid gegeven. Hebben jullie dat met hem doorgepraat?
Roy werkte echt samen met de band. "I'm not happy until you are happy", zei hij vaak en hij heeft zich aan zijn woord gehouden. Een erg getalenteerde producer in alle opzichten en heel goed in de essentie van een band op te pikken en op tape te zetten. We hebben geprobeerd om het album als Wolf te laten klinken en niet de eerste de beste productie. Het is een eerlijke productie geworden die de band en de songs op de eerste plaats stelt.

Het lijkt of je tekstueel nieuwe inspiratie opgedaan hebt, zoals bijvoorbeeld "Hail Caesar", "Whisky psycho hellions" die wat afstand doen van het horror thema?
Ja, "The black flame" album had een horror thema. Deze keer gaat het wat meer over psychologie en echt menselijke verhalen. De inspiratie halen we uit onszelf, mensen die we kennen of soms mensen die we liever niet zouden kennen.

"Hail Caesar" is in mijn ogen het meest aanstekelijke nummer dat jullie ooit al opnamen. Nog gehoord?
Thanks! Ik denk dat het hele album vol zit met sterke hooks en catchy zanglijnen, zonder dat het verschrikkelijke radiovriendelijke crap wordt. Het is en blijft True Heavy Metal en niets anders. "Hail Caesar" is echt bedoeld voor grote venues, ik kan niet wachten om het publiek dat te horen meebrullen! We hebben al veel commentaar gekregen op de "All hail Caesar" schreeuw, of op "Voodoo", "Speed on"en "Curse you Salem".

Niklas, jij bent zowat het enige lid dat geen zijproject heeft of niet in een andere band speelt. Is Wolf je fulltime bezigheid? En betekent dit ook dat jij alle beslissingen neemt en knopen doorhakt?
Wolf is een echte band, dat is zo al vanaf het begin. Natuurlijk, als oprichter, voornaamste muziek- en tekstschrijver en als zanger ben ik een belangrijk deel van de Wolf sound. Maar iedereen heeft evenveel inbreng en ieders stem telt even hard mee. We zijn een team en we streven hetzelfde doel na. Maar vrees niet, ik heb ook een zijprojectje hoor. ik speel in de Judas Priest tribute band Swedish Steel. Maar aangezien Wolf al mijn tijd in beslag neemt, heb ik nog maar één show gedaan met de band. En de band heeft daarnaast nog maar één show gedaan met een andere zanger, hahaha.

Je hebt een video geschoten voor "Voodoo", jullie tweede meen ik, na "I will kill again". Levert dit de band extra aandacht op?
Oh, maar we hebben ook al video's opgenomen voor "Moonlight" (uit "Wolf", 2000) en "Wolf's blood" (uit "Evil Star", 2004). We vinden dat wel leuk eigenlijk. De twee laatste clips zijn wel aan elkaar gelinkt, "Voodoo" begint waar "I will kill again" eindigde. Het punt waar de Tormentor me voor dood laat liggen, komen de Voodoo kinderen me martelen. Het is trouwens van dezelfde regisseur, Owe Lingvall. Deze waren nog iets leuker om doen, omdat ik ook een beetje mocht acteren. En mijn mond vol gigantische kakkerlakken was ook niet te versmaden, haha. Het zag er goed uit op tape, en je doet alles voor de kunst, nietwaar. Een goede video levert altijd wat aandacht op. We hebben geluk dat onze clips er niet goedkoop of erg amateuristisch uitzien. Ik hoop dat mensen er eens naar kijken!

Met een gastbijdrage van Hank Shermann en (opnieuw) artwork van Thomas Holm, hebben jullie een vrij grote Mercyful Fate link. Fans?
Ik dacht dat dat al duidelijk te horen was in onze muziek ook! We zijn nooit een type band geweest dat zijn invloeden probeert te verdoezelen, integendeel we zijn er trots op. Thomas Holm is de beste in zijn vak en daarom gebruiken we hem. Hij verbeeldt onze muziek perfect. Hank die op onze plaat speelt, is een ongelooflijke eer. Hij en Michael Denner zijn onze grootste inspiratiebronnen. Maar we hebben hem niet gevraagd om aan namedropping te kunnen doen, het stuk dat hij inspeelde vroeg om zijn stijl. Toen hij toezegde wist ik onmiddellijk waar en hoe hij erin paste. En het resultaat spreekt voor zich! Even luisteren naar de eerste solo in de titeltrack "Ravenous" dus. I love that solo!

Hebben jullie al in België gespeeld? Ik weet het echt niet. Trouwens, zijn er plannen voor een Europese tour op grote schaal?
We hebben in Brussel in het voorprogramma van Saxon gestaan in 2003. It was a great show! Mijn beste scream ooit in "Genocide" heb ik in die show gedaan! En inderdaad, er zijn plannen voor een grootschalige Europese tour. Ons boekingskantoor is eraan aan het werk. We zijn van plan een support show te doen voor een grote naam en daarnaast ook te gaan headlinen. Er zijn nog veel potentiële Wolf fans die een spetterende show van ons verdienen!

Om daar even op verder te gaan. Zou een live dvd na 5 albums en een 15-jarige carrière ook al geen goed idee zijn?
Jazeker, maar we zouden er nooit een uitbrengen als de condities niet goed zijn. Een leuke tour opgezet krijgen, zou al een leuk begin zijn. Tot dan moet je ons maar eens live zien te checken of zoeken op het internet. Maar vrees niet, er komen steeds meer vragen naar een live dvd, dus er komt er zeker eentje binnen afzienbare tijd.

http://www.myspace.com/wolfheavymetal

Pow

Related Items

CD of the month

Image ELVENKING

Reader Of The Runes - Rapture
AFM
Cd van de maand april 2023

Previous CD of the month

Exelerate
From The Vaults
Cd van de maand maart 2023

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2023 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC