Hell Spawn

 

FIREFORCE

Hell Spawn » Interviews » FIREFORCE

Een tijdje terug stapten twee oudgedienden uit Double Diamond, namelijk zanger Filip en gitarist Erwin, om enige tijd later een nieuwe Belgische metal formatie uit de grond te stampen. De twee muzikanten zijn al jaren goede kennissen en zeer sympathieke kerels. Voor een interviewke omtrent hun nieuwe band waren de heren al snel gewonnen. We vroegen uiteraard eerst naar wat er mis is gelopen met DD.

FIREFORCE

Het kwam voor mij een beetje als een verrassing, het einde van DOUBLE DIAMOND. Hoe komt het? Wat is er gebeurd en is DD nu dood en begraven?
Filip: Door de sleur was er naar mijn gevoel een gebrek aan motivatie. Dit uitte zich in het niet meer houden aan afspraken en het niet respecteren van elkaar. Er is de laatste twee jaar teveel energie gestoken in het bekritiseren van elkaar en onze muziek. Omdat hier geen verandering in kwam heb ik mijn ontslag bij DD gegeven. Double Diamond gaat verder met stichtend lid Marc Vinkier (bas) en het duo Tom Van Steenbergen (gitaar) en Tom De Vriendt (drum).
Erwin: Bij mij speelde veel minder de sleur maar het gebrek aan motivatie van anderen. Als je telkens boeman moet spelen alvorens er een stap voorwaarts kan gezet worden hoeft het voor mij ook allemaal niet meer. Het voorbeeld van Filip heeft me veel doen nadenken en uiteindelijk ook de stap tot ontslag doen nemen.


Hoe kijken jullie terug op hetgeen jullie hebben gepresteerd met DOUBLE DIAMOND?
Filip: Ik kijk met erg veel plezier terug op de 17 jaar die ik bij DD heb gespeeld. Hoogtepunten zoals toeren met Hammerfall, Steel Warrior, Hybria, en optredens met o.a. Wasp, Saxon, Primal Fear en Blaze, zal ik nooit vergeten. Ik koester ook geen wrok tegen wie dan ook van deze band. Alleen constructief musiceren zat er met deze bezetting voor mij niet meer in.
Erwin: Ik kijk ook met veel plezier terug op wat we met deze band bereikt hebben, al was dat misschien niet veel... Alles wat we gedaan hebben, hebben we klaargekregen zonder aan gatlekkerij te doen. Maar enkel door de inzet van een hoop mensen die me nauw aan het hart liggen... thanks guys and girls - I love you!!


Erwin en Filip, jullie ken ik het beste uit de DD periode, jullie zijn ook samen een nieuwe band begonnen! Vertel ons daar eens iets meer over en ook over wie de line-up verder versterkt.
Filip: Met Erwin is de wisselwerking op compositorisch vlak gebleven. Vijf maanden nadat ik de band had verlaten is ook hij gestopt bij DD. Toen Erwin mij vroeg om samen een nieuw project op te starten, ben ik daar onmiddellijk op ingegaan. Onze drummer Tom de Vriendt zal zowel bij FF als bij DD spelen. Als bassist hebben Erwin en ik onze goede vriend en DD roadie Jan Bracke ingelijfd. Verder zijn we nog op zoek naar een geschikte solo-gitarist om dit kwartet te vervolledigen.
Erwin: Tja, in mijn ogen is en blijft Filip een superzanger...dus eigenlijk was het niet meer als logisch dat ik, nadat ik de beslissing had genomen om uit DD te stappen, terug met hem een 'alliantie' wilde aangaan. Ik ben dan ook heel blij dat we tot een nieuwe samenwerking gekomen zijn.

Jullie nieuwe band kreeg de stoere naam FIREFORCE mee. Wie kwam daarmee op de proppen en wat kan het metalwereldje verwachten van deze kersverse formatie?
Filip: Erwin bedacht de naam en heeft hier een leuke anekdote over. We zullen trachten voor onze fans weer Heavy fuckin' Metal pure sang te brengen zoals jullie dat van ons gewoon waren. Het ligt zeker niet in de bedoeling om te choqueren door te experimenteren of te trachten een nieuwe wave te veroorzaken.
Erwin: Anekdote dus... Ik zat met Eric, één van onze roadies en de jongens van Firewind, tijdens hun tour met Kamelot in een Thaïs restaurant in Amsterdam, en we waren wat aan het keuvelen over hun tour met Dragonforce, en over het feit dat ik plannen had om te stoppen met DD en dat ik wel een nieuw project wilde starten. We maakten grapjes over groepsnamencombinaties zoals bijv. Apollo (zanger Firewind) voorstelde: Dragonwind (iets met een reukje aan), Firedragon enz... Tot ik ineens Fireforce opperde... en er een stilte viel aan tafel en iedereen goedkeurend knikte en zoiets had van: hmmmm... Apollo zei toen: 'That's a damn cool name!' en dat vond ik ook... einde anekdote ;-)) Als je nu naar de relatie van Firewind en Fireforce vraagt... dat is ze dus!

Op jullie MySpace staan al twee nummers (ondertussen zelfs al drie), die klinken lekker als pure metal en schreeuwen om meer! Wanneer kunnen we een officiële release verwachten? Gaan jullie dan voor een cd in eigen beheer of een soort van veredelde demo cd of...?
Filip: Persoonlijk zou ik zo snel mogelijk drie nummers willen uitbrengen in eigen beheer. Samen met een promopack moet dit ons toelaten om te gaan 'labelshoppen'. Fireforce beschikt immers al over meer dan voldoende nieuwe songs om een full cd uit te brengen.
Erwin: Inderdaad, het is de bedoeling om een 3-tal nummers deftig op te nemen met alle toeters en bellen om te laten horen waar Fireforce voor staat. Hopelijk is er dan ergens een label dat interesse toont en waarmee we in zee kunnen gaan...

Zijn er al enkele concerten in het verschiet?
Filip: Er is zeker interesse voor ons. We zijn gevraagd voor een show met Evidence One. Ook een tour met Vicious Rumors behoort tot de mogelijkheden. Dit kan uiteraard alleen als er een nieuwe solo-gitarist wordt gevonden. Zij die zich geroepen voelen...
Erwin: ...melden zich hopelijk snel aan...

Als jullie live gaan optreden, kunnen we dan nog DD songs verwachten of helemaal niet?
Filip: Het ligt in mijn bedoeling om live nieuw materiaal te brengen. Er is echter niets dat ons weerhoudt, als onze fans hierom vragen, om enkele DD-klassiekers te spelen. Zolang het maar geen DD-kloon wordt.
Erwin: Uiteraard zullen er af en toe wel eens DD nummers de revue passeren. Het merendeel der nummers heb ik immers geschreven en zijn dus mijn intellectueel eigendom. Die kan ik laten horen wanneer en waar ik maar wil...

Toekomstplannen?
Filip: Neen, ik zie wel waar we uitkomen. Ik wil een band die fun heeft in het muziekmaken en collectief bruist van enthousiasme on stage. Dat is het allerbelangrijkste.
Erwin: Geen plannen, geen verwachtingen... wel ergens een stille hoop dat dit project meer kansen zou krijgen dan DD dat soms wel eens 'geboycot' werd om het met zo een vies woord te zeggen...

Nog iets toe te voegen?
Filip: It's only when you can tolerate not being in control, that you can make a place for the miraculous to happen...
Erwin: Ons krijg je niet kapot, metal zit ons in het bloed, we zijn supergemotiveerd... Wat verlang je nog meer van een metalband?

 

http://www.myspace.com/fireforcemetal

 

Nico

Related Items

CD of the month

Image SENTRY

Sentry
High Roller Records
Cd van de maand Maart 2024

Previous CD of the month

The World We Inherited
Sliptrick Records
Cd van de maand februari 2024

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2024 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC