Hell Spawn

HEADBANGERS BALLS Fest

Hell Spawn » Interviews » HEADBANGERS BALLS Fest

Binnenkort is het de beurt aan de 2016 editie van het Headbangers Balls fest. Een zeer plezant festivalleke met aandacht voor lokaal talent en omstreken! Sedert vorig jaar verhuisd naar een grotere locatie waar er een goeie 500 man of zo binnen kunnen als we ons niet vergissen! We trokken een van de organisatoren eens bij de lange manen voor enkele vraagjes!

HEADBANGERS BALLS Fest

Laten we eerst bij het begin beginnen, Jurgen. Hoe ben je een paar jaar terug op het idee gekomen om je eigen festival op poten te zetten?
Wel, zoals de meeste mooie verhalen, begon ook dit ergens aan een toog. HBF was oorspronkelijk een fuif, waar bij de eerste editie enkele plaatselijke bands speelden en waar ik enkel als deejay fungeerde. Maar die avond vonden we zelf zodanig geslaagd dat ik vond dat we hier nog iets mooiers konden van maken. De set die avond bestond uit all time metal classics, hoewel het publiek eerder divers was. En toch ging iedereen uit de bol. We hadden stuff om over na te denken. Mijn partners in crime Pascal en Kurt wisten dat het alleen niet zou lukken dus stelden we al gauw een klein werkgroepje samen. De eerste echte editie van HBF zien we dus gewoon als die waar After All headliner was.

Je doet dat uiteraard niet alleen en hebt enkele partners in crime. Hoe hebben jullie elkaar gevonden?
Zoals gezegd: aan de toog. Kurt en Pascal ken ik natuurlijk al wel langer. Maar dan van op festivals waar we mekaar zagen, of vanop het voetbal. Iedereen heeft echter een gezonde en gevarieerde smaak in het zwaardere genre. En die genres lopen dan onderling nog eens zwaar uiteen ook. Ik ben meer de traditionele metalhead, maar laat mijn smaak toch ook breder gaan. Bij de rest mag het al eens stoner of sludge zijn ook. Maar we weten wat we aan mekaar hebben en waar onderling onze sterktes liggen. Vijf van onze oorspronkelijke zes leden zijn nog steeds op post. Ons team wordt nu aangevuld met Steven Lievens die de security coördineert en Stefan Segers, beter gekend van Dyscordia (een band die bij ons al een paar keer te gast was).

De naam!? Enige reden of is er een link met het beruchte vroegere MTV programma?
Oh Yes! Op die eerste fuif werd het logo en de naam van dat programma zelfs schaamteloos gejat. Omdat er van uit gegaan werd dat het toch maar iets eenmaligs was. Voor de volgende editie wou ik er een nuance van maken. Iets wat klonk en onthouden zou worden. En aangezien metal een genre is dat toch wel 'kloten' heeft, kwam dit uit de bus. Het logo erbij is intussen wijdverspreid gekend. Al kijken velen soms wel eens vreemd op als we onze affiche of T-shirt ergens laten passeren. Maar daar geven we niet om. Je moet al eens durven opvallen en tegen huisjes durven schoppen om wat aandacht te krijgen.

De laatste twee of zelfs drie edities waren uitverkocht, wat uiteraard uitstekend is, maar volgens mij geeft dat ook steeds meer druk om het even goed of om nog beter te doen?
Inderdaad. En die druk voel ik pas echt sinds deze editie. Er komt ook steeds meer bij kijken. Er wordt van meer kanten aan je mouw getrokken en je wil steeds beter doen dan het jaar ervoor. De eerste paar edities rolde alles vanzelf en pasten de stukjes van de puzzel perfect. Deze keer heeft alles veel meer voeten in de aarde gehad. En die druk brengt dan ook al eens een woordje of wrijving mee. Maar we zijn grote mensen en proberen daar zo goed mogelijk mee om te gaan. We willen natuurlijk ook groeien, maar niet ten koste van alles. Stap voor stap lijkt ons al goed genoeg.

Ook de headliners worden alsmaar groter en bekender, zo gaan we van After All naar Izegrim naar Vicious Rumors en nu naar Evergrey! Staan er nog zo enkele namen op het verlanglijstje waar je voor toekomstige edities naar uitkijkt?
Natuurlijk. Voorlopig heb ik steeds alles zonder agency's kunnen regelen en ik probeer hier in te volharden. Maar de meeste bands kan je natuurlijk zelf niet meer aanspreken en gaan via via. Ik heb wat dingen in mijn hoofd die ik zeker nog bij ons zou willen zien spelen en die misschien wel haalbaar zijn ook. Maar dat hangt van meer factoren af, zoals beschikbaarheid enzo. En natuurlijk moet alles financieel gezond blijven. Wij bouwen namelijk van onze eigen sterkte uit, met dank aan sponsors en publiek maar verder hebben wij van niemand een kraantje open staan. Geen subsidies dus, ofzo. 

Zoals eerder gezegd; de Headbangers Balls organisatie bestaat uit enkele leden. Heeft elk zijn inzeg en evenveel inzeg? Want zoals men zegt: hoe meer volk, hoe meer discussies?
Nu tellen we dus een zestal actieve leden. En iedereen heeft eigenlijk wel een specifieke taak of deelgebied. En dat probeert iedereen naar zijn eigen mogelijkheden in te vullen. Bij de een is dat dus wat meer dan bij een ander. Maar gezien het voor mij een passie geworden is, treed ik misschien al wel eens wat meer op het voorplan. Discussies zijn er altijd wel. Over programmatie bijvoorbeeld, maar hier zijn we telkens vlot uit geraakt. De headliner discussie was ook nog een zware. Maar geef toe: het is een mooie keuze geworden toch? Aan de andere kant zijn er mensen met een meer uitvoerende rol en hebben we een fantastische trouwe crew die op het evenement telkens het beste van zichzelf geeft. Zonder die mensen allemaal: geen HBF.

Jullie verhuisden vorig jaar van Izegem naar Kachtegem, want dat zaaltje was ook zo stilaan te klein aan het worden. Persoonlijk vonden we het ook een leukere locatie!
Bedankt! We vonden het zelf ook wel cool daar. Eigenlijk zien we het in Kachtem als een tussenstop en zouden we eigenlijk dit jaar al uitwijken naar een andere grotere zaal. Maar daarvoor waren we net iets te laat en wordt het dus nog een jaartje knus en gezellig in 't Sok. Geen idee of het dit jaar ook weer uitverkoopt, daarvoor is het nog te vroeg. Maar we houden het zoals het moet. Met ruimte voor een pint en een babbel. ' t Sok heeft ook wel zijn nadelen (parkeren bijvoorbeeld) maar voor de rest hebben we het meeste dat we er nodig hebben.

Je doet zelf ook veel concerten en festivals, steek je daar zelf ook veel op en leer je daar ook nog steeds bij, zoals wat beter kan en wat mag of zeker niet kan?
Goh, als ik zelf naar optredens ga, is het vooral om me te amuseren. Ik kijk natuurlijk wel eens rond en dingen vallen me wel op maar ik ga daar zelf niemand persoonlijk voor aanspreken. Elk zijn ding. Ik ga gewoon uit van onze eigen sterkte en we leren al doende. Foutjes maken we ook wel, maar het is de bedoeling dat we daar uit leren en het de volgende keer beter doen. Ik probeer zelf zoveel mogelijk checklists te maken en check bij bepaalde mensen soms tot vervelens toe. Maar dat zie ik nu eenmaal als mijn job. Zelf alles in de hand houden kan niet. Daarvoor is het team belangrijk.

Als we de nieuwe affiche bekijken, ziet die er terug mooi gevarieerd uit en met ook weer een mooie greep bands uit eigen land! Een gegeven sinds het begin dat blijft en waarvoor respect! En aangezien vele Belgische bands alsmaar beter en sterker voor de dag komen in het muzikale wereldje ziet het er nog niet naar uit dat je direct zonder gaat vallen!?
Thanks. Dat is en blijft ook onze bedoeling. Binnenlandse kwalitatieve bands een platform geven en hen voor een mooi publiek laten spelen dat effectief ook interesse toont. En het aanbod wordt inderdaad steeds groter. Goed voor ons, maar aan de andere kant soms minder leuk om vragende partijen vaak te moeten teleurstellen. Ik vind ook dat er meerdere genres op een affiche thuis horen en we niet op een bepaald hokje moeten mikken. Zo leert een mens ook nog eens iets anders kennen en komen mensen uit andere subgenres mekaar ook eens tegen. Een ding dat blijkbaar wel werkt, want alle bands die bij ons speelden werden al gewaardeerd. Waaruit nog eens blijkt dat de mentaliteit van de Vlaamse metalheads wel goed zit.

Als je bands kiest voor jullie festival, waar wordt dan eerst op gelet: zelf goed vinden, populariteit,..
Ten eerste moet ik ze zelf inderdaad al goed vinden. Anders gaat het niet lukken, haha. Voorts is populariteit mooi meegenomen, al hangt daar dan weer een prijskaartje aan vast. Meestal ga ik dus eigenlijk zelf op zoek, en pols ik van tevoren rond. Dan pas kijk ik naar aanbod van buitenaf toe. Maar de vijver is zodanig groot voor het ogenblik, dat ik nog wel een paar jaartjes kan vissen.

Je weet uit ervaring dat zo een ganse dag festival soms ook een ware uitputtingsslag is, vond je het dan niet jammer dat er vorig jaar al redelijk wat publiek huiswaarts trok toen de headliner moest aantreden? Ik bedoel maar, is een dure headliner dan nog wel een must?
Metalheads drinken toch tot ze omvallen, haha? Nee serieus, inderdaad. En dit jaar beginnen we zelfs nog wat vroeger. De ontgoocheling was er wel natuurlijk toen de zaal op het einde leger liep. Vicious Rumors verdiende toch wel wat meer respect. Maar dit schijnt een trend te zijn. We probeerden het in het verleden op te vangen met deejay sets of afsluitende coverbands. Maar ook dat werkte niet. En een headliner laten spelen in de namiddag is ook geen optie nietwaar? Maar we weten dat een klinkende naam wel moet. Gewoon al om boven de massa uit te blijven steken. Je zaait tegenwoordig straten vol met optredens en festivals. Dus proberen we de mensen voor hun geld ook waar en kwaliteit te geven.

Sommige festivals kleden het gebeuren soms extra aan door er een cd of merch stand bij te zetten of een groter aanbod van catering? Zijn jullie daar ook mee bezig?
In de toekomst is dit zeker de bedoeling. Ik doel dan op de zaal waar we volgende editie naartoe kunnen. Nu hebben we niet de nodige vergunningen en plaats hiervoor, helaas. De bandmerch krijgt natuurlijk wel een plaats, maar jammer genoeg moesten we tot nu toe aanvragen voor andere standjes afwimpelen. Wel zijn we tevreden over onze cateraar, maar vanaf volgend jaar gaan we zeker een uitgebreider aanbod voorzien. Plannen genoeg alleszins!

Welke zijn de persoonlijke favorieten?
Aangezien ik alle bands die spelen zelf vooreerst goed wil vinden, zijn het dus allemaal wel favorietjes. Ik schrijf zelf voor een webzine en kreeg vorig jaar de cd van System Overthrow binnen. Die blies me omver en dus moest ik die boeken! Kom dus allemaal maar vroeg. De volgende bands: Wildheart, Fields Of Troy, Guilty As Charged, Spoil Engine en Evil Invaders zijn in België ook top. Een gevarieerd aanbod met voor elk wat wils. Van glamrock tot snoeiharde thrash. Eigenlijk is elke spot dus gerechtvaardigd. Maar van Evergrey wil ik zeker wel iets meepikken. Die band adoreer ik al van hun eerste plaat.

Kun je zelf alle bands zien of de bands zien die je wilt of is dat de dag zelf behoorlijk moeilijk?
Moeilijk. Het is een erg drukke dag met strakke schema's en overal ben je wel ergens nodig. En ben je op weg van A naar B, dan kom je altijd nog wel mensen tegen waarmee je een praatje moet en wil maken. Dus hoogstens vang ik hier en daar een flard van de optredens op. Maar een nummertje hier en daar probeer ik altijd wel mee te pikken als het dat toelaat.

Mocht een budget geen rol spelen en 'anything goes' welke bands zou je dan graag es boeken?
Sanctuary wil ik wel eens zien bij ons dan. Of Iced Earth. Ach, het zijn er zoveel. Maar de prijzen voor topbands swingen echt de pan uit. Dromen mag natuurlijk, maar realistisch blijven is een beter motto. Zoals je zelf al zei, jaar voor jaar werken en steeds een stapje hoger proberen te mikken.

Nog iets te melden?
Alvast bedankt voor dit interview en de aandacht voor ons festival. We hopen dit jaar opnieuw op een toffe, goed bevolkte editie. De ticketverkoop is al een tijdje aan de gang en verloopt als verwacht. Dus last minute twijfelaars passen beter op. En nogmaals een dik dankwoordje naar de ganse medeorganisatie, crew, sponsors en publiek toe. Zonder jullie, geen HBF.

http://www.headbangersballs.be
Nico


CD of the month

Image TEMPERANCE

Of Jupiter And Moons
Scarlet
Cd van de maand Mei 2018

Previous CD of the month

The Great Perseverance
Panted Bass Records
Cd van de maand April 2018

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2018 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC