Hell Spawn

 

CANDLEMASS

Hell Spawn » Interviews » CANDLEMASS

Als Candlemass het voorbije jaar in het nieuws kwam, dan stond dat vooral in het teken van de perikelen rond Messiah Marcolin. Tot bandleider Leif Edling er een eind aan maakte en hem definitief uit de band schopte. Men kon dus op zoek naar een geschikte zanger. Verrassend genoeg vonden ze die in Robert Lowe (Solitude Aeturnus). De release van "King of the grey islands" volgde snel: Candlemass is terug. En hoe!!

CANDLEMASS

Ik weet nog toen ik je naar aanleiding van het vorige album sprak dat je erg enthousiast was over 'de comeback'. We zijn twee jaar verder, er is weer veel gebeurd in het Candlemass kamp. Is er dan nu sprake van hernieuwd enthousiasme?
Ja en nee eigenlijk. We waren twee jaar geleden erg enthousiast over de nieuwe plaat en we kijken nog steeds met enige trots terug op "Candlemass", het album. Er is intussen, zoals je zelf zegt, heel wat gebeurd, vooral vervelende negatieve dingen waardoor je een hele periode alles rond de band in een somberder stemming beleeft. De shit met Messiah, en zo mag je het echt noemen, had vanzelfsprekend geen goede invloed op het enthousiasme in Candlemass. Ondanks het feit dat er toch gewerkt werd aan nieuw materiaal dat dan eens wel, dan weer niet ingezongen ging worden. Als er na die hele vervelende periode dan toch een album komt, dan ben je daar wel weer blij om. Zeker omdat het, vind ik, een goede plaat geworden is en omdat die ingezongen is door een uitstekende zanger zonder kapsones. Een zanger waar het leuk mee werken is en die even gedreven en enthousiast is als de rest van de band.

Die nieuwe zanger is niemand minder dan Robert Lowe, die we kennen van Solitude Aeturnus. We weten dat hij een excellente zanger is, maar heb je toch niet getwijfeld om die in de band te halen, wetende dat hij al in een andere band zit en bijkomstig in de US woont?
Neen, helemaal niet getwijfeld. Het was trouwens de vriendin van Rob die voorstelde om het hem eens te vragen! Gelukkig voor ons zei hij van ja. Candlemass en Solitude Aeturnus kennen elkaar al jaren en er is een goede verstandhouding tussen beide bands. Ik en Rob zelf hebben er ook met John Perez over gepraat. Het is nu ook niet zo dat Solitude Aeturnus zo'n drukke agenda heeft en wij eigenlijk ook niet. Dit zijn twee bands die perfect naast elkaar kunnen bestaan. Ikzelf neem graag ook eens een stapje terug na een album en een tour met Candlemass. Zowel voor wat vakantie als voor een ander project, dus waarom zou ik mijn zanger niet kunnen delen met zijn andere band? Dat Rob in de US woont, is al helemaal geen probleem, tijdens de opnames van het album woonde hij tijdelijk hier en sowieso zijn we tijdens het touren allemaal van huis weg. We zijn apetrots dat hij bij ons in de band zit. Daarbij komt dat hij een heel aimabele, gemakkelijk kerel is om mee samen te werken en op "King of the grey islands" een indrukwekkende prestatie heeft neergezet. Of niet?

Zeer zeker! Je hebt sowieso wel een neus voor goede zangers: er waren nog Johan Langquist, Tomas Vikström, Mats Lèven. Je hebt ze allemaal samengebracht om 20 jaar Candlemass te vieren op 31 maart in Stockholm.
Vergeet Tony Martin en Janne van Grand Magus niet, die waren er ook bij! Inderdaad, een fantastisch feest! En hoe kun je beter een verjaardag van een band vieren dan met een grandioos optreden voor je fans? Het laveloze drinken hebben we daarna ook gedaan hoor, haha. Het ging wonderwel erg vlot om Johan, Tomas en de andere gastzangers erbij te halen. Ik vond dat zoiets ook veel beter paste dan gewoon de huidige bezetting die een show speelt. Het was zeer leuk, de reacties waren super en we waren zelf ook allemaal goed op dreef. Ook Johan die al jaren geen metal meer gezongen had!

Zelfs hier in België hebben wij er kunnen van genieten. Weliswaar een paar dagen later en dankzij You Tube. Dit gaat toch wel op dvd verschijnen?
Het is alleszins gefilmd, de kans zit er dus dik in. Tja, tegenwoordig gaat het zo. Met al die hoogtechnologische gsm's en die minuscule cameraatjes kun je alles filmen. Het mag ook overal binnen. Je moet natuurlijk wel de erbarmelijke geluidskwaliteit en de wiebelende beelden kunnen doorstaan. Gelukkig maar, anders viel er zeker niets meer te verdienen als artiest.

En nu over naar "King of the grey islands", een album dat eigenlijk alle ingrediënten van het Candlemass geluid bevat, misschien iets meer metal getint is, maar bovenal van uitstekende kwaliteit is.
Dank je. Ik weet niet of ik het iets meer metalgericht vind. Ik vond dat vooral van de vorige plaat. Op "Candlemass" vond ik veel elementen van de pure metal scene terug. Deze plaat vind ik vooral iets donkerder. Maar zeker herkenbaar als Candlemass. Dat is ook niet moeilijk, als voornaamste songschrijver weet ik na 20 jaar heel goed wat er past bij deze band en wat niet.

Donkerder, zeg je. Dat uit zich ook in de hoes en in de teksten?
Achter de hoes moet je niet veel zoeken, hoor. Het is niet meer dan een contrast met de vorige cover. Die was wit, nu is die zwart. We noemen ze ook wel eens onze "White album" en ons "Black album", haha.

En is dit tekstueel de tweede conceptplaat, na "Tales of creation" of zoek ik hier ook teveel achter?
Dit is zeker geen uitgewerkte verhaallijn zoals "Tales of creation" dat was. Je kunt wel ergens een verband vinden tussen de teksten onderling, maar dat is dan puur omdat die allemaal rond dezelfde periode geschreven zijn. Op dat moment was ik erg bezig met de donkere zelfkant van de menselijke geest. Iedere mens heeft eilandjes in zijn hoofd. Elk met hun specifieke kenmerken en taken. Als je die eilandjes dan hersenen noemt en je weet dat iedere mens die zelf onder controle heeft dan ben je de "King of the grey islands". Simpel, maar meer zit er niet achter.

Dit heb je nog helemaal zelf bedacht en uitgewerkt. Was er te weinig tijd om Robert nog te laten meeschrijven?
Niet echt. Maar ik had alles al klaar toen hij uiteindelijk bij de band kwam. Ik was eigenlijk al bezig met nieuwe nummers en met deze ideeën vlak na de release van "Candlemass" en toen zat Messiah nog bij de band. Ik kijk er wel naar uit om met Rob aan een volgend album te werken.

Ik kijk zeker al uit naar de tour met Rob. Het lijkt me de ideale gelegenheid om nog eens wat songs uit "Chapter VI" te spelen of heb je daar nog niet aan gedacht?
We hebben alleszins al een paar nummers daaruit gespeeld op ons verjaardagsconcert. Het zijn dan ook schitterende nummers. We wilden die al langer spelen maar het was Messiah die ons daarin dwarsboomde. Hij zag het niet zitten om andermans nummers te zingen. Tenminste, ik bedoel dat hij geen Candlemass songs wilde zingen die met een andere zanger zijn opgenomen. Rob is daar veel inschikkelijker in. Weet je, we zijn eigenlijk bevrijd. We moeten nu geen rekening meer houden met de grillen van iemand die zich een ware rockster waant en zich ook zo onhebbelijk gedroeg. We zijn nu veel meer een eenheid, niet meer een band plus zanger. We kijken er naar uit om dat live ook aan ons publiek te tonen!

http://www.candlemass.se
http://www.myspace.com/candlemassdoom

Pow
 

Related Items

CD of the month

Image VICE

For The Fallen
Eigen Beheer
Cd van de maand juli 2022

Previous CD of the month

Ashes & Bones
Rock Of Angels Records
Cd van de maand juni 2022

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2022 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC