Hell Spawn

 

ELVENKING

Hell Spawn » Interviews » ELVENKING

Net nu het folk metal genre immens populair aan het worden is, gaat het Italiaanse Elvenking zijn sound wat bijsturen met hardere gitaren richting agressievere metal. Hun vierde album "The scythe" is het resultaat van deze evolutie en een geslaagd experiment. Gitarist Aydan was dan ook de perfecte gesprekspartner voor enige tekst en uitleg.

ELVENKING
Vergeleken met de voorgaande albums lijkt "The scythe" meer straight forward metal, de folk elementen lijken wat naar de achtergrond verdrongen. Een nieuwe wending na 3 platen?
Yeah. Als band vinden we dat we ieder album met iets nieuws voor de dag moeten komen. We kunnen niet steeds hetzelfde afleveren en zoeken constant naar nieuwe invalshoeken. Zoals je zegt hebben we bij "The scythe" iets meer de extreme kant van de band opgezocht. Misschien mede door de teksten op deze plaat. De folk elementen zullen er altijd zijn, wellicht iets minder opvallend dan voorheen en op een iets andere manier ingepast. De viool melodieën zijn een stuk obscuurder.

Maakt die lichte verandering jullie nerveuzer naar de reacties?
We zijn er ons bewust van dat we van de oudere fans wellicht wat kritiek zullen krijgen, maar eerlijk gezegd mogen we daar niet te lang bij stilstaan. We moeten eerlijk blijven tegenover onszelf en we kunnen geen nummers schrijven omdat onze fans ze zo willen. Aan de andere kant hopen we natuurlijk wat nieuwe fans aan te spreken, mensen die eerder naar heaviër stuff luisteren.

Sowieso geeft het jullie muziek een 'less is more' gevoel. Ik vind "The Scythe" bijvoorbeeld veel minder druk of rusteloos klinken dan "The winter wake" deed. Ben je het ermee eens dat dit album relaxter klinkt en makkelijker toegankelijk is?
'Less is more' was onze regel nummer 1! Luister naar legendes als Iron Maiden of Black Sabbath, het allerbeste bewijs dat je ongelooflijke songs kunt schrijven met maar een paar akkoorden. Naar mijn mening is het echter makkelijker een 15 minuten durende suite te schrijven dan een hit van 3 minuten. Dat zie je aan veel beginnende bands die vaak langere nummers schrijven. Iets wat je inderdaad hoort op "The winter wake", songs als het titelnummer of "Rouse your dream" passen alleszins in die theorie.

Ondanks dat dit jullie meest heavy album is, klinkt het toch nog erg vrank en vrolijk. Zeker de refreinen! Dat is nogal contradictorisch met het album thema zijnde 'de dood'.
Die contradictie is een van onze karakteristieken. Het refrein is het voornaamste onderdeel van een song en we besteden daar dan ook heel veel aandacht aan. Je hebt gelijk wat het thema betreft, maar het concept is niet zo negatief als het lijkt. De dood is een deel van het leven, het is iets wat we moeten aanvaarden. We proberen in de teksten het einde eens minder negatief te benaderen.

Waarom wilden jullie een concept plaat maken? En waarom in hemelsnaam rond het thema 'dood'?
Zoals reeds gezegd zoeken we steeds naar nieuwe invalshoeken, zowel muzikaal als tekstueel. Ondanks meermaals gedaan, is dit toch een thema dat niet makkelijk uit te werken is en we vonden dat een leuke uitdaging. We hebben heel persoonlijke teksten geschreven, in een gothic sfeertje en met referenties naar de 19de eeuwse Romantiek. We hebben nogal wat poëzie doorworsteld, hoor.

De album cover is prachtig! Wiens idee is het en wie heeft het ontworpen?
De cover is gemaakt door de Hongaarse artiest Gyula Havancsak. Een fantastische kunstenaar die trouwens ook "The winter wake" tekende. We wilden het thema en de teksten zo goed mogelijk presenteren en we hebben Gyula alle mogelijke info daarrond gegeven. De cover is de voorstelling van de 'Dood' als een onschuldig, jong meisje. De dood komt in alle mogelijke vormen voor en je kunt haar op ieder moment in je leven tegenkomen.

Het album is net als zijn voorgangers opgenomen in de Finnvox studio's. Hoe komt een Italiaanse band in een Finse studio terecht?
Om precies te zijn; het album is in verschillende studio's opgenomen. We namen de drums op in Duitsland, de andere instrumenten in Italië. Alles met de hulp van onze Finse producer Nino Laurenne.Vandaar dat we de plaat gemixt hebben in de Sonic Pump studio's in Helsinki. De uiteindelijke mastering is in Finnvox gebeurd. We zochten naar een specifiek geluid voor dit album en daarvoor hadden we externe hulp nodig. Daarvoor hadden we de perfecte mensen, het eindresultaat mag gehoord worden!

Jullie hebben voorheen altijd gewerkt met een paar nobele gasten. Deze keer ook?
Jazeker! Deze keer heeft Mike Wead een paar gitaarsolo's geleverd op enkele tracks (titelnummer en "A riddle of stars"). Je kent hem vast als King Diamond en Mercyful Fate gitarist, hij zat ook in Candlemass, Memento Mori en Abstrakt Algebra. Een van mijn favoriete gitaristen!

Violist Elyghen heeft verplichtingen buiten de band het komende jaar. Er staat een statement op jullie website over een knappe blondine die hem gaat vervangen. Een grap?
Haha, geen grap hoor! Eerst en vooral, Elyghen verlaat de band niet. Hij verhuist voor een project en kan daardoor niet altijd mee op tour. Daarom hebben we Eleonora ingehuurd als violiste en zij is de bewuste blondine. Ze is erg getalenteerd en ze heeft al op de meeste van onze albums meegedaan als eerste violiste in de strijkerkwartetten die we wel eens durven gebruiken.

Jullie stonden op Pestpop 2006 (met Jon Oliva en Doro). Leuke show, maar ik zou jullie graag eens zien in een club. Iets voor de aankomende tournee?
We hebben ons rot geamuseerd op Pestpop. Het was de laatste dag van onze tour in 2006 en we hebben daar een paar onuitwisbare herinneringen aan overgehouden. We zijn nu aan het rondkijken voor een mogelijke Europese tour voor dit album. We hopen natuurlijk terug in België en Holland te kunnen spelen, het is daar altijd leuk.

Er is trouwens een limited edition te krijgen van "The scythe" met bonustrack en videoclip. Jullie eerste clip?
Het extra nummer op de digipack is trouwens "Horns ablaze" getiteld en de video is van het nummer "The divided heart". Het is inderdaad de eerste Elvenking clip. We hebben er het beste uitgehaald met ons kleine budgetje. De clip is uiteraard gelinkt aan het albumthema en is dus redelijk donker van sfeer.

Toekomstplannen?
Zoveel mogelijk spelen voor "The scythe"! We doen een korte Italiaanse tour met Gotthard in december. Een soort van opwarming. We zijn ook bevestigd voor Progpower USA 2008, ons Amerikaanse debuut! Voor de rest kijken we uit om een Europese clubtour en een paar festivalletjes te doen.

http://www.elvenking.net
http://www.myspace.com/elvenking

Pow

Related Items

CD of the month

Image MY DILIGENCE

Death.Horses.Black
Listenable
Cd van de maand mei 2024

Previous CD of the month

The Road To Oblivion
Dutch Music Works
Cd van de maand april 2024

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2024 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC