Hell Spawn

 

CIRCLE II CIRCLE

Hell Spawn » Interviews » CIRCLE II CIRCLE

"Delusions of grandeur" klinkt grotesk als titel, maar wie Circle II Circle kent weet dat we dergelijk statement met een flink korreltje zout moeten nemen. De band rond Zak Stevens profileert zich immers steevast als een sympathieke, oerdegelijke metalband. Van langs om harder zoals op het nieuwe, reeds vierde album blijkt.

CIRCLE II CIRCLE
Sappige roddels of interne verwikkelingen moeten we niet halen bij Circle II Circle. Jullie hebben een stabiele line-up en qua productiviteit en creativiteit kunnen we als fans ook niet klagen. Wat is jullie geheim?
Er is niet echt een geheim. We komen als groep gewoon goed overeen. We hadden onszelf een aantal doelen opgelegd, een daarvan was om minstens 3 platen te maken met dezelfde line-up. Iedere andere doelstelling kon van daaruit dan vertrekken. Het is een beetje de basis van waaruit alle andere zaken rond de band kunnen starten.

Diversiteit en afwisseling kon ook een antwoord zijn, denk ik. De nieuwe plaat klinkt weer net iets anders dan de voorgaande. Iets spontaner en alleszins minder zwaar op de hand. Een bewuste stap?
Ik vind dat er nog wel wat sombere of zwaarmoedige kanten aan deze plaat zijn, vooral op tekstueel vlak. Maar we wilden enige noodzakelijke spontaniteit bewaren in het songwriting proces. Het was een stuk gemakkelijker, denk ik, omdat het deze keer geen conceptplaat is waar we ons aan een thema moeten houden.

De titel "Delusions of grandeur" heeft een cynische bijklank, het lijkt mij toch alleszins niet op de band of op de muziek te slaan? Waarop dan wel?
Jazeker, deze titel is absoluut cynisch bedoeld. Maar dan eerder van een humoristische kant. We wilden het album presenteren als een muzikaal werk dat inderdaad C II C's eigen idee van grootheidswaanzin was. Een beetje spelen met het feit dat iedere band denkt of wil denken dat zijn laatste plaat het beste, het grootste is wat ze ooit gedaan hebben. Het blijft aan het publiek om daarover te oordelen.

Per album wordt de muziek heaviër en gitaargerichter. "Delusions of grandeur" krijgt dan ook nog een injectie snelheid en dubbele bassdrum partijen. Iets wat je zelf, als componist, ook vaststelt?
Ik denk dat dat een juiste observatie is vanuit het oogpunt van een luisteraar. Vanuit het perspectief van de schrijver is het gewoon de muziek die uit het schrijfproces voor dit album kwam. Eigenlijk hebben we volgens hetzelfde stramien gewerkt als op "Burden of truth".

De Limited Deluxe edition bevat naast de "Revelations" video nog een bonus track "Stay". Waarom die extra versie releasen? Paste dit nummer tussen de reguliere tracklist?
"Stay" was een van de 13 nummers die we origineel opnamen voor"Delusions of grandeur". Het is gewoon moeilijk te voorspellen welke songs daarvan dan uitgepikt worden door de platenfirma om te dienen als bonus track. Zij vroegen naast de reguliere songs nog wat extra nummers, wij hebben die gegeven.

De album afsluiter, "Every last thing" is gekozen als single. Waarom deze track? Heeft een single als voorloper van een full cd veel belang voor een band als Circle II Circle?
Ook dit zou je aan de platenfirma moeten vragen waarom dat specifieke nummer gekozen wordt uit de hele tracklist. Wij zijn daar niet echt in betrokken. Naar mijn mening zijn singles de dag van vandaag enkel maar meer nodig om extra aandacht te vestigen op bepaalde nummers en / of op de verkoop in het algemeen. Veel meer in die optiek dan om songs op de radio gespeeld te krijgen. Om een concreet voorbeeld te geven: de nummers "Fatal warning" en "Chase the lies" zijn de meest gespeelde singles in de US, naar onze bands normen dan, en hebben helemaal niets te maken met de single die het album voorafging.

Iets wat me opviel in de begeleidende bio, is dat "The middle of nowhere" verzwegen wordt. Een vergissing of niet meer zo tevreden over die plaat? Ik vind het nog steeds een héél goed album...
Wow, ik moet iets gemist hebben, want "Middle of nowhere" zou niet uit gelijk welke bio gelaten mogen worden! We zijn trots dat album op ons repertoire te hebben staan. Ik ga dat met de juiste mensen opnemen om die vergissing recht te zetten.

Er is een herfsttour in de US aangekondigd samen met Jon Oliva's Pain. Kunnen we diezelfde package in Europa verwachten?
Ik denk niet in dezelfde samenstelling, maar we plannen een bijkomende tournee om een paar festivals en speciale shows in Europa te doen rond deze tijd van het jaar.

Is het een mooi toeval dat voor de tweede keer op rij een nieuw C II C album samenvalt met een nieuw Jon Oliva's Pain album?
Ja, ons label verkiest om onze platen ongeveer tegelijk te laten uitkomen. Om marketingredenen natuurlijk. Zij bepalen sowieso de tijdslijn voor hun releases.

Dit is nu het vierde album met steeds een vrij intensieve tour daaraan vasthangend. Wordt het niet stilaan tijd om een of ander live document, een cd of nog beter een dvd op te nemen? Ik meen ergens gelezen te hebben dat jullie vorig jaar al wat dingen gefilmd hadden, zoals op het Amerikaanse Prog Power Festival.
Inderdaad, we denken eraan om volgend jaar een live album te maken en we zijn nu bezig met een dvd te monteren met daarop die live shots van Prog Power. Ook nog wat extra footage die we verzameld hebben gedurende het ganse schrijf- en opnameproces van "Delusions of grandeur".

Een deel van de toekomstplannen zijn gekend en dat is dat Wicked Witch mikt naar een 2009 release. Samen met het Trans Syberian Orchestra betekent dit dat jouw kalender redelijk vol zit. Wat betekent dit voor Circle II Circle en de overige leden?
Het Wicked Witch materiaal zal op geen enkele manier effect hebben op C II C's activiteiten. De dingen bij Wicked Witch zijn trouwens nog in zo'n beginnend stadium dat het nu nog moeilijk voorspellen is waar het naartoe zal leiden. Het leukste voor mij aan dit verhaal is dat wij de mogelijkheid hebben om de twaalf nummers die we 16 jaar geleden opnamen, weer op te nemen en ze hier en daar te verbeteren! Het brengt heel wat herinneringen terug aan de Boston, MA rock scene en de fantastische tijd die we met die band begin jaren 90 beleefd hebben.

http://www.myspace.com/circleiicircle

Pow

Related Items

CD of the month

Image ECHOSOUL

The End Of Darkness
No Dust
Cd van de maand juli 2020

Previous CD of the month

A Thousand Scars
Eigen Beheer
CD van de maand Juni 2020

  • CCN Systems NV
  • Instath BVBA
  • Combell NV
  • Knowledge BVBA NV

© 2002-2020 Hell Spawn, all rights reserved.

Hosting and customn CMS made by VideoStore.be and Igor VC