Hell Spawn

http://www.facebook.com/events/1977536405852439/

SOS fest 2016 - dag 1

Hell Spawn » Interviews » SOS fest 2016 - dag 1

Voor de derde keer trokken we richting Noord England, het intieme en zeer gezellige SOS festival is een perfecte plaats om enkele gevestigde (underground) waarden en steeds nieuwere bands te ontdekken waar wij in het verre Vlaanderen nog nooit van hoorden!
(Picture Babylon Fire)

SOS fest 2016 - dag 1

De locatie was niet meer Civic Hall in Bury, want die is volledig met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor appartementen! Hierdoor ging de negende editie van SOSfest door in Prestwich. De nieuwe locatie bevond zich op de eerste verdieping, de zeer mooie zaal was iets hoger en zoals later zou blijken ook heel wat beter qua akoestiek. De zaal links had tafels en stoelen nabij de bar, en rechts had je dan de podiums met de staanplaatsen. Het ziet er op het eerste gezicht wel iets raars uit, maar op dag 2 en 3 waren we toch blij dat we tussendoor eventjes konden gaan zitten. Na het begroeten van veel vrienden die we een jaartje moesten missen, kregen we te horen dat het festival ietsjes later van start zou gaan, aangezien Pythia ergens in de buurt van London in panne stond en het zogoed als onmogelijk zou zijn om er nog tijdig te geraken.

Eerste band was dus Vice (met Tom Atkinson ex-Absolva), die we vorig jaar nog lekker thrashy tekeer zagen op het hoofdpodium. Zij dedendit keer hun ding op het akoestische podium, de songs kregen een make-over als het ware! Het was verre van slecht, maar toch verkiezen we de songs in hun oorspronkelijke vorm.
De eerste band op het hoofdpodium was Beyond Salvation, en die trok behoorlijk stevig van leer met hun thrash /death. Hoe enthousiast de heren zich ook smeten, na een song of drie begon het allemaal wat teveel op elkaar te trekken.
Dan was volgende band Strain toch iets beter te pruimen, het viertal liet zich ook van een ietwat ruigere kant horen, doch er was iets meer variatie in de songs.
Hierna was het weer tijd voor het akoestische podium met Cadence Noir, deze band moest in tegenstelling tot veel andere bands niks aanpassen, want alle songs zijn van origine akoestisch. Naast zanger /gitarist Mr. Noir, stond er nog een violiste en een bassist op het podium, de ene keer met een elektrische basgitaar afwisselend met een soort van aangepaste contrabas. Het zou uiteindelijk het allerbeste worden wat we het ganse weekend op het akoestische podium te zien kregen. Het was behoorlijk origineel en het gezelschap uit Nottingham wist heel wat zieltjes te winnen. Ook past Mr. Noir zijn stem heel goed bij de gebrachte muziek. Hier hopen we in de toekomst nog meer van te mogen horen!
Dan was het eindelijk tijd om Babylon Fire terug aan het werk te zien. Na het opstappen van hun vorige zanger hebben de heren eventjes met de handen in het haar gezeten, maar nu stonden ze er terug met een nieuwe line-up. Vroegere gitarist William Reese (de man met de grote baard) is naar het oude nest terug gekeerd. De man maakte vroeger voor hun debuut album ook al deel uit van de band, maar moest wegens privéproblemen een tijdje forfait geven! Feit is dat de extra gitaar Babylon Fire ferm wat extra power geeft! De bands nieuw aangetrokken zanger Gaz was enkele weken voor SOSfest nergens meer te bespeuren en gaf ook geen teken van leven meer... Uiteindelijk deed Babylon Fire dan maar beroep op Soma Dark frontman Daniel Buxton die zich op korte tijd ferm heeft ingewerkt en een meer dan puike prestatie leverde. Wat deed het deugd om bepaalde krakers zoals "Blood in blood out" of "The Clarion call" terug te horen! We kregen zelfs een oudje uit de eerste ep voorgeschoteld namelijk "Freight train" alsook een volledig nieuwe song "Gothenburg". En ondanks dat Absolva nog moest komen om af te sluiten, moeten we toch concluderen dat Babylon Fire deze avond de topper van de affiche was! Bandleider Rishi zijn glimlach tijdens en na de set bleef het ganse weekend op zijn gezicht geplakt. De vele lovende kritieken zullen daar zeker een rol in gespeeld hebben, maar ook de terugkeer naar het podium zit daar zeker voor iets tussen!
Absolva was zoals gezegd de afsluiter van de avond en deed dat uiteraard terug met verve, deze avond helaas als trio daar Luke hetzelfde weekend met Iced Earth moest optreden op Bang Your Head! De set hield weinig verrassingen in, en het kersverse "Harshreality" ging er bij iedereen in als zoete koek, aangevuld met een best off set! Na "Fear of thedark", wat zowat steevast in de set zit gebeiteld, dachten we dat de koek op was, maar het enthousiaste publiek bleef roepen om meer en kreeg uiteindelijk nog "Frombeyondthe light" als slaapmutsje. Dag 1 was in vergelijking met vorig jaar ietsjes minder, maar met Cadence Noir (leuke ontdekking) en Babylon Fire en Absolva werd het toch nog een leuke opwarmer voor wat nog volgen moest!
Nico

CD of the month

Image FIELDS OF TROY

The Great Perseverance
Panted Bass Records
Cd van de maand April 2018

Previous CD of the month

VII
Eigen Beheer
Cd van de maand maart 2018

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2018 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC