Hell Spawn

 

PYRAMAZE

Hell Spawn » Interviews » PYRAMAZE

Pyramaze had de hetze misschien niet nodig, ze hadden sowieso al een goede reputatie. Het feit dat Matt Barlow hen vervoegde voor hun derde album "Immortal" en daarna weer verliet bracht hen extra onder de aandacht. Gitarist, bandbrein Michael Kammeyer, de sympathieke nuchterheid zelve, kan het allemaal relativeren en is vooral trots op het nieuwe album.

PYRAMAZE
Niet om een oordeel te vellen of te vissen naar roddels, maar is het niet vreemd om promotie te voeren voor een nieuw album in de wetenschap dat de zanger van dienst al uit de band is gestapt?
Neen, voor mij toch niet. Het album is wat het is, een momentopname in de carrière van Pyramaze waar we trots op zijn. De situatie is ook wat ze is. Matt heeft het spel eerlijk gespeeld en is heel open geweest over de kans om terug te keren bij Iced Earth. Ik begrijp dat heel veel vragen gaan over de toestand waarin we nu verkeren, maar dat hoort erbij. Voor mij is dat allemaal promotie voor onze nieuwe plaat "Immortal", een plaat die ik sowieso zou gemaakt hebben. Misschien dat ik wel iets meer rekening gehouden heb met de stem van onze nieuwe zanger, zijnde Matt, die toch heel anders klinkt dan onze vorige vocalist (Lance King, nvdr).

Dat is zeker! In vergelijking met "Legend of the bone carver" is het nieuwe album een stuk donkerder, heaviër. In jullie mix tussen Europese en Amerikaanse metal, klinkt dit het meest Amerikaans.
Fijn dat je dat zegt. Ik ben inderdaad al altijd door beide genres geïnspireerd geweest, zonder daar echt groepsnamen op vast te pinnen. Ik weet eigenlijk ook niet hoe dat komt, het is gewoon zo. Zoals ik al zei heb ik deze plaat geschreven met de stem van Matt in mijn achterhoofd. Niet bewust donkerder materiaal geschreven, ook al niet in negatievere sferen. Dus ligt het enkel en alleen aan de zanger en zijn stijl dat de songs heaviër overkomen. Lance's stem was stukken hoger en een hoger stemgeluid geeft nummers zo al een lichter, melodieuzer gevoel.

Wil dat zeggen dat je deze plaat heel bewust in een afgelijnde tijd geschreven hebt?
Ja, absoluut. Pyramaze is mijn hobby, niet mijn broodwinning. Zoals bij de meeste in de band, hoor. Vandaar dat de kans om Matt Barlow in te lijven zo mooi was. Hij was politieagent en daar volop mee bezig, hij heeft ook een gezin waar hij tijd aan besteed. Dus toen hij wou terugkeren in de muziekscene, was hij op zoek naar een band waarin hij zich kon uitleven, niet naar een voltijdse bezigheid. Daarin hadden we elkaar gevonden, daarom zijn we ook gaan samenwerken. Het telefoontje van Jon Schaffer heeft die situatie compleet veranderd, maar dat heeft hij ons direct gemeld. Ik kan het nu ook begrijpen. Ik vind het zelfs ergens logisch ook, al was ik wel redelijk teleurgesteld toen ik het nieuws vernam. Nogmaals, dat is heel sereen verlopen. Matt is op dat gebied een heel fijne mens. Bijna onmiddellijk na het contact met Schaffer heeft hij mij gebeld om de zaak uit te leggen en zijn keuze te verklaren. Nu, aangezien Pyramaze een hobby is ben ik er niet constant mee bezig. Ik heb een boeiende job als computerprogrammeur en een gezin en beide vragen heel wat tijd en energie. Die ik er graag insteek, ik hou van mijn werk en natuurlijk van mijn familie ook. Ik heb het geluk dat ik af en toe nog eens wat extra tijd overheb. En dan is het tijd voor mijn passie: muziek maken. Dit was de voorbije maanden het geval, dus ben ik beginnen schrijven, heb ik de rest van de band gecontacteerd en zijn we de plaat gaan opnemen.

Nooit de ambitie gehad om full time metal muzikant te worden?
In het begin wel. Zoals iedereen die een band opricht, zeker? Maar toen was er het gezin en de daarbij horende nood aan een vast en degelijk inkomen. Ik heb ook heel bewust daarvoor gekozen, het is niet zo dat ik een gefrustreerd muzikant ben of mijn droom aan diggelen geslagen is. Integendeel, ik heb nu echt alles wat ik wil! Een fijn gezinnetje, een interessante dagtaak en een leuke hobby. Het een houdt het ander in stand en alles samen maakt mij dat een zeer gelukkig mens.

Heeft het feit dat Matt Barlow de plaat inzong en dan opstapte om terug op het oude nest te keren de band eigenlijk veel extra aandacht opgeleverd? Aandacht die jullie anders misschien nooit zouden krijgen?
Niet zozeer dat Matt de band weer verliet, wel dat hij bij ons kwam zingen. Ik ben er toen een beetje van geschrokken wat voor een stormloop aan reacties dat teweegbracht. Ik ben dit soort aandacht ook niet gewoon, natuurlijk. Maar ik ben die eerste paar dagen met bijna niets anders meer bezig geweest. Ik weet niet meer wie ik allemaal gesproken heb, of mee gemaild of gechat, maar daar waren vast mensen of media bij die anders nooit bij Michael Kammeyer zouden uitkomen. Ik heb daar niet echt een probleem mee, zolang het maar gaat over onze muziek of er tenminste toch iets mee te maken heeft.

De metalscene zal je alvast eeuwig dankbaar blijven dat je Matt Barlow teruggebracht hebt.
Hahaha, dat denk ik niet. Dat is ook niet helemaal correct. Hij heeft zelf de stap gezet om terug iets in de metal te doen. Wij zochten toevallig op dat moment een zanger en ik heb gewoon mijn stoute schoenen aangetrokken en hem wat muziek laten horen. Die zag hij wel zitten en het klikte op menselijk vlak ook tussen ons beiden, iets wat ook niet onbelangrijk is. Ik had nog wel een paar andere zangers in mijn hoofd, maar van zodra Matt toezegde was voor mij de kous af. Ik bedoel maar, het was een hele eer voor ons. Nog steeds. Ik ben er, nu de teleurstelling van zijn vertrek voorbij is, razende trots op dat de grote Matt Barlow één van mijn platen heeft ingezongen!

Begrijpelijk. Er was trouwens ergens iemand die zei dat jullie het maar zo ver niet moesten zoeken en jullie lesje zouden moeten geleerd hebben. Een Deense band met Amerikaanse zanger(s), dat moet vroeg of laat eens misgaan. Onzin natuurlijk, want keyboardspeler Jonah is ook Amerikaans burger...
Je zegt het zelf! Dat is inderdaad maar een stomme reactie. Met de hedendaagse mogelijkheden op gebied van communicatie, maakt het niet uit waar je woont. Ik schrijf de meeste dingen alleen, maar regelmatig werk ik ook samen dingen uit met Jonah. Dan mailen wij gewoon audiofiles over en weer. Simple as that. Het enige wat iets moeilijker is, is de band bij elkaar krijgen om bijvoorbeeld op te nemen of op te treden. Dan moeten een hele hoop agenda's bij elkaar passen en moeten we verlof krijgen van onze dagtaken. Voor je de vraag stelt; dit is ook de reden waarom we niet echt intensief touren. We zijn geen full time band, het maakt geen moer uit waar een zanger of ander bandlid vandaan komt. Aan alles is een mouw te passen. Behalve de zanger is onze line up al tesamen van bij onze eerste plaat, qua bewijs kan dat wel tellen, niet?

Zeker! Dat maakt je zoektocht naar (alweer) een nieuwe vocalist er enigszins niet makkelijker op. Of misschien net wel, omdat hij of zij er nog gerust andere bands/projecten op na kan houden?
Dat is afhankelijk van diegene die toezegt. Ik heb al contact met mogelijke kandidaten. Daar zijn een paar bekende namen bij, daar zitten ook minder bekende tussen. Dt is geen referentie natuurlijk, het voornaamste is dat het klikt op menselijk vlak. En muzikaal. Ideaal is het dan nog iemand die al onze nummers aankan. Uit al onze platen. Dus die ergens qua geluid tussen Lance King en Matt Barlow inzit.
Nvdr: Kort na dit interview heeft de band bekend gemaakt dat Urban Breed (ex-Tad Morose, Bloodbound) hun nieuwe zanger is.

Aangezien jullie zo weinig touren en er toch mensen zijn die jullie eens aan het werk willen zien; is het dan geen goed idee om een live dvd op te nemen? Er zouden al ooit eens opnames gemaakt moeten zijn op het Amerikaanse Prog Power Fest een tijdje terug?
Het idee is zeker niet slecht. Zeker als er een zanger aankomt die materiaal van zijn beide voorgangers aankan. En eentje die van plan is enige tijd te blijven. Ook niet onbelangrijk is het feit dat je tegenwoordig met een beperkt budget en een minimum aan materiaal toch degelijke opnames kan maken. Die oude opnames vanop het Prog Fest bestaan inderdaad, maar die zijn absoluut niet relevant meer. Trouwens, ze zijn in handen van ons oude label (Nightmare Records, de eigenaar is Lance King) en ik denk niet dat we die nog heel gemakkelijk vrij zullen krijgen. Als we dat al zouden willen. Ik heb niet de behoefte om een live dvd met onze oude zanger uit te brengen!

Die relatie lijkt me ferm vertroebeld?
Dat is het verleden. Wat gebeurd is, is gebeurd. Er is daar al veel over geschreven en gezegd, veel daarvan zijn maar halve waarheden meer of is buiten proportie uitvergroot. We hebben toentertijd een officieel statement gemaakt op onze website en meer heb ik daar niet meer aan toe te voegen. Zeker nu is dat absoluut niet relevant meer!

Je kijkt liever vooruit?
Ja, het heeft geen nut om te lang te blijven stilstaan bij bepaalde dingen. Let wel, ik ben nog steeds heel erg trots op onze hele backcatalogue. Alle drie de albums staan voor een bepaalde periode in de bands bestaan en zijn het beste wat we op dat moment konden geven. Ik ga geen enkel ontkennen. Eigenlijk zou ik het wel zien zitten om de eerste twee opnieuw uit te geven. Met een betere distributie en wereldwijd. Er zijn immers streken waar die nog niet doorgedrongen zijn en waar er best nog vraag naar is. Mensen die enkel maar onze laatste plaat zouden kennen, kunnen zo onze evolutie horen. Voor de rest gaan we onze nieuwe zanger moeten inwerken, gaan we misschien een klein kort tourtje doen. Dan even terug naar ons dagelijks leven om dan, als de tijd er rijp voor is en er inspiratie is, weer te gaan denken aan nieuwe songs. De passie om muziek te maken is er, dus zal er binnen afzienbare tijd zeker weer iets uit komen...

http://www.myspace.com/pyramaze

Pow

Related Items

CD of the month

Image HOLY MOTHER

Rise
Massacre
Cd van de maand Juni 2024

Previous CD of the month

Death.Horses.Black
Listenable
Cd van de maand mei 2024

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2024 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC