Hell Spawn

 

SACRED OATH

Hell Spawn » Interviews » SACRED OATH

De US metalgoden Sacred Oath komen binnenkort naar Aalst. Ze zijn present omwille van een korte Europese tournee die het gevolg is van het doorbreken van een jarenlange stilte. De reünie is er eentje om u tegen te zeggen, "Darkness visible" is een topplaat en werd terecht als cd van de maand verkozen. Genoeg stof voor een gesprek dus....

SACRED OATH

Het was een grote verrassing om te zien dat Sacred Oath terug is! Welk gevoel hebben jullie bij deze comeback?
Het is super om weer een cd uit te brengen en door onze fans met open armen verwelkomd te worden!


Vertel ons eens iets meer over "A crystal RE-vision", het album dat jullie enkele jaren geleden uitbrachten.
Wij vinden dat de heruitgebrachte versie hiervan wel een ander album lijkt, er zit zoveel meer power in! Het is inderdaad een ander album, niet zomaar een remix. We hebben het echt volledig heropgenomen en dat was een heel leuke ervaring.

Jaren geleden is de band ontbonden. Wat was er gebeurd?
We maakten een heel moeilijke periode door na het uitbrengen van ons eerste album. We waren nog erg jong (ik was slechts 17), en toen leek het eenvoudiger om gewoon te stoppen met de band dan onze meningsverschillen op te lossen... We waren nogal gefrustreerd door alle problemen die we ondervonden in de muziekbusiness en dat uitte zich uiteindelijk ook in creatieve meningsverschillen. Ons platenlabel (Mercenary Records) had financiële problemen en we hadden het echt moeilijk met de manier waarop ze de release van ons album aanpakten. Zo hebben ze die meerdere keren uitgesteld, ze verknoeiden de cover, lieten er zomaar een song uit ("The end")... Voor ons was dat echt deprimerend en we begonnen het op elkaar uit te werken. Wat natuurlijk ook niet zo verstandig was natuurlijk, maar ja, gedane zaken nemen geen keer. En uiteindelijk staan we er terug, dus alles heeft zo wel zijn redenen zeker?

Hoe heb je de comeback voorbereid?
Denis Gulbey zit daar voor iets tussen. Toen Sentinel Steel opnieuw "A crystal vision" uitbracht, maakte dat toch iets los bij mij. En hoewel ik toen bezig was met Soundscape, miste ik Sacred Oath. Die band was echt mijn ding en ik merkte dat onze fans nog steeds iets van ons wilden horen. Dus hebben we van die gelegenheid gebruik gemaakt om onze geschillen bij te leggen. Het was ons wel duidelijk dat we een cd met nieuw materiaal nodig hadden, dus... hier zijn we dan!  

Zijn jullie al die jaren actief gebleven in de muziekwereld? Hebben jullie in andere bands of projecten gezeten en zijn jullie de metal scene blijven volgen?
Ja, na de split heb ik vier jaar muziekschool gevolgd en er elke minuut van genoten! Toen ik afgestudeerd was ben ik in de progmetal scene beland met mijn band Soundscape, waarmee ik twee rock opera's gedaan heb en een conceptalbum. Kenny en Glen hebben een tijdje een band gehad in LA. Pete heeft zich volledig teruggetrokken uit de scene gedurende een jaar of tien, toen heeft hij zijn band Low Twelve opgericht, waar hij nu nog heel actief mee bezig is. Maar ik denk wel dat ieder van ons Sacred Oath gedurende die tien jaar uit zijn geheugen gewist had. We hadden er dan ook geen idee van dat ons eerste album als het ware een eigen leven leidde, dat was echt een verrassing voor ons!

Het nieuwe album klinkt echt fantastisch! Vertel er eens iets meer over en dan meer bepaald waarom onze lezers het moeten aanschaffen...
"Darkness visible" is een heel speciaal album voor mij én voor Sacred Oath. Een paar songs zijn echt uit de beginperiode van de band. "Prophecy" en "Battle cry" komen van onze allereerste demo. Ik was amper 15 jaar toen ik "Prophecy" schreef! Het vertegenwoordigt echt het allereerste begin van mijn muzikale expressie, en ik vind het ongelooflijk hoe het nummer klinkt op onze cd. Het herinnert mij en onze fans ook aan onze beginperiode, met sterke songs, gitaarsolo's, dynamische veranderingen... Wij zijn niet geïnteresseerd in die nu-metal klank. Wij zijn nog dezelfde als in vroegere tijden en zijn daar ook trots op, en songs als "Prophecy" en "Battle cry" beklemtonen dat. "Queen of the night" en "Unholy man" tonen dan meer hoe we als band gegroeid zijn. Er zat altijd al een progressieve kant aan. Misschien moet ik zeggen een creatief element, het plezier om uit te zoeken hoever je kunt gaan in een song en toch een mooi muzikaal geheel behouden. "Darkness visible", "Calm before the storm", "Death is invitable", dat zijn allemaal moderne songs voor ons. Wat ik vooral tof vind, is dat Sacred Oath een aparte sound heeft die ik uniek vind. We zijn natuurlijk ook beïnvloed door Maiden, Priest, Metallica, enz... Maar wie echt goed luistert, hoort dat wij vieren iets uniek neerzetten als we op een podium staan! Althans, dat hoop ik toch!

Ons favoriet nummer is "Battle cry" vanwege de hoge zangstem. Is dit een typisch Sacred Oath nummer juist vanwege die stem?
Uiteraard, onze sound draait om die hoge stem.

Jullie hebben getekend bij Sentinel Steel Records, een label dat gespecialiseerd is in US metal. Zijn jullie tevreden?
Hoewel we zeer tevreden zijn over de manier waarop Sentinel Steel "Darkness visible" en "A crystal vision" uitbracht, wou ik toch dat we meer inspraak hadden...

Ben je het ermee eens dat US metal echt een typische soort van metal is? Bands uit andere landen zijn zelden in staat om metal te spelen in de stijl van Helstar, Attacker, Iced Earth, Sacred Oath... Hoe komt dat eigenlijk?
Muziek is altijd al regionaal geweest, en zou ook zo moeten blijven. Hoe kan je nu niet beïnvloed zijn door de sound waar je mee opgegroeid bent? In de States kunnen we zelfs aan kleine verschillen horen uit welke staat een band komt. Attacker is voor mij overduidelijk uit New Jersey en van ons weten ze direct dat we uit Connecticut komen... Fates Warning en Liege Lord zijn dat ook en als je ons vergelijkt merk je duidelijk de overeenkomst, zeg maar de Connecticut erfenis! Maar we proberen nooit speciaal op een bepaalde manier te klinken, we volgen in de eerste plaats ons eigen gevoel. In 1987 bestond de term US metal zelfs niet, we deden gewoon wat we goed vonden klinken. Als je me zou vragen om een omschrijving te geven van US metal, zou ik het zelfs niet kunnen, maar ik ben er zeker van dat jij dat wel kan!

Sacred Oath speelt op het volgende Keep It True festival. Kijk je daar naar uit? Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen en zijn er nog andere plannen om te toeren?
Oliver Weinsheimer nodigde ons uit om te spelen op KIT, en hoe kunnen we nu zo'n kans laten liggen? We hebben in Duitsland fans die al 20 jaar wachten om ons te zien spelen... We zouden uiteraard ook heel graag België, Nederland, Italië, enz. aandoen, maar het is momenteel heel moeilijk om een Europese tournee te organiseren. De Amerikaanse dollar staat erg zwak en we hebben ook geen support act om mee te gaan op tour. Dit doen we nu volledig op onszelf en we zijn er uiteraard heel opgetogen over.

Waar kunnen de mensen meer informatie vinden over Sacred Oath?
Onze MySpace is wel de beste manier, die is heel up-to-date. Verder hebben we ook een officiële website: www.sacredoath.net

Nog een laatste woordje aan onze lezers?
We kijken er enorm naar uit om in Duitsland te spelen, en hopelijk op enkele andere shows in Europa. En dat willen we zeker blijven doen nadat het volgende album uit is! WOW! Zei ik nu echt het volgende album!?

http://www.sacredoath.net
http://www.myspace.com/sacredoath

Rico  & Nico
(vertaling Angelique)


 

Related Items

CD of the month

Image COWBOYS & ALIENS

Burn!
Polderrecords
Cd van de maand december 2022

Previous CD of the month

Unorthodox
No Remorse Records
Cd van de maand november 2022

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2022 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC