Hell Spawn

 

BEYOND THE LABYRINTH

Hell Spawn » Interviews » BEYOND THE LABYRINTH

The Art Of Resilience
VIP luistersessie

BEYOND THE LABYRINTH

Eerlijk gezegd, zoveel luistersessies of cd voorstellingen hebben we nog niet gedaan, maar toen we de uitnodiging kregen om een previewke van de nieuwe BTL mee te pikken, aanvaardden we die graag! Voor wie de band nog niet mocht kennen; BTL is de band van gitarist Geert Fieuw en die brengt melodieuze rock. De band verloor een tijdje terug enkele leden, toetsenist Sjoerd Bruyneel en drummer Michel Lodder bleven aan boord. Later kwam daar nog bassist Dominic H. bij om de rangen te versterken enkel de zoektocht naar een nieuwe zanger bleek vruchteloos...

Met als uiteindelijk resultaat dat Geert bij enkele vrienden is gaan aankloppen. Wat niet alleen resulteerde in zangers en andere gastmuzikanten uit eigen land, maar zo'n beetje van overal over de wereld. Elke song werd voorzien van een heuse introductie en het was fijn om te zien hoe trots de muzikant en zijn huidige bandleden wel waren op het eindresultaat van "The Art Of Resilience". Het was uiteraard een onmogelijke taak om iedereen op de sessie erbij te kunnen hebben. 

Alle aanwezige leden werden in de spotlight gezet en de dankbaarheid was echt van Geert zijn gezicht af te lezen. We gaan hier uiteraard niet alles uit de doeken doen, anders verschieten we al ons kruit voor de review die nog volgt. Maar we verkregen veel info omtrent hoe de nummers tot stand zijn gekomen,  de reden of betekenis van sommige foto's, een heuse meerwaarde.

Na de openingstrack "The set up (Innoncence presumed)" waarop Josey van Ostrogoth zingt, kregen we de lyric videoclip "Carry on" uiteraard eerst voorzien van een fikse uitleg omtrent de betekenis en dergelijke van het nummer dat ingezongen was door Wizz Beauprez die helaas eind 2016 overleed na een gevecht tegen kanker... Het was voor ondergetekende en enkele anderen een behoorlijk zwaar en emotioneel moment. Voor we het vergeten, we treffen op deze song ook nog twee ferme gitaristen aan, namelijk Erwin Suetens (Fireforce) en Geert Annys ( Heart Attack, Mystery).

Vervolgens werd zanger Oliver Wright (Blind Hands) naar voor geroepen, want hij tekende voor de volgende song "Someone watching over you" waarvoor er ook een videoclip gefilmd was en die we ook in primeur te zien kregen. We zijn geen grote fan van ballades, maar dit was er eentje om U tegen te zeggen. Wat een mooie, warme stem... Naast Oliver is er nog een gastmuzikant te bespeuren op deze song, namelijk de Amerikaanse gitariste Tara Lynch.

"Prince of darkness" is een wat meer theatrale song en zoals Geert aangeeft eentje met een ferme knipoog richting Kamelot, opgenomen met het Nox string Quartet en Colin Flynn on vocals.

Het pop rockende "Liberation day" (Geoffrey Tarallo op zang) is zo'n plezant tussendoortje dat ergens wel iets meeheeft van een Mr. Mister.

Tony Carlino van Max Pie is de volgende gastzanger die ook op zijn beurt een ferme vocale prestatie levert ("Shape Shifter").

De volgende track wordt geïntroduceerd als zijnde hun Whitesnake nummer, met wederom Tara Lynch op lead gitaar en Chitral Sompala (uit Sri Lanka) op zang (ex-Avalon, ex-Firewind...). Wederom eentje dat we zeer weten te smaken.

Tussendoor worden er af en toe vragen gesteld aan het publiek en dat wordt blij beloond met drumsticks of plectrums. Het draagt alleen maar extra toe aan de zo al aangename sfeer.

De achtste track "If you believe" telt vier gastmuzikanten met wederom Tara Lynch op gitaar, David Reed Watson achter de micro, Bob Goo op bas en drummer van dienst is Tommi Manninen (The Milestones).

Het volgende nummer is iets speciaals, want het gaat over de psychiatrische instelling Salve Mater, waar er al eerder de videoclip voor "Healer" werd geschoten. De spooky verhalen omtrent het gebouw  zijn mooi in de tekst verwerkt met een gastrol voor Geerts dochters Elena en Louise die voor het kinderkoor zorgen en de leadvocalen van Filip "Flype" van Fireforce lieten ons een totaal andere Filip horen. We waren behoorlijk onder de indruk... Filip zorgde vooraf ook voor wat extra uitleg. Een zeer mooie en verrassende song.

Ergens doorheen de gesprekken viel het woord Ayreon, iets waar Geert en de overige leden niet direct mee akkoord gaan, maar ergens kunnen we de man die de opmerking maakte wel volgen. Maar uiteraard is Ayreon meer de visie van 1 man, samen met ingehuurde gastmuzikanten. Terwijl BTL meer een band is die met behulp van enkele vrienden een album heeft gemaakt. 

Colin Flynn, die we al eerder hoorden op "Prince of darkness", mag zijn Kamelot approach nog eens komen overdoen met "Fall of the raven" welke mogelijks nog een stukje beter is dan "Prince of darkness". Kamelot fans zullen hier van smullen, geloof me vrij! En dan zouden we bijna nog vergeten dat Dushan Petrossi hier de leadgitaar partijen voor zijn rekening neemt.

De volgende gastzanger leerden we een paar jaar terug dankzij Geert kennen omdat hij een cd van zijn band As The World Burns had meegegeven om hier door iemand te laten recenseren. Een cdke dat we zeker wisten te smaken. We waren verrast dat deze heavy en soms wel screamende zanger een ballade moest inzingen, maar John Ferreira wist er meer dan zijn eigen draai een te geven en zelfs van een scream te voorzien, wat een bere nummer! Ook het Nox string Quartet is hier terug van de partij en ene Brian Copp neemt hier de lead gitaar voor zijn rekening.

Op de afsluiter "Virtual connection" horen we Oliver Wright in een iets meer uptempo song, wederom een zeer prima song mede dankzij zijn mooie stem, maar het kan "Someone watching over you" toch niet overtreffen. 

Geert had me voordien al eens gezegd dat hij het gevoel had dat hij zo'n verzamelcassette zoals vroeger voor in de auto had samengesteld. Na de voorstelling wisten we volledig wat hij bedoelde, want het album heeft soms wel iets mee van een verzamelaar en dat draagt alleen maar toe aan de sfeer en de diversiteit van het fantastische album dat "The Art Of Resilience" is geworden!  Een album om terecht trots op te zijn, een pracht van een melodieus rock album met vele gezichten. Als de band ooit een zanger zal weten te strikken zal hij straf uit de hoek moeten komen als ze bepaalde van deze songs live willen brengen! Petje af!

http://www.beyond-the-labyrinth.com/

Nico

 

Related Items

CD of the month

Image KILL RITUAL

The Opaque And The Divine
Eigen Beheer
Cd van de maand mei 2020

Previous CD of the month

Body Of Light
Listenable
Cd van de maand april 2020

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2020 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC