Hell Spawn

http://www.bftpfestival.com/tickets/

ALCATRAZ FESTIVAL II - 2009

Hell Spawn » Interviews » ALCATRAZ FESTIVAL II - 2009

Binnenkort heeft de tweede editie van het ALCATRAZ festival plaats in de Brielpoort te Deinze. We hebben er ons vorig jaar eerlijk gezegd reuze geamuseerd, alles was er pikkobello georganiseerd en er heerste een super toffe, vriendschappelijke sfeer. De affiche was lekker gevarieerd en ook dit jaar ziet de affiche er dik in orde uit! We stuurden Filip, oftwel Mister Alcatraz himself, enkele vraagjes over de aankomende tweede editie.

ALCATRAZ FESTIVAL II - 2009
Nou, laat ons eerst nog eens de editie van 2008 overlopen! Hoe kijken jullie erop terug? Wat zijn voor jullie de pluspunten en wat zijn de minpunten?
We kenden geen makkelijke start, maar de zaken hebben zich zelf uitgewezen en uiteindelijk kijken wij daar tevreden op terug. Pluspunten waren toch wel het uitzonderlijk warme weer en onze beer garden met bbq. Ook de diverse programmatie op het podium leek gewaardeerd te worden. Als er al minpunten waren, dan hoor ik die graag van de bezoekers en beschouw dat als opbouwende kritiek.

Ik vond het vorig jaar het beste en plezantste festival en dat zeg ik niet alleen omdat ik jullie ken! De sfeer was super en amicaal, het mooie weer was inderdaad een surplus. Het was er ook niet zo druk en op commercie gericht. Sommige van die punten moeten jullie toch ook enorm tevreden gesteld hebben.
Merci voor 't compliment! Ja, de sfeer, het warme weer, dat zat gelukkig allemaal goed mee. Hopelijk kunnen we daar dit jaar opnieuw van genieten. Wat de commercie betreft: kijk, alles moet betaald worden en op een af andere manier moeten we hier de nodige inkomsten voor verwerven. Toch willen we daar niet in overdrijven en de bedoeling is om het festival voor iedereen betaalbaar te houden, ook naar de toekomst toe.

Hoever op voorhand zijn jullie begonnen met het samenstellen van de affiche?
Na de vorige editie zijn we ongeveer een maand na datum terug beginnen rondkijken. Dat moet je ook gewoon doen, anders blijft er weinig over. Tegenwoordig worden headliners bijna een jaar vooraf vastgelegd.

Net als vorig jaar staan jullie er terug met een lekker gevarieerde affiche met toch wel enkele zeer lekkere eighties helden! Was dat bewust of is dat gewoon zo uitgedraaid?
Eighties metal en thrash bands blijven het uitzonderlijk goed doen. Als we dan enkele van die namen kunnen boeken gaan we daar natuurlijk graag op in. Verder is de affiche er eigenlijk vanzelf gekomen. De ene band contacteer je, de andere biedt zichzelf aan en zo ben je vertrokken.

Zijn er bands van tussen het net gevallen die je dit jaar graag had geprogrammeerd?
Primal Fear hebben we opnieuw gecontacteerd, vorig jaar is hun optreden door omstandigheden niet doorgegaan en dat gingen we dit jaar herbekijken. Ook hebben ze een nieuwe plaat uit, wat dan altijd leuk is als je de release show kan doen. Ze hadden echter andere plannen rond die periode, maar uitgesteld is niet verloren...

Zijn er enige veranderingen t.o.v. vorig jaar? (Blijft de metalmarkt of wordt die uitgebouwd, etc...)
Neen hoor, veel veranderen gaan we niet doen. De merchandise stands blijven behouden om tussen de optredens door een beetje afleiding te voorzien. Er zijn dit jaar enkele stands bijgekomen om het aanbod wat te verruimen, maar verder houden we die markt toch liever beperkt.

Jullie kozen dit jaar voor een zaterdag i.p.v. een zondag, enige reden?
Een zaterdag werkt gewoon makkelijker voor iedereen. De meeste mensen kunnen zich dan vrijmaken en op zondag lekker uitrusten. Vorig jaar viel onze datum nog volop in de verlofperiode, dit jaar is die periode net gepasseerd.

Nieuw is het tweede podium, een leuk initiatief om zo toch ook nog enkele Benelux bands te programmeren! Hoe is dat idee ontstaan?
In de Brielpoort heb je boven de inkomhal een balkon dat zelden of nooit gebruikt wordt tijdens concerten. M'n collega Mario had het idee om daar dit jaar iets mee te doen. De ruimte is er en de toegang vormt op zich geen probleem. Na een gezamenlijke brainstorm hebben we dan beslist om daar een tweede podium te voorzien. Op die manier kunnen we extra bands programmeren en we gaan ook van de meerwaarde uit voor het festival.

Ik veronderstel dat er veel geïnteresseerden waren voor op dat tweede podium? Hoe hebben jullie daar de line-up bepaald?
Ja, de respons was ongelooflijk en die beslissingen zijn echt moeilijk. Veel van die bands kennen we persoonlijk en dat maakt het er niet makkelijker op, al hebben we daardoor onze keuze niet laten beïnvloeden. We hebben gekozen voor groepen waar we vooral zelf iets in zien, die op dit moment met een nieuw project bezig zijn of zich in het verleden al voldoende bewezen hebben. Een heleboel anderen zijn dus uit de boot gevallen maar er komt altijd een volgende keer...

Dat tweede podium, heeft de niet zo originele naam ALCATRAZ CLUB meegekregen. Is het de bedoeling dat dat tweede podium blijft voor volgend jaar?
Die naam verwijst naar het bekende en/of beruchte Alcatraz cafe in Gent, eind jaren '80 en begin jaren '90, waar regelmatig concerten plaatsvonden. De bedoeling is daarboven opnieuw dat 'clubgevoel' te creëren van destijds, vandaar de naam ALCATRAZ CLUB STAGE. Zelf vind ik die naam wel geslaagd en het hoeft niet altijd origineel te zijn, toch?

Welke zijn zowat de persoonlijke favorieten op de bill?
Goh, eigenlijk kijk ik wel uit naar de show van ROSS THE BOSS, die hebben naar mijn weten nog niet in België opgetreden en ik heb hen nooit eerder aan het werk gezien. Ook de andere bands laten mij natuurlijk niet onbewogen, elk van hen heeft door de jaren heen z'n kunnen wel bewezen. Al vrees ik dat er weinig tijd zal zijn om de shows te volgen, maar af en toe een paar nummers moet lukken..

Een ander zeer positief punt is de entree prijs, die is echt bijzonder laag voor zo'n affiche! Want begin dit jaar was het voor SAXON en Iced Earth bijvoorbeeld 40 euro entree in den AB!
Dat was een zeer bewuste keuze. We merken aldoor dat ticketprijzen de pan uitswingen, reken daar nog consumptiekost en transport bij en het wordt voor sommigen onbetaalbaar. Anderzijds komt die ticketprijs natuurlijk tot stand door de hogere gages die bands en bookers gaan vragen. Wegens de instortende platenindustrie bekomen artiesten steeds minder inkomsten en moeten ze die gaan recupereren uit de live concerten. Dit jaar is het ons alvast gelukt om de inkomprijs te drukken en we hopen dat uiteraard vol te houden voor komende edities.

Hoe zit het met de wc's? Worden die terug betalend of proberen jullie op dat gebied iets te fixen?
Met de wc's zit het goed hoor, die zullen wederom bemand (of liever gezegd bevrouwd) worden, netjes onderhouden én betalend zoals overal bij indoor evenementen. Ik weet wat je bedoelt met iets 'fixen', maar we kunnen daar voorlopig niet onderuit. Gratis toiletten: graag, maar het moet mogelijk zijn. We bekijken het alleszins, al zal het niet voor dit jaar zijn.

Misschien een beetje vroeg, maar wordt er al aan volgend jaar gedacht?
Jawel, maar voorlopig kunnen we daar niks over kwijt Nico... we willen het graag nog een beetje spannend houden. :)

Hoe loopt de voorverkoop?
De kaartjes gaan vlot de deur uit en dat stemt ons uiteraard tevreden. Op die manier geven de mensen toch te kennen dat onze affiche gewaardeerd wordt en we dus een goeie keuze gemaakt hebben.

Nog iets te melden?
Jawel, ik heb hier serieus dorst van gekregen en ga alles es goed doorspoelen... CHEERS mate en tot de 8ste augustus!

http://www.alcatrazconcerts.be/
Nico

Related Items

CD of the month

Image TERAMAZE

And The Beauty They Perceive
Wells Music
Cd van de maand November 2021

Previous CD of the month

Strength
Roadrunner
Cd van de maand oktober 2021

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2021 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC