Hell Spawn

 

DIGNITY

Hell Spawn » Interviews » DIGNITY

Het Oostenrijkse Dignity is een nieuwe melodieuze hard rock band onder leiding van vroegere Edenbridge drummer Roland. Hun eersteling "Project destiny" is onlangs verschenen via het eveneens uit Oostenrijk afkomstige Napalm records. We stuurden de bandleider en trommelaar van dienst enige vraagjes omtrent z'n band en hun kersverse debuut.

DIGNITY
Om te beginnen Roland, waarom heb je Edenbridge verlaten? Het toont alleszins veel vertrouwen in je eigen band om een behoorlijk succesvolle band als Edenbridge te verlaten. Of was het omdat je vond dat je eigen band 100% concentratie vereiste?
Weet je, de laatste jaren was de relatie tussen mij en Edenbridge vergelijkbaar met een huwelijk waar de afstand tussen de partners wijder en wijder werd met als logisch gevolg een scheiding. Ik was gewoon hun drummer, terwijl ik meer invloed en verantwoordelijkheid wilde! Maar ik moet wel zeggen dat we als goeie vrienden uit elkaar zijn gegaan. Dignity heeft direct 100% concentratie gekregen van mij en de rest van de band. En ja, ik was vol vertrouwen over Dignity. We hebben er een hoop hard werk in gestoken en dat heeft geloond, maar er is uiteraard nog veel werk te doen.

Wanneer werd Dignity officieel opgericht? En hoe eenvoudig was het om geschikte leden te vinden?
Dignity werd opgericht in 2006 door Frank (keyboards) en mij. We vonden onze bassist John en gitarist Martin zeer snel omdat het al jaren vrienden zijn van ons. En het was duidelijk dat we ooit samen in een band zouden spelen. We hebben wel geruime tijd moeten zoeken om de juiste en perfecte zanger te vinden, en die hebben we in het najaar van 2007 gevonden.

Julie zanger Jake is ook actief in Dreamland, was het moeilijk om een passende zanger te vinden? Gaat alles perfect combineerbaar blijven voor Jake?
Het was zeer moeilijk om de geschikte zanger te vinden en zeker onmogelijk in Oostenrijk. We kenden Jake al van Dreamland en toen hij ons materiaal inzong werden we gewoon weggeblazen door het resultaat. We wisten direct: dit is onze man! Hoh, ik zie niet direct moeilijkheden qua schema's. Het is gewoon een kwestie van goed tijdsmanagement binnen Dignity en Dreamland.

Kun je ons iets meer vertellen over de bandnaam? Heeft die enige speciale betekenis voor jou of is het gewoon een naam?
De bandnaam was mijn idee. We verkozen om cliché termen zoals 'sword' of 'dragon' niet te gebruiken en opteerden voor een korte en krachtige naam die gemakkelijk te onthouden is. Dignity dus, en we houden ook van de betekenis van het woord!

Je bent zoals je vorige band getekend door Napalm. Een bewuste keuze?
Inderdaad, Napalm was onze eerste keuze omdat we hun werk kenden van andere bands die we kennen en waar we van houden. Verder is het een surplus dat ze ook van Oostenrijk zijn, dus de communicatie gaat zeer vlot en gemakkelijk.

De cd heeft een sterke titel en is voorzien van een prachtige hoes. Vertel ons daar eens wat meer over.
Het volledige artwork voor de cd is gedaan door Felipe Machado Franco. Hij heeft ook werk gedaan voor artiesten zoals Axel Rudi Pell, Iced Earth, Ayreon, en nog vele anderen. De cd titel is "Project destiny" en als je naar de hoes kijkt en je staat voor de trap, dan zie je dat er licht uit de deur komt. Je weet dus niet wat te verwachten. Als je door de deur stapt, kan het je leven veranderen, je toekomst. Dat is hetgeen Jake over zingt in de titelsong. Is je toekomst voorbestemd of kun je er zelf over beslissen?

Op het einde van de cd krijgen we een verrassende cover in de vorm van Chris Deburgh's "Don't pay the ferryman". Waarom deze song? Ik vind dat jullie er een leuke eigen draai aan gegeven hebben.
Thanx a lot! We hadden eigenlijk verscheidene reacties op deze song gekregen, sommigen houden ervan, anderen vinden er dan weer niks aan. Het was oorspronkelijk mijn idee om deze song te coveren, gewoon voor de fun. In eerste instantie was het zelfs niet de bedoeling dat het op het album zou terecht komen. Maar toen we het opnamen en Jake het van vocals voorzag, vonden we het eindresultaat gewoon te goed om het niet op de cd te zetten. Uiteindelijk is het een leuke song geworden om "Project destiny" mee af te sluiten.

Wie is er de belangrijkste componist binnen de band?
Alle songs zijn gecomponeerd door Frank, Martin en mezelf. Tezamen met Frank deed ik alle arrangementen en Jake deed alle zanglijnen. Jake was trouwens ook verantwoordelijk voor alle teksten. Iedereen kwam met goeie ideeën naar voor, zodat er echt sprake is van teamwork!

Kun je onze lezers eens vertellen waarom ze jullie cd aan een luisterbeurt moeten onderwerpen?
Iedereen die houdt van melodieuze muziek met coole gitaarriffs en powerfulle vocals en voorzien van een moderne productie moet onze cd eens checken. Ook degenen die houden van harde muziek moeten ons een uitchecken, want ze gaan verbaasd zijn hoe goed ons album klinkt! Hahaha.

Gaan jullie touren met deze cd of wachten jullie nog eventjes af totdat de bandnaam iets meer bekend is?
Uiteraard zijn we aan het uitkijken naar optredens en een eventuele tournee, maar tot op heden is er nog niks bevestigd. We willen zeer graag de baan op gaan om te gaan optreden, want we zijn geen studioproject! Dus hou onze website en MySpace in de gaten voor mogelijke tourdata!

Nog iets toe te voegen?
Bedankt voor het interview en hopelijk zien we elkaar als we op tour gaan en ook in België langskomen.

http://www.myspace.com/dignityband

NicoRelated Items

CD of the month

Image Thorium

Extraordinary Journeys Part 1
Freya Records
Cd van de maand november 2023

Previous CD of the month

State Of Emergency
Steamhammer/ SPV
Album van de maand oktober 2023

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2023 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC