Hell Spawn

 

OBSIDIAN

Hell Spawn » Interviews » OBSIDIAN

Uit het niks, nou ja, uit het niks is veel gezegd. Laat ons zeggen: met de komst van zanger Robbe heeft Obsidian een eerder uitgebrachte cd heropgenomen, waardoor ik onlangs te maken kreeg met het hedendaagse Obsidian. Zanger Sjaak stond ons te woord, en af en toe kan je een humoristische inslag bemerken in het gesprek.

OBSIDIAN

Laat ons misschien beginnen met een kleine introductie aangezien jullie voor velen een nieuwkomer zullen zijn.
Hoi, wij zijn Melle, Simon, Glen, Robbe en Sjaak (represent) en we doen Meshuggah, Cynic, Opeth en Donald Duck na. We komen uit Amsterdam waar Simon en ik ooit zijn begonnen in de Popschool. Later zijn we naar de Melody Lines (oefenruimtes) vertrokken waar bassist Glen zich inmiddels had toegevoegd. We zijn eigenlijk pas echt serieus begonnen toen Melle zich aansloot bij de groep. Pas toen konden we experimenteren met de polyritmes waaraan we door bands als Meshuggah verslaafd waren geraakt. Onze nieuwste aanwinst is Robbe. Door zijn charisma en enthousiasme heeft hij ervoor gezorgd dat we er nu live een stuk op vooruit zijn gegaan.

Deze schijf is eigenlijk al eerder opgenomen. Waarom kozen jullie ervoor om deze nummers opnieuw op te nemen? Hadden jullie op het moment dat jullie dit beslisten al onderdak bij Rusty Cage?
De grootste reden was onze nieuwe zanger. Maar omdat de oude cd al een tijdje uit was, wilden we samen met Rusty Cage wel nadenken over hoe we toch met iets extra's konden komen. Ook waren we nog niet honderd procent tevreden met de productie en het magere boekje van de eerste release. Het besluit om hem opnieuw uit te brengen als digipack is daarom samen met RCR genomen in de beginfase van onze samenwerking.

Jullie muziek is complex en niet direct te doorgronden. Hoe is de groep ontstaan en met welk idee en doel zijn jullie muziek gaan schrijven?
Wij zijn inderdaad geen band die jammend uit de oefenruimte komt met twee nieuwe nummers. Elk nummer is een monumentaal project waar veel tijd in gaat zitten. Daarom houden we ook zoveel van ze ;-). Eigenlijk hebben we nooit expliciet de beslissing genomen om moeilijk te gaan zitten doen. Onze smaken smeken hier gewoon om. We houden van melodieuze bands als Opeth, ritmische bands als Meshuggah en harde bands als Take That. We willen deze invloeden terug zien in onze muziek en dat vergt wat creativiteit en meet- en paswerk.

Hoe maken jullie een nummer en met welke elementen houden jullie zoal rekening?
We hebben allemaal een sterke invloed op de muzikale ontwikkeling van Obsidian, maar over het algemeen kom ik met een opzet voor een nieuw nummer of losse riffjes. Deze bestaan uit redelijk uitgewerkte gitaarpartijen en een basis drumtrack die via de computer geprogrammeerd is. Simon en ik zitten vervolgens eindeloos te schaven en schuiven totdat er een mooi geheel is ontstaan. Daarna gaat Glen aan de slag met een baslijn die we dan bij mij thuis in het nummer voegen. Uiteindelijk gaan we er met de hele band mee verder in de oefenruimte. Het is moeilijk om te zeggen hoe lang zoiets duurt, maar je kunt gerust zeggen dat het lang heeft geduurd voordat we ons eerste album hadden opgenomen. Hoewel de werkwijze ongeveer hetzelfde blijft, zijn we wel beter geworden in dit proces en we zijn al druk bezig met het schrijven van materiaal voor een volgend album.

Jullie maken originele muziek, wat niet vanzelfsprekend is. Welke groepen zijn van invloed voor jullie en naar wat luisteren jullie in jullie vrije tijd?
We luisteren allemaal naar heel veel verschillende bands. Hoewel iedereen zijn eigen voorkeuren heeft, is niemand sterk gericht op één subgenre van de metal (en non-metal). Bij het schrijven van riffjes zijn we altijd op zoek naar die 'je ne sais quoi'. Iets waarbij we denken: 'dat heb ik nog niet eerder gehoord'. Hoe meer soorten muziek je beluistert, hoe meer inspiratie je vergaart waarmee je kunt werken en hoe meer elementen je kan combineren.

Hoe zijn jullie bij Rusty Cage terechtgekomen? Wat vind je van de andere bands op het label?
Na al het gezeur aan ons hoofd van Labels als Sony, EMI en Roadrunner hadden we een beetje genoeg van al die labels die ons persé wilden tekenen ;-) We hebben daarom onze eerste release van "Meeging" naar Rusty Cage gestuurd en hoewel ik niet voor hen kan spreken, waren zij geloof ik enthousiast. Aan het kennismakingsgesprek hadden wij een heel goed gevoel overgehouden en we wilden graag met hen in zee. Dit goede gevoel hebben zij zeker waargemaakt. Ze hebben een grote inzet en denken mee met de band. We zijn ook heel blij met de andere bands die meedoen. Vooral de wat jongere bands zoals Cypher, Magnacult en Non-Divine vind ik tot de betere van Nederland horen.

Jullie zijn dus nieuwe nummers aan het schrijven. Liggen deze in hetzelfde straatje?
We zijn zeker verder aan het schrijven. We hebben op dit moment de basis liggen voor zes nieuwe nummers. We zullen nog steeds veel invloeden in onze muziek stoppen maar we proberen meer één geheel van een nummer op zich te maken. Ook denk ik dat we volwassener zijn geworden en meer op gevoel zijn gaan schrijven. Het zou mooi zijn als we ergens volgend jaar met een nieuwe cd kunnen komen.

De metalscene is al jaren overbevolkt, het is voor de fan bijna niet bij te houden wat er allemaal uitkomt. In de context hiervan en niet negatief bedoeld: jullie muziek lijkt me niet echt voor een grote doelgroep geschikt. Wat denken jullie dat de beste manier is om jullie cd's aan de man te brengen en de mensen te laten horen dat jullie de moeite waard zijn om uitgecheckt te worden?
Dat zal altijd lastig voor ons blijven. We proberen zoveel mogelijk op het internet te doen en zoveel mogelijk op te treden. Het is inderdaad zo dat we op dit moment niet voor een grote doelgroep geschikt zijn, maar dit kan ook betekenen dat voor de mensen die ons wel kunnen waarderen, wij juist weer opvallen tussen alle bands. Verder gaan we er gewoon voor zorgen dat ons volgende album zo goed wordt, dat die wel moet opvallen.

Wat vind je van het medium internet en 'myspace' in het bijzonder?
Ik vind myspace een kutsite, maar het is een geweldig medium voor bands. Volgens mij krijgen we nu al meer exposure via onze myspace dan onze eigen website. Het nadeel is wel dat ik dat kreng dan voor niets heb lopen maken. Ook wordt er veel misbruik gemaakt van myspace, doordat bands via een programmaatje automatisch 100.000 vriendjes hebben lopen maken. Hoewel ik er zelf ook wel flink op los heb gehoereerd, heb ik wel altijd persoonlijk op de knopjes lopen drukken.

Komen jullie naar België om de cd te promoten en zo ja, waar en wanneer? Jullie labelgenoten van Magnacult lijken me de ideale groep om mee samen te spelen?
Mij ook. Waar en wanneer zou ik zeggen.

Laatste woorden?
Ik wil nog even zeggen dat ik je in de gaten hou, Robbe.

http://www.obsidian.nu
Yves

Related Items

CD of the month

Image GOMORRA

Dealer Of Souls
Noble Demon
Cd van de maand januari 2023

Previous CD of the month

Burn!
Polderrecords
Cd van de maand december 2022

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2023 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC