Hell Spawn

 

SHAKRA

Hell Spawn » Interviews » SHAKRA

Mount Everest is een onverzettelijke, reusachtige, indrukwekkende rots, maar "Everest" is ook het, onverwoestbare solide nieuwe album van het Zwitsere melodieuze rock collectief Shakra. Het is nog een lange weg naar de top, maar gitarist Thomas Munster wist ons alvast te vertellen dat de band er klaar voor is!

SHAKRA
Het is algemeen aanvaard dat Shakra een grote stap vooruit gezet heeft sedert het "Rising" album (en de komst van Mark Fox). Vanaf dan is ook een stijgende evolutie ingezet. Voelt dat binnen de band ook zo aan dat julie groeien als muzikanten, als songwriters?
Absoluut. De laatste jaren hebben we heel wat ervaring opgedaan, ikzelf zeker als voornaamste songschrijver binnen de band. We hebben goede nummers geschreven in onze beginjaren ook, maar we werkten er veel langer aan. Vandaag de dag voel ik onmiddellijk aan of iets goed is of niet. Of een idee de moeite is om verder aan te werken.

Ergens vind ik het nieuwe album riffgeoriënteerder en heaviër dan zijn voorganger. Mee eens en was dat je bedoeling voor de opnames?
Je opmerking qua gitaren is simpel te verklaren. We hebben alles gebruikt wat we tegenkwamen in de studio. Alle versterkers, al onze gitaren, alle materiaal... En we waren nog niet tevreden, haha. Dus heeft Thom de lokale muziekwinkel gebeld en om de nieuwe Marshall JVM gevraagd! Daar waren we naar op zoek! Just a great, fat, killer guitar sound! Voor de ritmepartijen hebben we Dominiks Les Paul gebruikt. Dominik is onze nieuwe bassist, die eigenlijk een gitarist is. Voor de productie van "Everest" liet hij de gitaar staan. Eigenlijk vind ik "Everest" niet heaviër dan"Infected". Het klinkt enkel beter! Warmer ook, maar heavy genoeg. Precies zoals we in 2009 willen klinken.

Met de albumtitel "Everest" ga ik onmiddellijk denken aan de berg in de Himalaya. Een beetje vreemd voor een Zwitserse band. Zou bijvoorbeeld 'Matterhorn' niet chauvinistischer geklonken hebben? Of slaat "Everest" ergens anders op?
Er is in mijn ogen één groot verschil tussen Everest en Matterhorn: Matterhorn heeft geen mooie klank en Everest bekt wel lekker. Plus de Everest is een pak hoger dan de Matterhorn, haha. Voor de meeste mensen staat Everest voor iets groots, gigantisch. In mijn ogen betekent het ook onverwoestbaar, constant, solide en dies meer. Ik vind "Everest" de meest geschikte titel voor een rock album!

Ondanks een krachtige plaat, krijg ik toch maar weer een positief gevoel van deze nieuwe Shakra. Niet dat de teksten nu allemaal zo vrolijk zijn, maar enig idee waar dat gevoel vandaan komt?
Is er al niet genoeg negatiefs in de wereld? De opwarming van de aarde, de financiële crisis, de burgeroorlogen die op verschillende plaatsen nog aan de gang zijn. Ik zeg altijd, kijk naar het nieuws om 19u00 om al het slechte in de wereld te aanschouwen en vertrek dan rond 22u00 naar een Shakra show om al de miserie voor een paar uur te vergeten! We kunnen de wereld niet veranderen als band, maar we kunnen de mensen wel even alle zorgen doen vergeten. Als je dat gevoel krijgt van een Shakra cd is onze missie geslaagd.

Een nummer dat mijn mond deed openvallen, is "The journey", een monsterlijke riff en een straf instrumentaal middenstuk! Met zijn 8 minuten, gaf het mij de indruk van de eerste Shakra epische rocker te zijn. Of een studio jam?
Neen, het is geen studio jam. We hebben in het verleden ook al een paar van die langere songs geschreven: "Trapped" uit het "Rising" album en "Walk on water" uit "Fall". Die nummers draaien ook rond de 7 minuten. "The journey" is niet onze eerste epic song, maar het lijkt diegene te zijn die tot nu toe het meeste indruk maakt. Want weet je welk mijn favoriete "Everest" nummer is? "The journey". Weet je welk nummer journalisten wereldwijd vermelden "The journey"! Iedereen lijkt van dit nummer te houden. Wat kan ik meer zeggen dan dat ik geweldig trots ben. Dit betekent nu wel dat ik voor onze volgende plaat meer nummers in die trant moet gaan schrijven ;-)

Jullie hebben net een deal getekend met Sony Music Entertainment voor Zwitzerland. De rest van de wereld wordt verdeeld via AFM (voor de derde keer reeds). Waarom 2 deals? Is dit wel comfortabel werken of wordt dit een administratieve rompslomp?
We hebben altijd al met 2 labels gewerkt. Eentje voor Zwitserland en eentje voor de rest van de wereld. In ons thuisland hadden we zelfs ons eigen label, Shakra Records. Dat was oké voor ons tot Sony aan de deur stond. Dit was een fantastische kans voor ons. Maar ze tekenden ons enkel voor Zwitserland, dus de rest is hetzelfde gebleven.

Ondanks jullie goede platen, zijn jullie niet echt een heel bekende naam in België. Ligt dat aan de promotie? Onze smaak? Of gewoon het feit dat Shakra nog heel wat overtuigingswerk te doen heeft?
Ja, we werken er hard aan! Daarom doen we op iedere tour België aan. We hebben ons in het verleden misschien iets teveel gefocust op Duitsland. Maar hey, we zijn aan het klimmen. Het is een lange weg naar de top van de "Everest" :)

Misschien ligt het aan de kleinere zaaltjes, zoals De Rots onlangs. Geen plannen om een volgende keer de zomerfestivals te doen of om nog eens terug te keren als support van een grotere naam (en dan misschien een iets ander publiek dan dat van HammerFall/Stratovarius)?
Wel, misschien doen we inderdaad nog wel eens een tour als support act. We zien wel. Je bereikt op die manier alleszins een veel groter publiek, al krijg je wel maar een beperkte speeltijd. Als headliner heb je het voordeel dat je zo lang kan spelen als de zaal toelaat. En in ieder geval hoop ik dat we ook buiten Zwitserland eens een paar festivals kunnen doen.

De "My life, my world" dvd dateert al van 2004, en was eigenlijk een beetje een afsluiter van jullie oude, 'mark I' periode. Met drie albums meer in jullie cataloog, wordt het geen tijd voor nieuwe, recentere opnames?
Op dit moment hebben we geen plannen daartoe. Maar nu ik er zo over nadenk moet ik je wel gelijk geven. "My life, my world" is 5 jaar oud en dat is tegenwoordig al heel lang. De Zwitserse tv gaat alvast 2 of misschien zelfs 3 shows filmen die we hier deze zomer spelen. We gaan niet de rechten krijgen om die later eventueel als dvd uit te brengen, maar we moeten er misschien wel eens over praten op de aankomende tournee.

http://www.myspace.com/shakrarock

Pow

Update:
De band heeft net via hun website bekend gemaakt dat zanger Mark Fox in de herfst de band verlaat. Hij voelt zich aan de zakelijke kant namelijk benadeeld (lees: hij vindt dat het management met teveel van zijn geld gaat lopen). De resterende vier leden gaan op zoek naar een vervanger!

Related Items

CD of the month

Image HITTMAN

Destroy All Humans
No Remorse
CD van de maand september 2020

Previous CD of the month

Celebration Decay
Steamhammer
Cd van de maand augustus 2020

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2020 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC