Hell Spawn

 

SUIDAKRA

Hell Spawn » Interviews » SUIDAKRA

Met "Caledonia" (uit 2006) keerde Suidakra terug naar hun roots en brachten opnieuw een hoogstaande combinatie van folk en death metal. Met "Crógacht" - hun alweer negende langspeler als ik me niet vergis - doen ze er nog een schepje bovenop en leveren ze zonder meer misschien wel hun beste album tot nog toe af! Mainman Arkadius verschafte ons tekst en uitleg!

SUIDAKRA

Hey Arcadius, jullie zijn terug een trio, vertel ons daar eens iets meer over!
Marcel verliet de band eind 2007, dat kwam wegens gebrek aan motivatie om verder te gaan. Dus voor hem stond op voorhand al vast dat "Caledonia" zijn laatste album ooit zou zijn met Suidakra. For us there was no other choise than to continue. Ik zit nog steeds boordevol ideeën in mijn hoofd voor een heleboel albums! Dus van ons zijn jullie nog niet direct af! Na de split met Marcel hebben we enkele show gedaan met Tim Siebrecht van de band Sleeping Gods. Maar we wisten op voorhand dat hij geen vast bandlid zou worden, omdat hij een full time job heeft en daardoor geen lange tournees kon doen. Ik ben dit nieuwe album trouwens op mijn eentje beginnen schrijven. Dat was ook helemaal niet zo moeilijk voor mij omdat ik "Caledonia" ook voor zo'n goeie 80% op mijn eentje heb geschreven. We hebben het album wel opgenomen als trio. Maar als we live gaan spelen, dan zijn we met zijn vieren. Momenteel hebben we als vierde lid Sebastian Hinz op gitaar en wie weet, misschien wordt hij een vast lid van de band, maar dat zal de tijd moeten uitwijzen.

Het is een beetje terug naar de roots, net als op de vorige cd "Caledonia". Artwork van Kris Verwimp, terug een trio...
Yeah, in a certian way  it is indeed. Ik had ook dat gevoel tijdens het schrijfproces. Ik voelde hetzelfde enthousiasme als toen ik ons eerste album schreef. De songs werden natuurlijk wel bombastischer, heavïer en melodieuzer dan op sommige van onze latere releases. We hadden allemaal deze energie in ons en dat resulteerde in "Crógacht".

Jullie staan op het punt om te gaan touren in de VS. Ik vermoed dat jullie daar wel enorm naar uitkijken?
Yes we do! We speelden er al een zestal shows als special guest op de Pagan Fest Us Tour vorig jaar. Het was echt te gek! Bijna elke show was uitverkocht. De fans werden bijna gek! We realiseerden ons dat we redelijk wat fans hebben in de Verenigde Staten, tot onze verrassing mag je wel zeggen. We wisten dat we zo spoedig mogelijk moesten terugkomen! Deze keer gaan we voor een viertal weken met Tyr en Alestorm. Ik kijk er enorm naar uit om enkele vrienden terug te ontmoeten en uiteraard nieuwe SuidAkrA fans te maken.

Laten we het nu eventjes hebben over de nieuwe cd "Crógacht"! Wat betekent die naam en als ik me niet vergis is het een concept cd? Kun je een tipje van de sluier oplichten omtrent het concept?
"Crógacht" is het Ierse woord voor 'valor', 'bravery'... Yeah, het is inderdaad een concept album en het vertelt een Ierse mythologie over de held Cuchulainn. We focussen op zijn reis naar het eiland Skye, waar hij de kneepjes van de oorlog leert van de Scythse krijgster Scáthach. Zijn beslissingen zetten bepaalde gebeurtenissen in gang die het tragische lot van zijn zoon Conlaoch bewerkstelligen. Maar ik ga hier niet vertellen hoe het verhaal afloopt, hahaha.

Ik hoorde dat Kris Verwimp naast het artwork ook de teksten en het thema voor de cd voor zijn rekening heeft genomen! Klopt dat en hoe is dat allemaal in zijn werk gegaan?
Dat is inderdaad correct! We wisten al jaren dat Kris een lyrisch concept voor ons kon creëren omdat we wisten dat hij ook pagan comics en boeken uitbracht. Het probleem was dat we altijd pas klaar waren met het schrijven van onze nummers enkele weken voor we de studio in moesten en dan was er niet genoeg tijd meer over om dat uit te werken. Na de release van "Caledonia" ontmoetten we Kris in Oberhausen waar we hem ons voorstel deden. Hij was enthousiast om mee te kunnen werken aan zo'n groot project. En zo betrokken we Kris bij het songwriting. We zonden hem de eerste opnames uit de oefenruimte en we bekeken welk nummer zou passen bij welke tekst. Het was een totaal nieuwe manier van nummers schrijven voor mij. Het was meer zoals het schrijven van filmmuziek. Uiteindelijk was iedereen meer dan tevreden zodat ik Kris enkele dagen geleden gevraagd heb of hij ook op ons volgende album wilde samenwerken. And he said: of course!!!! ;-)

Jullie hebben terug een nieuwe videoclip opgenomen, eentje voor "Shattering swords". Vinden jullie dat de dag van vandaag nog steeds belangrijk?
Het is belangrijk voor mij, hehe. Ik heb me weer reuze geamuseerd! Persoonlijk denk ik dat het toch een belangrijk iets is qua promotie. We namen onze eerste videoclip voor "The XIth legion" op voor de release van "Caledonia" en het viel enorm op dat deze song veel bekender werd dan de overige songs op het album. Verder is het voor ons ook belangrijk om onze fans de gelegenheid te geven te horen hoe het nieuwe album zal gaan klinken. Naar mijn mening is het visuele medium daar zeer geschikt voor!

Vertel ons eens iets meer over de shoot!
Het was echt plezant om die rol te mogen spelen in de clip. Ik wilde in eerste instantie een echte acteur inhuren om Cuchulainn te spelen omdat de eerste opnames voor de clip voor eind november waren gepland en we waren op dat moment nog in de studio bezig met de mix en mastering van de nieuwe cd. Maar Sebastian (de producer van de clip) wilde mij in die rol zien. De ganse shoot was enorm relaxed en ik genoot enorm van de make-up effecten, hahaha. Vooral de wonde aan mijn gezicht vond ik te gek. Een paar weken later kwamen we met de ganse band tezamen met Sebastian om de bandshoots in te blikken voor de clip. Alles verliep beter dan verwacht. Omdat we met Sebastian ook al samen hadden gewerkt voor de "The XIth legion" clip, werkten we meer als een team en alles vloeide perfect ineen zoals het hoorde! If we will get the chance to do another clip... ANYTIME!!!

Ik veronderstel dat Europa terug aan de beurt is na de US tournee?
Inderdaad, ik heb al met verscheidene boekingskantoren gepraat hieromtrent. Het is zeer belangrijk voor ons om zoveel mogelijk in Europa te kunnen gaan spelen. We plannen een Europese tour voor de herfst van 2009, maar ik heb helaas nog geen details voor je. We zullen onze fans daar zoveel mogelijk over informeren via onze website en onze MySpace. We kijken er enorm naar uit om onze Europese fans en vrienden terug te zien!

We weten allemaal dat de downloads de muziekscene schaadt. Hoe hard beïnvloed dit jullie?
Sommige fans denken dat ze ons ook steunen door onze cd's illegaal te downloaden. Maar het probleem is dat veel fans ons live aan het werk willen zien bij hen in de buurt, maar niemand gaat ons uitnodigen als we niet een bepaald aantal cd's verkopen. Aan de andere kant hebben de fans ook hoge verwachtingen voor elke nieuwe SuidAkrA cd. Maar om deze standaard hoog te houden is het nodig dat ons label onze albums kan verkopen om dat geld dan weer te investeren in studio en tour support! Ik moet toegeven dat downloads soms ook helpen om een plaat al eens op voorhand te beluisteren zodat je weet wat je kunt verwachten. Maar het belangrijkste aspect is dan wel dat je het album koopt als je het goed vindt. Anders ondermijn je al het zware werk van de band en ben je in feite je favoriete band aan het bestelen en zelfs aan het vernietigen.

Vertel onze lezers eens waarom ze julie cd eens moeten gaan uitpluizen.
Wel, omdat het ons meest uitgebalanceerde album is dat we tot nog toe hebben gemaakt! "Crógacht" is a journey and it contains all the strengh and power of SuidAkrA. We introduceerden veel meer invloeden en instrumenten dan op gelijk welk ander SuidAkrA album zonder onze melodieuze death metal roots te verloochenen. De cd verschijnt als digipack en daar zal onze videoclip voor "Shattering swords" ook op staan en verder is er uiteraard ook nog het zeer mooi ogend geïllustreerde 16 pagina dikke cd boekje met het conceptverhaal!

Nog iets toe te voegen?
Thanx Nico for the interview. I also like to thank all the fans & friends who ever supported us. Check out "Crógacht" on the 23th february. We're looking forward to meet you all on 2009!!! Cheers...

 

http://www.myspace.com/suidakra

NicoRelated Items

CD of the month

Image IDLE HANDS

Mana
Eisenwald Productions
Cd van de maand mei 2019

Previous CD of the month

When The Curtain Closes
Pure Steel
Cd van de maand april 2019

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2019 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC